14. Vinocom u Zagrebu okupio više od 300 izlagača



14. Zagreb VINOcom – Međunarodni festival vina i kulinarstva u hotelu Esplanade 22. i 23. studenog, okupio je više od 300 izlagača, vinara, proizvođača delicija i trgovaca.

Ove je godine zemlja-partner bila Slovačka, a svoje su proizvode ponudili i izlagači iz Francuske, Austrije, Italije, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Jedan od najstarijih festivala u Hrvatskoj, koji privlači sve veći broj posjetitelja i stručnjaka, o čemu svjedoče brojke od osam tisuća posjetitelja, odiše svojom posebnom energijom za koju brine direktor festivala, Ivan Dropuljić.

Moja očekivanja su bila ispunjena. Odličan izbor, nema naročite gužve i sve je išlo kao po loju.

 Kad smo kod loja, u dvorani Casino, kako je i bilo najavljeno, nas je dočekala prava rapsodija okusa  - pršut od crne slavonske svinje, mangulice i pršut pata negra te drugi dan festivala - dalmatinski, istarski i parma pršut. U istoj dvorani nalazila se i vinarija PZ Svirče pa sam u dobrom društvu uživala u profinjenom, snažnom i neodoljivom hvarskom vinu. A zapravo sam krenula kušati monarhijsko.

Ipak, stigla sam obići dobre stare znance, Kos - Jurišića, Podrume Kolar, Trdenića, Florijanovića, Ivančića, Kolarića, Fakina, Damjanića, Tomaza, Tomića, Miklaužića, Barundića, Kalazića, Benvenutija... 

Kos - Jurišić je kaže zadovoljan s festivalom. Oduševio je jednog našeg poznatog somma sa svojim pinotom sivim i otkupit će mu sve što ima. SoMM zna što želi, sve ili ništa.

Tomazev pjenušac od terana i dalje je moj perlasti prijatelj za vrijeme blagdana, baš kao i Misal od Peršurića, a imam i adut u rukavu i za prijateljice, poluslatki pjenušac od muškata krašićke vinarije Barun.
Šušur je nastao kod moslavačkih vinara koji pripremaju "mišiće" za nadolazeći vikend, jer kažu, organiziraju manifestaciju "Večer škrleta i moslavačke kuhinje". Nema nam druge, nego u subotu 30. studenog, svi pravac u centar Popovače.

Prelazim lagano na rose vina i naiđem na sjajno iz vinarije Erdevik iz Srbije. Rose Nostra 2018., osim što ima onu poželjnu losos boju, osvaja i okusom. Citrusno, osvježavajuće i mineralno vino sjajno će se sljubiti s hobotnicom i inćunima Pepefiša, ali i s kamenicama.

Zaokružujem degustaciju s crnim vinima. Volim vina punijeg tijela s dugim završetkom na nepcu, pa premijerno kušam Petrač vino naziva 999 (a da okrenemo butelju?). Opravdana vrijednost za novac baš kao i za Karizmu (sjajan komercijalni naziv).

Fakinov Teran Il Primo 2016 te Kalazićeva patkica, Pinot Noir iz 2009. godine, spadaju i dalje među moje omiljene crnjake i teško im odolim.

U drugoj dvorani svoje je vina izlagao Kolarić, koji je napravio iskorak sa svojim pinotom sivim iz amfore. U keramičku bocu pretočio je odlično izbalansiran i elegantan oranž. Za one koje vole osebujne macerate, ovo je pravi nišni pogodak. Zna Kolarić što radi, ali veselim se kušati i Colleti portugizcac iz amfore. Nadajmo se, upriličit će degustaciju za znatiželjnike.

Osim predstavljanja i mogućnosti kušanja mnogobrojnih etiketa te slanih i slatkih delicija ovaj festival svake godine nudi i desetak stručnih eno-gastro radionica. Za radionice se uvijek traži stolica više, pa pametni unaprijed rezerviraju iste.

Svoje jake adute i primamljive etikete predstavili su: Roko Bekavac: Horizontal Tasting - Historic Vintage 2008.; Fabien Teitgen i Ante Bačić: Chateau Smith Haut Lafitte; Marin Berovič: Master Class Champion + Trophy Winners, The World Glass of bubbly, London 2019.; Bakhov sin Ivo Kozarčanin: Ča je pusti Alsace, kontra Ivana Enjingija; Daniel Čečavac: Icons of France 1930-1990; Fabien Teitgen i Ante Bačić: Chateau Smith Haut Lafitte, vertikala top godina; Mario Meštrović i Frane Ševo: Grand Cru Classe velike 1996. Lijeve obale Bordeauxa čuvene 1855. Horizontalna degustacija 5 velikana odležanih 23 godine te Marin Berovič koji je predstavio zadnja vina velikog Stanka Čurina.


Da festival osim duše ima i srce, najbolje se doživi kroz humanitarnu komponentu, pa su tako posjetitlji u prostoru Oleander terrace mogli kušati jela poznatih kuhara i food blogera pod voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića Ribafisha. Prikupljena sredstva od prodaje donirala su se udruzi RokOtok. Bravo Riba!

Što reći, osim, vidimo se i dogodine na 15. Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva!


Primjedbe