Vinarija RAAK iz Draganića kod Jastrebarskog predstavila je svoja desertna i voćna vina – od višnje i aronije/crnog ribiza – u Red red wine baru u Zagrebu (Andrije Hebranga 30). Degustaciju su vodili Boris Rak i njegova supruga Lorena, a prigodne plate sa sirevima za sljubljivanje uz vina pripremio je chef wine bara Drago Bošnjak.
Uzvanici
su se najprije upoznali s vinima RAAK, uzbudljivim desertnim i voćnim vinima
kakva u Hrvatskoj još nisu rađena. U ponudi imaju jedno rijetko voćno vino koje
nije slatko (pa se može slagati uz mnoga jela) – od aronije obogaćene crnim
ribizom, te romantično vino od dvije vrste višanja – kontinentalnih i maraske.
Potom je slijedilo uparivanje vina sa sirevima. Prvo se kušalo sir mariniran u
RAAK vinu od aronije/crnog ribiza, a onda plavi i kozji sir s domaćim džemom
crnog ribiza i bobice aronije s limunovim sokom.
U
slatkom dijelu degustacije, kombinirala su se vina sa slasticama Butika torti
od vrhunske čokolade i cheesecake te originalne slastice iz Brazila, koje je
pripremila Lorena Rak. Za osvježenje poslužen je čuveni brazilski koktel
Caipirinha s dodirom vina RAAK, koji je pripremio mladi vlasnik wine bara Luka
Elezović nakon čega je počela lagana zabava uz ritmove bossa nove.
Vinarija
RAAK, u vlasništvu obitelji Rak, nazvana je po starijoj verziji njihova
prezimena, pronađenoj u starim crkvenim knjigama. Jedan od članova obitelji je
Lorena, 35-godišnja brazilska pravnica, koja je ostavila u Brazilu odvjetničku
karijeru i udala se za Borisa Raka, a danas ravnopravno sudjeluje u obiteljskom
biznisu. Zato se i ova promocija odvijala pod motom – vinska harmonija Hrvatske
i Brazila.
******
U
Draganiću, u srcu Hrvatske, ljudi su još od daleke 1264. godine, kao plemeniti
i slobodni seljaci, živjeli u skladu s prirodom. Nazivali su ih 'nobiles de
Draganich', a jedna od starih draganićkih obitelji je Rak (stara latinska
verzija Raak). Ideju poštivanja prirode
obitelj Rak još njeguje, uzgajajući voće na ekološki način na vlastitoj
plantaži od pet hektara te radeći bogata voćna vina od visokokvalitetnog
biranog voća.
Jedan od
članova obitelji je Lorena Rak (ranije Silva Pereira), 35-godišnja brazilska
pravnica koja je ostavila u Brazilu odvjetničku karijeru i udala se u Draganić.
Iako je došla iz grada Salvadora od 3 milijuna stanovnika, lijepo se uklopila u staru hrvatsku općinu s 3.000
stanovnika. ‘Otkad sam došla u Hrvatsku imala sam želju raditi neke specijalne
proizvode od eko voća. Kad se toj želji pridodala ljubav svekra i supruga prema
crvenim vinima, nastao je jedan
partnerski trio’, kaže Lorena.
U
vinariji Raak predani su cilju izrade vina koje je spoj inovativnih i
uzbudljivih okusa s visokim hranjivim vrijednostima voća. Za vino koriste samo
voće koje nikad nije bilo tretirano kemijskim sredstvima. Imaju vlastiti uzgoj
voća i moderno opremljenu novu vinariju.
Od izuzetne im je važnosti sačuvati vitamine i minerale koji se nalaze u voću.
Stoga enološki proces vode tradicionalnim postupcima kako bi zadržali korisne
tvari iz voća.
Obitelj
Rak se uzgojem voća bavi od 2012. godine. Dok je bio manji obujam posla,
uspijevali su obavljati sve radove, od plantaže do prerade, ali od ove godine
zapošljavat će nove radnike.
U
proizvodnji vina bio im je cilj obogatiti hrvatsku ponudu desertnih vina i vina
od voća te stvoriti vina koja su uzbudljiva i kakva u Hrvatskoj još nisu
rađena. U ponudi imaju rijetko voćno vino od aronije obogaćene crnim ribizom
koje nije slatko (pa se može slagati uz
mnoga jela) te romantično i nešto slađe vino od dvije vrste višanja,
kontinentalnih i maraske. Oba vina se rade pod sloganom 'nova dimenzija vina'.
Njihove su butelje prve u Hrvatskoj opremljene
etiketama od prirodne kože te izvedene ručnim radom.
Vina
Raak kupuju restorani, vinski barovi, manje trgovine domaćim proizvodima i
delicijama, te slastičarnice. Prisutni su na tržištu od Varaždina do Dubrovnika
i u nekoliko internet trgovina. Prva su voćna vinarija koja plasira vina u ugostiteljstvo i turizam. U narednom periodu
planiraju proširiti proizvodnju voća i vina, a cilj je proizvesti još nekoliko
fantastičnih voćnih vina kakva u Hrvatskoj i Europi još nisu rađena.
'Većina
ljudi misli da su voćna vina nešto potpuno novo, no ona su se radila još u
srednjem vijeku, od višanja, ribiza i još nekoliko vrsta voća. Konkretno,
upravo u Draganiću, naša stara baka nam je kazivala kako se sjeća, kad je bila djevojčica, da su između dva svjetska rata
mještani radili vina od jabuke', napominje Boris Rak iz Vinarije RAAK.
Tekst: M.T.
Foto: J.F.
Primjedbe
Objavi komentar