PROJEKT "DVORIŠTA" NAKON KOPAČEVA, VARDARCA I U MAĐARSKOM NAGYHARSÁNYU

 
Projekta “Dvorišta” u suradnji tvrtke Privilegium d.o.o. i Ekotura, ima u cilju oživjeti dvorišta starih baranjskih kuća, te je u tu svrhu održana razmjena iskustava turističkih subjekata iz Hrvatske i Mađarske. Osnovni cilj projekta je popularizacija ruralnog turizma, posebice baranjskih sela i to kroz kulturne i tradicijske programe.
 
Događajima i manifestacijama organiziranim u selima žele se privući turisti iz urbanih sredina kao i posjetitelje iz drugih dijelova Hrvatske te susjedne Mađarske. U ožujku se jedno takvo “dvorište” održalo u Vardarcu, a nakon uspješno održane manifestacije uslijedio je poziv da sličnu manifestaciju u mađarskom dijelu Baranje, u dvorištu pansiona Aralica u selu Nagyharsány podno vapnenačkog brda Szársomlyó. To je kršno područje jedva pokriveno raslinjem, pa ga zato mještani nazivaju Ördögszántás (vražjim oranjem).
 
Glavni cilj nam je brojnim kulturno-zabavnim programima unaprijediti i promovirati ruralni turizam cjelokupne Baranje. Istinski se trudimo realizirati ideje koje mogu učiniti svakodnevni život bogatijim, zanimljivijim te time vjerojatno boljim i kvalitetnijim. Temelj našeg razmišljanja te aktivnog djelovanja je prije svega popularizacija kulturnog i prirodnog naslijeđa. Tvrtka je trenutno vlasnik 3 brenda: jedan je za proizvodnju grafičkih i multimedijalnih sadržaja, drugi je turističko-uslužna djelatnost, a treći je u službi očuvanja i zaštite kulturnog naslijeđa. Istinski se trudimo realizirati ideje koje mogu učiniti svakodnevni život bogatijim, zanimljivijim te time vjerojatno boljim i kvalitetnijim. ističe Edita Kalajdžić iz tvrtke Privilegium d.o.o. koja je suorganizator s udrugom Ekotur, te dodaje kako se programom Travel to Baranya nastoji prezentirati hrvatsku i mađarsku Baranju kao jedinstvenu turističku destinaciju.
 
Uspostavljena je uspješna suradnja sa nizom turističkih subjekata iz mađarskog dijela Baranje, kako bi ih potaknuli na razmjenu iskustava i umrežavanje sa hrvatskim turističkim agencijama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, vinarijama, izletištima, itd. Smatraju da je umrežavanje turističkih dionika i davatelja usluga, dobra suradnja sa lokalnim samoupravama i medijima jedini pravi put za kvalitetno brendiranje Baranje kao jedinstvene turističke destinacije u Europi.
 
Na održanoj panel raspravi o mogućnostima i perspektivama međugraničnog umrežavanja turističkih dionika, bilo je riječi o potrebi povezivanja svih turističkih agencija koje rade na incoming platformi u svojevrstan cluster.
 
Donesen je i zaključak da su kvalitetne i posjećene manifestacije nužne za brendiranje destinacije, potom o nadolazećim festivalima koji će se odvijati u Hrvatskoj; festivalu posvećenog pustarama, radnog imena Pustara fest, koji bi se trebao odvijati predzadnji tjedan u kolovozu i Liberty festu koji je planiran zadnji vikend kolovoza. Razmatrani su i modeli njihova možebitnog uzajamnog povezivanja, te uvezivanja sa mađarskim festivalom  Ördögkatlan (Vražji kotao) koji se već desetak godina održava početkom kolovoza u pet mjesta podno Szársomlyó planine, na već spomenutom Ördögszántásu (Nagharsány, Kisharsány, Villánykövesd, Beremend, Vylyan).
 
 
Nakon završene panel diskusije sudionici su posjetili obližnji nacionalni park skulpture s više od stotinjak slobodno postavljenih kipova domaćih i inozemnih umjetnika.  Naselje i park skulpture su centralno mjesto  festivala Ördögkatlan, koji je od 2008. godine postao  jedan od najpoznatijih manifestacija u Mađarskoj, a koji posjetiteljima nudi koncerte, radionice, performance, edukacije, degustacije i još mnogo toga.
 
Prošle godine je taj festival posjetilo preko 60.000 ljudi, što je fascinantna brojka, ako uzmemo u obzir da se odvija u pet malih sela prilično udaljenih od većih urbanih centara.
 
Intencija je taj mađarski know how implementirati u hrvatsko podneblje i napraviti jedan snažni festival koji bi mogao nastati i sinergijskim spajanjem više manjih festivala, a koji bi pomogao brendirati Slavoniju & Baranju kao poželjnu turističku destinaciju.
 
Izvor: hrturizam.hr
Foto: Szita Tamas

Primjedbe