Večer talijanske kuhinje i istarskih vina

N.Benvenutti, Nj.E. A.C. Cianfrani, P.Poletti, D.Dapas, F.Cattunar, S.Cossattini, E.Visintin


U četvrtak, 17. svibnja u restoranu zagrebačkog Hotela LePremier, održana je svečana večera pod nazivom „Večer talijanske kuhinje i istarskih vina“ u organizaciji Zajednice talijana u Zagrebu i udruge Vinoljupci te uz potporu Veleposlanstva Republike Italije.

Uzvanici

Zajednica talijana u Zagrebu osmislila je ovo događanje sa željom da Zagrebu približi svjetski poznatu talijansku gastronomiju, ali i da ukaže na povezanost Italije i Hrvatske, ne samo u enogastronomskom već i u kulurološkom i socijalnom smislu. Tijekom večere uzvanicima su se predstavili istarski vinari Elvis Visintin (vinarija Capo), Moreno Degrassi, Franco Cattunar, Nikola Benvenutti i Peter Poleti – svi redom talijanskog porijekla.

„Talijanska nacionalna manjina u Hrvatskoj ima dugu i zanimljivu povijest koja je na mnoge načine isprepletena sa politikom, ekonomijom, kulturom i enogastronomijom brojnih hrvatskoh regija i gradova.“ – istaknula je Daniela Dapas, predsjednica Zajednice talijana u Zagrebu u svom pozdravnom govoru.


Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci naglasila je važnost vinske kulture kao socijalne kategorije koja uspješno povezuje ljude nadilazeći političke granice. „Danas svjedočimo brisanju granica između Italije i Istre, kroz fuziju talijanske kuhinje i ponajboljih istarskih vina. To nam ostavlja samo jednu mogućnost – da uživamo.“ – poručila je Lučić u svom uvodnom govoru.

Prisutnima se obratio i Nj.E. g. Adriano Chiodi Cianfrani, talijanski veleposlanik u Zagrebu, istaknuvši važnost ovog događanja kao izvanrednog načina promicanja talijanske tradicije i načina života sa svrhom očuvanja kulturne baštine Italije, koja je stoljećima prisutna u Hrvatskoj. „Večeras su s nama petorica istarskih vinara talijanskog porijekla, koji su već dugi niz godina afirmirani na hrvatskoj vinskoj sceni i drago mi je što možemo svjedočiti njihovim uspjesima:“ – dodao je g. Cianfrani.

Vina kušanja

Večeri talijanske kuhinje i istarskih vina nazočilo je pedesetak uzvanika, među kojima su Nj. E. g. Furio Radin, zastupnik talijanske manjine pri Hrvatskom Saboru, g. Dario Mihelin, savjetnik predsjednika za vanjsku politiku, Nj. E. gđa. Vesela Mrđen Korač, voditeljica odjela za bilateralne europske odnose pri Ministarstvu vanjskih poslova, gđa Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica ureda za strateško planiranje i razvoj Grada Zagreba, veleposlanik Republike Njemačke Nj. E. g. Thomas Schultze sa suprugom gđom Katjom Heusel, veleposlanik Francuske Nj.E. Philippe Meunier sa suprugim Nj.E. gđom Corinne Meunier, veleposlanik Kraljevine Španjolske Nj.E. g. Eduardo Aznar, izraelska veleposlanica H.E. gđa Zina Kalay Kleitman, slovački veleposlanik Nj. E. g. Juraj Priputen sa suprugom Yuliom Adamovom, g. Claudio Cesario, dopredsjednik upravnog odbora UniCredit Grupe, g.Alessio Cioni, dopredsjednik upravnog odbora Privredne banke Zagreb i mnogi drugi.

Čokoladni vrt s jagodama

Večeru u pet slijedova osmislio je i sljubio sa vinima chef restorana g. Stefano Cossattini, a gosti su imali priliku uživati u pjenušcu Oro d’Istria vinarije Capo, osvježavajućem ružičastom vinu La Vie en Rosé vinarije Degrassi, Cattunarovoj malvaziji sa crne zemlje, teranu Benvenutti Anno Domini 2015 te u muškat ruži Rosella vinarije Poletti. Večera je protekla u ugodnoj atmosferi, uz biranu pozadinsku glazbu za koju se pobrinuo pijanist Damir Vlašić.

PR: Irena Lučić
Foto: Julio Frangen

Primjedbe