'Pravljični gozd' – boravak u prirodi po mjeri svake obitelji


 

'Nekoć davno'…

Da, tako najčešće započinjemo pričati priče našoj djeci za laku noć. No jeste li znali da ih možete doživjeti i boravkom na svježem zraku kroz igru i druženje?
Malo nas zna, da je nekada omiljeno izletište Zagrepčana - Logarska dolina, obogaćena već više od osam godina s predivnom šumom bajki pod nazivom - 'Pravljični gozd'.
Vlasnici su ideju dobili od susjeda Austrijanaca, koji su uz svoju farmu uredili malu čudnovatu šumu bajki s imaginarnim likovima, čime su bili potaknuti da prema viđenom naprave nešto slično za svoje goste, samo s više osjećaja i poštovanja do prirode i kulturne baštine, te su tako na našu radost na površini od 2 hektara razvili edukativnu i čarobnu šumu bajki (http://logarska-pravljicnigozd.si/).
 
Jedan od ciljeva razvijanja ovakve vrste šume je očuvanje autohtonih vrijednosti, od prirodnih resursa do kulturnih vrijednosti, kao i njihova dostupnost svakom djetetu i odrasloj osobi u pratnji (roditelji, baka, djed, tetka, tetak, strina, stric, ujna, ujak, odgajateljice i svi ostali) gdje mogu zajedno razvijati kreativne zadatke i rješenja i otkrivati 35 različitih bajki.

Tako pri samom ulazu u 'Pravljični gozd', kako bi potaknuli osjećaj i razvoj orijentacije kod djece i odraslih, posjetitelji na ulazu preuzmu kartu u obliku drveta, na kojoj su obilježene točke gdje se koja od bajki u šumi nalazi, a vi ih morate sami otkriti i pronaći. Kod svake točke u šumi, nalazi se informacijska ploča s objašnjenjem bajke i imenom autora/ice, a kako bi razvili i kreativnost možete se poigrati intonacijom i zabaviti se pokraj postavljenih drvenih vizualnih instalacija (postaja), koje su povezane sa senzornim i motornim funkcijama i edukativnim sadržajima o šumi.
 

Možete namirisati, dotaknuti, poslušati, pa čak i osjetiti prirodu pod dlanovima i stopalima.
Zajedno bosi prošećite po raznim materijalima iz šume, stvarajte razne zvukove na ksilofonu, osjetite dodir grančica raznih stabala, imitirajte glasove šumskih životinja, dodirnite i osjetiti tlo u šumi, slušajte šuštanje lišća i puhanje vjetra te osjetite pikanje borovih iglica. Pokušajte zajedno odrediti starost stabala, nabrojite koje šumske životinje poznajete, koje voće se nalazi u šumi, razgovarajte o tome kako su povezane šume i voda, koje ptice možete pronaći u Logarskoj dolini, koliko vrsta leptira se nalazi tamo i zajedno otkrijte još mnogo novih i edukativnih informacija.
 
Za vaše gladne trbuščiće pobrinut će se lokalni poljoprivrednici, koji imaju svoje 'kmetije' i turističke objekte, a koji gastronomiji pridaju posebnu pažnju. Tako primjerice u 'Penzionu na razpotju' u redovnoj ponudi imaju razne domaće juhe (čak i one šumske), štrukle, domaće tjestenine, palačinke s vrućim šumskim voćem (koje nose nazive patuljaka iz šume), a za djecu u redovnoj ponudi imaju tri menija koji su nazvani po bajkama, a to su 'Lintverjev krožnik', 'Škratov krožnik' i tanjur 'Ajdovske deklice'.

Kako bi potaknuli što duži boravak djece u prirodi, 'Pravljični gozd' je otvoren za sve posjetioce od 23. travnja pa sve do kraja listopada, svakim radnim danom od 10.00 do 18.00 sati, kako bi posjetitelji mogli promatrati sva godišnja doba i u skladu s tim i događanja u šumi. Cijena ulaznice za 'Pravljični gozd' za odrasle osobe iznosi 3.50 eura dok je cijena za djecu 2.50 eura. Za osobe u invalidskim kolicima ulaz je besplatan.
 
 
Smještaj možete rezervirati u njihovom wellness 'Penzionu na razpotju' (http://logarska-narazpotju.si/) s besplatnim ulazom u šumu bajki, te u ostalim smještajnim objektima, tradicionalnim 'kmetijama' ili hotelu Plesnik koji se nalaze u Logarskoj dolini.
U 'Penzionu na razpotju' za djecu do napunjenih 6 godina smještaj je besplatan, a za djecu od 6 do 12 godina omogućen je popust od 50% prema željenom aranžmanu. Ukoliko dolazite iz udaljenijih mjesta, vlasnici će vam rado pripremiti bicikle i sve druge potrebne rekvizite za što bolju zabavu. Također, prema vašoj želji mogu se organizirati i pojedinačni izleti s njihovim prijevozom.
 
Prepuni lijepih doživljaja, preporučujemo, ukoliko želite sa svojom obitelji provesti nezaboravno vrijeme u prirodi, proživjeti sve navedene elemente i doživjeti nove avanture i obogatiti obiteljska iskustva i znanja, tada je Logarska dolina idealno mjesto za bogaćenje vaših zajedničkih trenutaka i kreiranje uspomena. Vaše mjesto bajki.


Željka Balja
Foto: Pravljični gozd

Primjedbe