U ZAGRLJAJU MOSLAVAČKOG GORJA I ŠKRLETA!

Restoran August, vlasnik Marko Sučac

U organizaciji vinarijeFlorijanović u suradnji s DMK „Zrin“, dvadesetak novinara otisnulo se na studijsko putovanje Moslavinom kako bi upoznali drevni krajolik poplavnih površina, autentičnu posavsku kulturu i uščuvana sela s poznatim posavskim tradicionalnim kućama, najstariju baroknu crkvu Sv. Ane, okusili bogatstvo autentične gastronomije uz autohtonu sortu škrlet, plovili rijekom Savom, posjetili jedinstveni Park prirode Lonjsko polje i još mnogo drugih sadržaja.

Prvo mjesto obilaska bio je grad Popovača, značajno povijesno mjesto, gdje su pronađeni paleontološki ostaci biljnog i životinjskog svijeta stari 18 milijuna godina. Danas je to jedno od najznačajnijih arheoloških područja.

Grad Popovača razvio se uz drevni Moslavinagrad, koji se prvi put spominje 1316. godine, na obroncima Moslavačke gore, na kojima se nalaze tri srednjovjekovne utvrde Jelengrad, Košutgrad i Garićgrad. Moslavinagrad su 1545. godine zauzeli Turci, nakon čijeg povlačenja utvrda propada. Dolazak grofova Erdődya 1746. godine vrlo je važan, jer upravo oni su započeli pravu malu baroknu renesansu te započeli obnovu vinograda, izgradnju novog dvorca i crkvi, koje  su i danas jedne od najljepših u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Ovim su područjem prošli Iliri, Kelti i Rimljani, a upravo Rimljani su ti koji su donijeli kulturu vina na hedonistički način. Takav hedonistički ugođaj na moslavačkim vinskim cestama, zadržao se do današnjeg dana kao autentičan doživljaj koji će zasigurno ostati u sjećanju svakom gostu koji posjeti ovaj vinorodni kraj.

Restoran i vinarija August, doručak

Prvo mjesto obilaska bio je restoran i vinarija August, gdje je sveprisutne pozdravio gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković i domaćin Marko Sušac, koji je tom prilikom istaknuo – „Želimo vam dobrodošlicu u našem originalnom moslavačkom čardaku, zaštićenom objektu autohtone arhitekture, kojeg smo obnovili uz stroge propise konzervatora i nastojali najsuvremenijom opremom omogućiti vrhunski užitak bogataškog ladanja na gospodskom imanju. Kao što imate priliku vidjeti, danas je ovaj čardak restoran s 40 mjesta i dodatnih 50 na terasi s četiri dvokrevetne sobe, kušaonicom za dvadesetak osoba i vinarija u kojoj služimo osim sezonskih domaćih jela i svoja vrhunska vina - škrlet, pinot bijeli i frankovku.

Etnografski muzej i galerija Zorka Sever, ravnatelj Josip Đoni Kovač

Nakon domaćeg doručka uz čašu škrleta, posjetili smo etnografski muzej i galeriju „Zorka Sever“, gdje nas je dočekao ravnatelj Josip Đoni Kovač – „Zorka Sever bila je multimedijalna umjetnica, slikar, etnograf, lingvist i pripovjedač, pjesnik i izvještač, a nadasve zaljubljenica u svoj rodni zavičaj – Moslavinu. Njezin je život bio uvelike posvećen etnografskim istraživanjima, izučavanju i otkupljivanju vrijednih i rijetkih predmeta, bilježenju naziva i oblika tradicijskih rukotvornih radova te kreiranju vlastitih. Uistinu smo ponosni da takav širok opus njezinog rada možemo prikazivati našim mnogobrojnim posjetiteljima.

Novi Vinski dvor

Kako je vodeći motiv studijskog putovanja vino, u nedavno otvorenom novom Vinskom dvoru dočekao nas je ispred Udruge amatera Škrlet Igor Kovačević i Proizvođačka organizacija vinara "Škrlet", gdje su nam se predstavile vinarije Miklaužić sa svojim pjenušcem Glamour i Trdenić sa roseom od portugisca. Kratki uvod napravila je i turistička pripovjedačica, kako sebe voli nazivati, Suzana Malović - „Moslavina je poznati vinogradarski kraj i domovina izvornih vina od kojih se posebno ističe Škrlet, pa evo i jedna zanimljiva anegdota o vinu:  Onaj tko pije je sretan, onaj tko je sretan dobro spava, onaj tko dobro spava ne radi nepodopštine, a onaj tko ne radi nepodopštine ide u raj. Kada bi to skratili, preneseno značenje je – onaj tko pije, ide u raj!

Domaćin i vinar Ivica Florijanović

Na prezentaciju se nadovezao domaćin i vinar Ivica Florijanović - Naših 5 hektara vinograda su smješteni na nekoliko lokaliteta na relaciji grad Popovača – naselje Voloder. Obiteljsko ulaganje u proizvodnju vina započeli smo s podizanjem mladog vinograda, nakon čega smo se prijavili za bespovratna sredstva na Vinsku omotnicu, natječaj za ulaganje u opremu i vinariju. Time smo se modernizirali automatskom prešom za grožđe i dodatnom opremom te si olakšali daljnji tijek proizvodnje. Danas smo vam odlučili prezentirati našu autohtonu sortu škrlet  ali i ostale svjetske sorte, kako i priliči za jednu razvijenu vinsku destinaciju s mnogobrojnim eko i etno turističkim atributima, koja se pozicionira u poželjnu odmorišnu destinaciju za enogastro hedoniste te zaljubljenike u prirodu i tradiciju, lov i ribolov. Ovakav vid promocije višestruko koristi našoj cijeloj lokalnoj zajednici, te vjerujem da ćete danas uživati u bogatom programu i uvidjeti kakva se prirodna i autentična blaga nalaze tek na sat vremena vožnje od Zagreba.

Crkva Sv. Ane

U planu razgleda nije izostavljeno niti Osekovo, koje leži na prostoru gdje se dodiruju obronci Moslavačke gore s nizinom Lonjskog polja. Tu se nalazi barokna crkva sv. Ane sazidana 1729. godine, koja je svojom vanjštinom vrlo jednostavna dok je unutrašnjost bogato ukrašena. Vlč. Dražen Lauc, opisao je crkvu kao vjersko barokno zdanje s neobično visokim i iz daljine vidljivim tornjem, koje je početkom 18. stoljeća nakon minule osmanlijske opasnosti, nazivano majkom svih moslavačkih crkava.


Foto: Marko Čolić

Primjedbe