Stigao je mladi Beaujolais!

Prigodno, dolaskom  mladoga francuskoga vina Beaujolais nouveau  [bo:žo:le  nu: vo] na stolove svih vinoljubaca na svijetu,  treći četvrtak u mjesecu studenom  (ove godine 19.11.), u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino & Vino organizirana je večera „Francuski i vino“. Na njoj je predstavljeno najpoznatije svjetsko mlado cr(ve)no vino Beaujolais nouveau i spojeno s francuskim jelima (quiche lorraine i boeuf bourguignon). Večera je organizirana uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Treći četvrtak u studenom nije slučajno odabran  -  u Francuskoj je baš tada zakonski odobreno puštanje mladih vina s oznakom AOP/AOC, nouveaux/primeurs  na tržište, a taj se dan počeo obilježavati i slaviti s mladim vinima i u drugim zemljama svijeta. Tako je i ova večera ipak započela s hrvatskim cr(ve)nim plešivičkim vinom, Portugiscem Selection, koji je nedavno imao premijeru godišta 2020 i popularno obilježava dolazak mladih vina raznim manifestacijama u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, uz kestene, ali i ozbiljnija jesenska i zimska jela. 

Šarena, vesela etiketa poznatog Georges DuBoeuf  Beaujolais -Villages Nouveau 2020. kao da opisuje vino koje se nalazi u boci – voćno, veselo, mlado, neobavezno. Uz njega su gosti mogli kušati klasični quiche lorraine i spoj im se svidio.   

Malo ozbiljniji i zaobljeniji bio je Château des Maladrets Beaujolais -Villages AOP 2020, jačega tijela od prvoga, tipičnih aroma malina, jagoda, crvene trešnje – veselo vino koje traži čašu više. Uz njega je serviran boeuf bourguignon (govedina na burgundijski, sa slaninom, crvenim lukom, mrkvom, češnjakom, začinskim travama, šampinjonima, kuhana u vinu ...) i to je bio pun pogodak. Za desert su servirane čokoladne praline i mousse od čokolade koje je dobro pratilo zadnje vino.

Uz  francuske zalogaje, gosti su mogli saznati da se vino Beaujolais radi od sorte gamay, da je način proizvodnje karbonska maceracija, da osim mladih vina (s oznakama Nouveau, Villages), u pokrajini Beaujolais ima i 10 sela s posebim položajima  „cru“ gdje vina mogu odležavati i biti puno kompleksnija od ovih mladih, svjetski poznatih. Beaujolais s oznakom Nouveau se preporuča popiti dok je mlad, tijekom prve godine izlaska na tržište.

Francuski jezik i gastronomija dvije su strasti voditeljice projekta Abeceda finih zalogaja, prof. francuskoga i književnosti Marije Vukelić, koja je na ovoj večeri ispričala neke detalje o vinima i običajima u Francuskoj te preporučila učenje francuskoga jezika, posebice onima koji se bave vinima i gastronomijom. Za kraj, spomenula je i (prigodnu) francusku izreku: „Boire un verre de Beaujolais, c'est boire un verre d'espérance“. (“Kad pijemo čašu Beaujolaisa, kao da pijemo čašu nade).  

PR: Marija Vukelić

Foto: Julio Frangen

Primjedbe

  1. Napokon da netko strucan, realan i dobro namjeran nasoj siroj vinskoj publici objasni sto je to mlado vino . . Francuzi su kao broj jedan svjetska vinska velesila od Božulea stvorili brend jer imaju vinogradarstvo i vinarstvo kao zastitni znak svoje domovine. Za one koji neznaju Hrvatska je prije drugog rata imala vise Portugisca nego Francuska Božulea. Mi smo svoje unistili jer je trebalo zatrti seljaka. A Portugizac nije nista losije vino od Božulea a u majmanju ruku jednak. .

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar