KRAPJE I LONJSKO POLJE – tradicijska graditeljska baština i bogata priroda

Prijamni centar Krapje

Krapje je selo graditeljske baštine u kojem je zabilježeno preko 80 obnovljenih kuća starijih više od sto godina, čija je građa kalana ili tesana, a zbog održivog ulaganja postalo je europski spomenik kulturne baštine A-kategorije. Upravo u Krapju, nalazi se posebni ornitološki rezervat Krapji đol. To je najstariji riječni rukavac Save, koji je radi gnjezdilišta žličarki i nekoliko vrsta čaplji zaštićen kao ornitološki rezervat.

Park prirode Lonjsko polje, prijamni centar Krapje

U obilasku prijamnog i edukativnog centra Krapje, razgledali smo multimedijalnu dvoranu, mali galerijski prostor i suvenirnicu. U dvorištu, koje je uređeno za igru i odmor, otkrili smo i još jednu zanimljivu ponudu za najmlađe, makete posavske kuće. Kupnjom ulaznice za vikend programe od 40 kn po osobi, posjetitelji  imaju na raspolaganju korištenje mnogobrojnih zanimljivih sadržaja.

Park prirode Lonjsko polje, prijamni centar Krapje

Lonjsko polje je 1990. godine proglašeno Parkom prirode. Površine je 50 650 hektara i u njemu živi oko 250 vrsta ptica, a ujedno je i najveće mrijestilište riba u Europi. Jedno je od najvećih zaštićenih močvarnih područja, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. Očuvana bioraznolikost staništa te samog krajobraza Lonjskog polja, u kombinaciji s poplavnim travnjacima, pogoduje rastu značajnog broja biljaka te služi kao stanište za velik broj životinjskih vrsta. Posebno je važno stanište za ptice, a jedini je živući primjer tradicionalnog stočarstva u Europi. Aktivnosti PP Lonjsko polje usmjerene su na očuvanje, zaštitu i promicanje temeljnih i kulturnih vrijednosti kroz mnogobrojne odgojno-obrazovne programe za djecu i stručno vođenje posjetitelja.

Restoran "Kod ribiča"

Nezaobilazna točka u Jasenovcu na ulazu Parka prirode Lonjsko polje je restoran „Kod ribiča“.Tu se  doživljavaju pravi gastronomski užici s dugom tradicijom  u pripremi riječne ribe. Osim ribljih specijaliteta od smuđa, soma, štuke te šarana na rašljama, nude i specijalitete od mesa kao što su teletina, junetina, svinjetina, puretina, piletina, janjetina i odojak s ražnja. U sali restorana nalazi se 50 sjedećih mjesta, u maloj sali 20 i na terasi 30 sjedećih mjesta. Osim restoranske ponude u svojoj ponudi imaju i 12 soba za spavanje. Ugostiteljska ponuda obitelji Jurić obvezuje nas na ponovni povratak i uživanje u okusima palačinki punjenih s više vrsta ribe, ribljim namazom i ribljom salatom. 

Turistički brod "Katarina 1"

Nakon degustacije ribljih delicija, iz Jasenovca smo se otisnuli na  panoramsku vožnju turističkim brodom „Katarina 1“. Na plovidbi po rijeci Savi sve do ušća smaragdne Une, pratila nas je ljubazna djelatnica PP Lonjsko polje, koja nam je tom prilikom najavila i lijepu vijest - „Osim prijemnog centra u Čigoču, Krapju i Repušnici kreće se i u izgradnju novog prijemnog centra u Osekovu kod Popovače, vrijednog 16 milijuna kuna, s kojim će se stvoriti novi dodatni sadržaji.“

Vinarija Florijanović, Škrlet 2017.

Tijekom plovidbe uživalo se u probranim etiketama vinarije Florijanović, koje su nagrađene mnogobrojnim medaljama na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima: Škrlet 2017; Škrlet Selection 2017, 2016, 2015; Frankovka 2017; Cabernet sauvignon 2013 i Chardonnay 2007.

Ekoetno selo Strug, zajednička fotografija

Finale studijskog putovanja uz svečanu večeru i degustaciju vina u novotvorenom vinskom podrumu, odvijalo se na seoskom imanju Ekoetno sela Strug, koje se nalazi u selu Plesmo u srcu Posavine, na rječici Strug, gdje nas je dočekao vlasnik Hrvoje Mlinarević - „Nalazite se na imanju koje svojom ljepotom premašuje sva očekivanja suvremenih turista. Ovo je idealna oaza za sve goste željne mira, tišine i prirodnih ljepota. Nedirnute obale Struga i posavsku kulturu sela, nadopunili smo s obnovljenim autohtonim posavskim hrastovim kućama. Na našem imanju raspolažemo s ukupno 20 soba, u šest dvokrevetnih soba i dva dvosobna apartmana uređena u etno stilu i spojem suvremene tehnologije. U restoranu kapaciteta 80 mjesta i pečenjari kapaciteta 40 mjesta nudimo izričito posavsku hranu i moslavačko vino koje se može uživati i umirujućem ambijentu na svježem zraku uz bazen.

U Ekoetno selu Strug možete doći i svojim kamperom ili kampirati u šatoru. Na raspolaganju vam je otvoreni restoran Pečenjara u kojoj se možete koristiti roštiljem, ražnjom, kuhinjom, stolovima za objed i toaletnim prostorom za žene i muškarce.

Ekoetno selo Strug, konji na imanju

Na imanju žive i prekrasni konji. Tijekom boravka moguće je družiti se i upoznavati s konjima, hraniti ih i šetati. Jahači sa završenim jahačkim tečajevima mogu samostalno jahati, a organiziraju i jahanje u prirodi i škole jahanja.

Ekoetno selo Strug, župan SMŽ  Ivo Žinić daruje goste

Na kraju večeri uz prigodne darove tvrtke "Pun Ceker – Kupujmo lokalno" uz pozivnicu za ponovni dolazak novinare su pozdravili i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i zamjenik župana Roman Rosavec.

Naši su generatori turističke potražnje PP Lonjsko polje, milenijska povijest Siska, termalno lječilište Topusko, povijesna baština, sakralna arhitektura, zelena, autentična i slikovita sela u kojima se lokalne namirnice služe s autohtonim sortama vina, brojna lovna i ribolovna područja, koja bilježe sve veći interes brojnih posjetitelja iz inozemstva. Tek na samo sat i pol vožnje automobilom, dolazak u Moslavinu, u njedra zelenog prostranstva Lonjskog polja, bogate kulturne i eno-gastro baštine može postati i vaš izbor, isto kao i lijepa pisana riječ o nama. Nadamo se da vas naša ponuda i gostoprimstvo ni u buduće neće razočarati. Hvala vam na vašem dolasku u ovako lijepom broju.“ – rekao je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.


Fotografije: Marko Čolić




Primjedbe