Tekst i foto: Marija Barić i Željka Balja
Međunarodna
vrtna ruta (Garden Route) kroz četiri zemlje, turistička je ruta financirana sredstvima Europske unije iz COSME projekta, koja povezuje Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Austriju.
Središnja tema te prekogranične priče o održivom razvoju i suradnji te turističkom povezivanju su vrtovi
i parkovi, botanički vrtovi, arboretumi i drugi hortikulturni sadržaji
uključujući i zaštićene dijelove prirode, prekrasne dvorce, domaću gastronomiju
i ponudu obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava te tradicionalnih manufaktura.
U projektu sudjeluju Razvojni
centar Murska Sobota, Društvo umirovljenika Murska Sobota, Kreslin Consulting -
Sonja Kreslin, Murska Sobota, Malo selo d.o.o. Lopatinec, Samoupravni
ured regije Vas, Szombately i Turizam Istočne Štajerske St. Johann
Herberstein. Poimence nositelji
projekata su: za RCMS - Simon Sukič i Pavli Jančič, za TRV Oststeiermark - Eva
Luckerbauer, za Vas Medyei - Judit Bánovits, za Kreslin Consulting - Sonja
Kreslin za Malo selo d.o.o. - Tatjana i Marijan Martinjaš te Angela Novak
kao predsjednica društva umirovljenika, Eva Luckerbauer direktorica za
TRV Oststeiermark i Simon Sukič kao voditelj cijelog projekta.
 |
Projektni partneri na otvorenju vrtne rute četiriju zemalja |
Tom vrtnom rutom, koja bi
trebala spajati pogranične regije četiri susjedne zemlje, čijim se proizvodom
želi doprinijeti povećanoj turističkoj potražnji u pred i posezoni, a turistički
je namijenjena populaciji iznad 55 godina, proteklog su vikenda zajedno s
voditeljima projekata iz četiriju zemalja prvi imali prigodu proputovati
turistički novinari. Projekt čiji je cilj međunarodno umrežavanje, iniciran je
od Slovenije, a svaka zemlja u svoju je turističku rutu trebala uključiti 10 zanimljivih sadržaja „poi-točaka“.
Uz slovensku regiju Prekmurje umrežena je i Istočna Štajerska koju nazivaju
vrtom Austrije, Međimurje koje se naziva cvjetnjakom Hrvatske i prekogranična regija
Vas, Szombately u Mađarskoj.
Austrija
 |
Hrvatski dio ekipe u Europaparku |
Otvorenje
rute upriličeno je u St. Jacobu u Europaparku u Istočnoj Štajerskoj, a domaćini su nam priredili srdačnu dobrodošlicu
uz mali sajam u Europskom vrtu te kušanje domaćih delicija te vina.
 |
Octara Essigmanufaktur Oswald |
Nakon Sankt
Jacoba uslijedio je posjet privatnoj octari - Essigmanufaktur Oswald /
Schaffer Koglhof, koja proizvodi 42 vrste octa od 23 vrste voćaka: jabuka,
krušaka, šljiva... koje rastu prirodno u okruženju parka Naturparkregion
Almenland. Obiteljsku tradiciju Hilde i Franza Oswalda u proizvodnji mlijeka te
preradi voća u razne sokove i džemove sada s octarom (s veganskim octovima) nastavljaju
Beate Oswald i dr. Thomas Schaffer, bračni par, koji je svoje karijere odlučio
zamijeniti životom u skladu s prirodom i svojim još donedavnim hobijem.
 |
Četiri od 42 vrste octa |
Njihov
ocat može se kupiti i na internetu na Genuss Region Österreich Online Shop ili
Online Shop–MyProduct.at, a posebno zanimljiva bila je priča dr. Schaffera koji
nam je pokazao i bakteriju octa (majku) od koje nastaju svi njihovi octovi.
 |
Ulaz na kobilju farmu Töchterlehof |
Sljedeća destinacija bila
je još zanimljivija. Posjet farmi za proizvodnju kobiljeg mlijeka (Stutenmilch) Töchterlehof bio je za nas uistinu
nesvakidašnji doživljaj. U netaknutoj prirodi na adresi Oberfeistritz 190, 8184
Feistritz bei Anger potpuno u skladu s
prirodnom uzgaja se 60-tak kobila, koje
se koriste za kobilje mlijeko.
 |
Degustacija kobiljeg mlijeka |
Mlijeko se
na tržište distribuira bilo zamrznuto, u prahu, ili kroz preparativne
proizvode i slastice. Priču o Töchterlehofu ispričao nam je rukovoditelj imanja
Christian Böhler, koji nas je poveo u obilazak velikog drvenog Trojanskog
konja, gdje je svojevrstan centar za posjetitelje, a potom nam pokazao staje s
kobilama koje trenutno imaju ždrjebad.
 |
Trojanski konj |
Zanimljivo je da njihove kobile žive bez
imalo stresa u harmoniji i u skladu sa prirodom na otvorenom, te da požive svoj
kobilji vijek na prirodan način, a kod mužnje vodi se računa da prvo svoju
dnevno potrebnu količinu dobije ždrijebe.
 |
Vlasnik kobilje farme Christian Böhler |
Osim lječilišnog posebno je
vrijedan i njegujući učinak kobiljeg mlijeka. Visok prirodni sadržaj vitamina,
proteina i minerala idealna su podloga za njegu, zaštitu i regeneraciju kože. Preparativni
proizvodi od kobiljeg mlijeka su kombinacija visoke kvalitete bioloških
hranjivih tvari, sastojaka, biljnih ulja i biljnih ekstrakata. Organsko kobilje
mlijeko je najsličnije majčinom i koristi se za podizanje imuniteta, ali nije
samo unutarnja upotreba kobiljeg mlijeka dobra za organizam. Stoljećima kobilje
mlijeko prerađuje se u masti i kreme za kožu. Posebni proteinski sastav
albumina i globulina i visoka koncentracija nezasićenih masnih kiselina i
minerala potiče metabolizam kože. Preparativna njega u obliku krema za lice,
losiona, mlijeka za tijelo, šampona, sapuna od kobiljeg mlijeka ima umirujuće, njegujuće,
protuupalno i antibiotsko djelovanje te liječi svrbež, crvenilo i manje upale.
U kobiljem mlijeku nekad se kupala Kleopatra, a danas je ono vrlo traženo
prirodno sredstvo za podizanje imuniteta kod oboljelih od raznih vrsta
kancerogenih i drugih bolesti.
 |
Domaći naresci uz degustaciju Gruber vina |
Naše putovanje Austrijom
završilo je degustacijom vina u Buschenschanku
Gruber te smještajem u Boutique hotelu Erla na jezeru Stubenbergsee, renoviranim 2015. godine s lijepo uređenim wellnessom i domaćom ponudom
hrane i pića.
Mađarska
 |
Ulaz u arboretum Kámoni
|
Nastavak rute bio je u zapadnoj
Mađarskoj gdje je u pokrajini Szombathely smješten prekrasan arboretum Kámoni s 3.500 biljnih vrsta
i oko 40.000 jedinki. Površina mu je 27
hektara, a osim što obiluje mnogobrojnim egzotama među
drvećem i grmljem, koje dosižu ponegdje starosti i do 120 godina, tu je
i mnoštvo rododendrona, peonja i hortenzija koji se trenutno razmeću bujnom cvatnjom.
 |
Arboretum Kámoni s 3500 biljnih vrsta
|
Arboretum je nedavno dobio Centar za posjetitelje zahvaljujući sredstvima EU-a,
a karakterističan je i po plantaži od
900 kolonova autohtone vrste bora - pino silvestre, odakle potječu i sva ostala
stabla tog bora zasađena diljem Mađarske.
 |
Manufaktura ulja Batha Porta u selu Szalafő |
U Mađarskoj smo se imali
prigode upoznati i s tradicijskim načinom proizvodnje bučinog, konopljinog,
orahovog, lješnjakovog ulja u manufakturi Batha Porta u selu Szalafő, te uživati
u domaćim specijalitetima u lijepo uređenom obiteljskom restoranu Pajta.
 |
Restoran Pajta podijeljen na dva zasebna prostora |
Restoran
Pajta podijeljen je na dva zasebna prostora za dvije zaokružene
gastronomske priče. Izvrstan je za manje grupe i vjenčanja, a svojim modernim
uređenjem s drvenim detaljima i s prema vrtu otvorenom zastakljenom galerijom,
čini malu šarmantnu ruralnu oazu.
 |
Unutrašnjost restorana Pajta |
Ovaj obiteljski restoran vodi mladi Ferenc
Kvasznicza uz pomoć svoje djevojke Flore Marjai i chefa kuhinje Csaba Söre,
koji su nas upoznali s mađarskom gastronomijom baziranom na autohtonim
poljoprivrednim proizvodima i bio namirnicama.
Hrvatska
 |
Centar za posjetitelje Križovec |
Posjet Međimurju otpočeo je
predstavljanjem u Centru za posjetitelje Križovec, Javne ustanove za
zaštitu prirode i bioraznolikosti, kojom obiluje prirodni rezervat
Mura-Drava te obilaskom mlina na Muri gdje je nedavno, također europskim
sredstvima, uređen novi Centar za posjetitelje.
 |
Mlin na Muri |
Pravo iznenađenje uslijedilo je
međutim nakon toga jer ugostila nas je obitelj
Valkaj, koja u okviru svog obiteljskog doma uređuje park skulptura tzv.
„zmajev vrt“, a na jednome dijelu uređena je i pozornica na otvorenom (jer
vlasnik je zaljubljen u operu) na kojoj je posebno za nas nastupila ženska
vokalna skupina Stridonne, pjevajući međimurske narodne pjesme.
 |
"Zmajev vrt" obitelji Valkaj s dočekom volane skupine Stridonne |
Kristijan
Valkaj s obitelji, u svom mini arboretumu u Železnoj Gori 4/5 pokušava povezati
i međimursku narodnu predaju tj. bajke o pozoju (zmaju) i šumskim vilama s
hortikulturom te keramiku kojom se bavi njegova majka Jelena, a nastavlja je
supruga Ivana.
 |
Ivana Valkaj |
Park već danas obiluje rijetkim vrstama drveća, grmlja i
cvijeća, iako je počeo nastajati prije 15-ak godina. I u keramičarskoj
radionici sve je više suvenira koji prate priču – ptičica, jabuka, cvjetića,leptira...
kojima će za simboličnu cijenu ulaznice nagraditi svoje buduće posjetitelje.
 |
Tatjana i Marijan Martinjaš s partnerima Cosme projekta i novinarima |
Najtoplija
dobrodošlica priređena nam je u „Međimurskim
dvorima“ u Lopatincu, u tom restoranu s dušom, koji već godinama privlači
goste zaokruženom pričom o tradicijskom životu u Međimurju.
 |
Tradicijski zanati Međimurja |
Osim bogate gastronomije i domaćih okusa
vlasnici Tatjana i Marijan Martinjaš odlučili su gostima prezentirati i stare
zanate – pletenje košara od komušina i preradu lana KUD.a Poturena te Udruge
žena Nedelišće, kao i dječje folklorne igre i običaje KUD.a Stridona. Novinari su
prilikom posjete imali priliku vidjeti i poslušati KUD Strahoninec, kao i
uprizorenje tradicionalnih ručnih radova Poturenčanki i Poturenčana te članica
Udruge žena Nedelišće.U posebnoj velikoj dvorani
predstavili su se i ostali sudionici projekta uključujući i DMC Etno Art Travel
agenciju, TZ Međimurske županije, Keramika i arboretum Valkaj, Udruga
Međimorske roke, Centar Rudolfa Steinera, Muzej Međimurja, Perivoj Zrinskih,
Medeni vrt Tatjane Šardi, Vinarija Lovrec i Hažić te LifeClass Terme Sveti
Martin, bez kojih i ne bi bilo tako brzog turističkog razvoja tog dijela
Međimurske županije.
 |
Wellness hotela LifeClass Terma Sveti Martin uređen prema filozofiji dr. Rudolfa Steinera |
LifeClass
Terme Sveti Martin svojim gostima osim udobnog
smještaja u hotelu Golfer ****, sa 157
soba te 98 dodatnih apartmana nude prirodan odmor i zdravu rekreaciju, ukusnu i
zdravu kuhinju, bogat program sportskih aktivnosti i kupanje u ljekovitoj
termomineralnoj vodi bogatoj litijem. Najbolja su biciklistička destinacija, u
ljetnom razdoblju njihov je aquapark fantastično mjesto zabave za sve
generacije. U ponudi je i wellness za djecu i odrasle, a vrhunska domaća ponuda
nudi se na osam gastro punktova. Sportski sadržaji privlače mnogobrojne
profesionalne i ine klubove koji ovdje dolaze na pripreme i rekreaciju, a uz
hotel smješteno je i malo golf igralište s devet rupa.
Slovenija
Slovenija
 |
dr. Marjan Šiftar |
Vrtnu rutu u Sloveniji otpočeli
smo obilaskom parka i Ustanove dr. Šiftara naziva Vrt spominov in tovarištva
Petanjci. Riječ je o memorijalnome parku s botaničkom zbirkom
posvećenom žrtvama Drugog svjetskog rata. Petanjci su jedno od najstarijih
naselja (prvi put su spomenuti 1229. godine). Kao granično naselje imaju veliku
ulogu u vrijeme Austro-Ugarskog razgraničenja. Tu su se na
dvjema obalama Mure u Drugom svjetskom
ratu sukobili Crvena Armija i partizani.
 |
Memorijalni park Petanjci |
S protestantizmom u Petanjce je
došao i tu živio i slavni astronom Johannes Kepler. Danas je na tom mjestu
jedna od jedinica Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, a na 1,5 hektara
parka uspomena i drugarstva zasađeno je oko 200 vrsta drveća i grmlja. U parku
su i skulpture koje podsjećaju na
strašnu povijest 20. stoljeća. Naš ljubazni domaćin dr. Marjn Šiftar kao
umirovljeni diplomat ispratio nas je s posebnom „vizom“ – ljutom rakijom od
kruške, te nam u duhu svoje službe
poželio dobrodošlicu i nekom drugom prigodom.
 |
Ulaz u tropski vrt |
Zanimljiva priča bila je
Dobrovnik gdje smo posjetili tropski vrt
smješten na 1.500 metara kvadratne površine i s više od 350 egzotičnih tropskih
vrsta drveća i voća poput banana,
papaja, kakaovca, ananasa... koji tu daju plodove. Uz tropski vrt smješten je i
rasadnik za proizvodnju orhideja - Ocean
Orchids.
 |
Andrej Vršič objašnjava proces rasađivanja orhideja |
Tu, na prostoru od četiri hektara, zahvaljujući geotermalnim
izvorima i jeftinoj energiji, godišnje proizvedu do dva milijuna cvatućih
orhideja odakle se distribuiraju na tržišta Slovenije,Hrvatske, Austrije,
Italije, dijela Njemačke, Bugarske, Rumunjske i Grčke. Klonski materijal stiže iz Holandije, a
u rasadniku radi 40 ljudi. Zanimljivo je
da je cijena ulaznice za tropski vrt 5 eura, ali 2,5 eura je bon za suvenir shop
i kupnju, a čega drugog no - raskošne orhideje.
 |
Slasni komadić mangulice na posteljici od heljde s marmeladom od marelice |
Putovanje po Sloveniji završili
smo u Šunkarni Kodila, doživljajnom
kulinarskom centru, čiji je vlasnik i utemeljitelj Janez Kodila, a prije
degustacije prekmurske šunke i bograča, naša domaćica Helena Kodila, ispričala
nam je priču o tradicionalnom načinu uzgoja svinja i njihovoj specijalnoj pripremi
šunke. Iz šunke se uklanja kost, a meso se nakon soljenja i dimljenja suši i
premazuje posebnom smjesom masti, piranske soli i brašna od heljde. Zadnja faza
zorenja je pod slamnatim krovom novog prodajnog centra.
 |
Chef Daniel Sukič |
Okus i miris šunke je tako uistinu poseban, a
svoj proizvodni program obitelj Kodila zaštitila je uz promotivnu marku „Miriše
na Prekmurje“ i oznakom „Ko veš kaj ješ“
što bi u prijevodu značilo - kad znaš što
jedeš. Obitelj Kodila planira zaokružiti svoju turističku priču uređenjem
restorana, a za tu prigodu već su se osposobili angažirajući mladog kuhara
Daniela Sukiča iz Kanade koji je slovenskih korijena. Kuhanje je učio u
restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Danskoj i Švedskoj, a njegova
inovativna gastronomija uključuje i čokoladu s čvarcima.
No, bio je to tek uvod u rutu
koja nudi bezbrojne varijacije, a trebala bi zaživjeti turistički ove jeseni.
Hrvatski putnici moći će putovati s DMC
Etno Art Travel agencijom, odnosno putničkom agencijom koju vodi Tatjana
Martinjaš iz Međimurskih dvora.
Vrtna
je to ruta koja budi sva čula, stvara harmoniju, mir i nove doživljaje!
Primjedbe
Objavi komentar