
Treća G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu održana je
24.-25.3.2017. na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku, pod pokroviteljstvom
Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma
RH, Ministarstva poljoprivrede RH uz potporu TZ Vukovarsko-srijemske županije,
grada Iloka i TZ grada Iloka. Organizator konferencije je udruga za kulturu
stola G.E.T., a za uspješnu organizaciju uvelike su zaslužni i zlatni sponzor Iločki
podrumi te brončani sponzori Lana karlovačka tiskara i tvrtka Pleter-usluge.
Tema 3.
G.E.T. konferencije je strategija razvoja eno-gastro turizma, uz primjere dobre
prakse. Sudionike je kroz konferenciju vodio poznati glumac i eno-gastro kritičar
Damir Folnegović - Blaž.
Na otvorenju
konferencije, sudionicima su se obratili zamjenik župana
Vukovarsko-srijemske županije g. Željko
Cirba, gradonačelnik Iloka g. Zvonimir
Dragun i većinski vlasnik Iločkih podruma d.d. g. Juraj Mihaljević, redom zahvalivši na inicijativi i prepoznavanju Iloka
kao lokacije održavanja te zamolivši predstavnike medija da prenesu dojmove i
informacije o destinaciji i pomognu da se zadrže ljudi u Srijemu, da se
zaustavi iseljavanje.
U prvom, uvodnom danu konferencije, dodijeljene su nagrade
Bijeli grozd Regional Trophy i sedam Excellence star certifikata kategorizacije
vinarija. Drugi dan održao se niz stručnih prezentacija i otvorena rasprava o
temi.
Udruga
G.E.T. se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro
turizma te je, pod zajedničkim nazivnikom Centar za razvoj eno-gastro turizma, s
tim ciljevima pokrenula nekoliko projekata.
Bijeli grozd i kategorizacija vinarija proizašli su iz
spoznaje da turistima nije bitan samo proizvod, već cijeli doživljaj. Temelje
se prvenstveno na aspektima turističke ponude, s ciljem da se turistima olakša
izbor relevantnom preporukom, a proizvođače potakne na razvoj kvalitete ukupne
ponude. Turisti do ovih informacija mogu doći kroz višejezični G.E.T. Vodič na
web adresi www.getworldguide.com.
"Vodič
se zasniva na stručnom mišljenju. Ono što je Michelinov vodič za restorane, to
mi želimo postati za vinarije",
pojašnjava g. Tomislav Stiplošek, predsjednik
udruge G.E.T.
Kategorizacija
vinarija je način rangiranja vinarija prema određenim kriterijima, uzimajući
u obzir turistički aspekt. Skala se sastoji od preporuke, jedne, dvije i tri
zvjezdice te Excellence star (zvijezde izvrsnosti), koja je najviši rang
kategorizacije, a ukazuje na to da vinarija zadovoljava sve najviše kriterije,
ali nudi i dodatne sadržaje kojima prezentaciju diže na puno višu razinu i
stvara nezaboravan doživljaj.
Na konferenciji je sedam hrvatskih vinarija dobilo priznanja Excellence star. To su: Iločki podrumi, Bolfan Vinski
vrh, Vuglec breg, Meneghetti, Boškinac, Saints Hills i Korta Katarina.
Bijeli
grozd je godišnja nagrada kojoj je misija istaknuti one koji se
najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a
svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne
ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim
djelovanjem, na bilo koji način, utječu na razvoj i promicanje eno-gastro
turizma i kulture stola. Za vinarije po izboru glasuje više od 500 odabranih
eno-gastro znalaca i putnika, nagrade se dodjeljuju na VINOcom festivalu krajem
studenog, a u 2016. godini se po prvi puta moglo glasovati i za vinarije iz
Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zatim su izdvojene po tri najbolje
vinarije iz svake od navedenih država te je pred širu publiku stavljena mogućnost
da odabere najbolje u regiji.
Po odabiru publike, Bijeli
grozd Regional Trophy za sezonu 2016/2017 osvojile su ove vinarije:
1.
mjesto - Iločki podrumi, Ilok (Hrvatska)
2.
mjesto - Zvonko Bogdan, Palić (Srbija)
3.
mjesto - Kozlović, Momjan (Hrvatska)
4.
mjesto - Movia, Ceglo (Slovenija)
5. mjesto - Podrumi Vukoje 1982., Trebinje (Bosna i
Hercegovina)
U sklopu 3. G.E.T. konferencije ovim su vinarijama dodijeljene
plakete i vrijedne kristalne nagrade koje su stigle iz staklarne Rogaška.
Drugi
dan konferencije održan je niz stručnih prezentacija.
·
Željka Balja, nagrađivana diplomantica turizma
sveučilišnog smjera: Vinski (eno-gastro) turizam kao posebni oblik ponude
turističkih agencija
·
Otto Barić, jedan od najpoznatijih hrvatskih
arhitekata: Arhitektura u vinarstvu
·
Saša Špiranec, uvaženi vinski konzultant,
publicist: Vinski festivali,
prezentacije i vodiči
·
Sanja Muzaferija: WOW (Women on Wine) - međunarodno i
regionalno povezivanje
·
Vladan Krečković, projektni koordinator u
organizaciji Dunavski centar za kompetenciju:
DCC i regionalno povezivanje
·
Damir Kmećko, voditelj turizma u Iločkim
podrumima d.d.: turizam Iločkih podruma, prednosti i poteškoće na destinaciji
te planovi za budućnost
Detaljnije o prezentacijama moći će se pročitati uskoro na
web stranici konferencije centar.get4u.hr
Nakon prezentacija, uslijedila je otvorena rasprava sudionika, koja je bila vrlo živa i
konstruktivna. Možda bi, iz cijele rasprave trebalo izdvojiti rečenicu Rujane Bušić Srpak, direktorice
Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije: "Svi smo kreatori
destinacije!", kao i prijedlog Karmele
Tancabel, voditeljice odjela marketing i izvoz u Iločkim podrumima; njen
prijedlog mini-strategije razvoja vinskog turizma odnosi se na prezentaciju
Iloka kroz proizvod - traminac, ali se kao takva može primijeniti na bilo koju
destinaciju. "Zašto ne bi svaki konobar, kao osnovni djelatnik u turizmu,
barem jednom dnevno, jednom gostu, ponudi bocu iločkog traminca i prezentirao
ga uz priču u Iloku?", zapitala se.
Zaključak
Prvo treba napomenuti kako na konferenciji nije sudjelovao
nitko iz resornih ministarstava - turizma, poljoprivrede, regionalnoga razvoja
- mada su neki od njih bili pokrovitelji konferencije, na čemu im zahvaljujemo.
Zašto je to bitno? Hrvatski eno-gastro turizam očito ima izuzetno velike
potencijale, koji leže u raznolikosti, kako vina, tako i načina pripreme hrane.
Kada bi eno-gastro turizam vezali uz kruzing, cikloturizam i slične grane
turizma, mogućnosti bi bile izuzetno velike. Dakle, postoje resursi, postoje
ljudi, ali nedostaje političke volje ili želje da se napravi veći iskorak.
Jer, da, svi smo mi kreatori destinacije, ali krovna
ministarstva moraju dati svoj obol da bi svijet prepoznao Hrvatsku kao izuzetnu
eno-gastro destinaciju. Pritom ne treba zaboraviti da u ovom segmentu turizma
pričamo o manjim grupama ili individualnim gostima, više i visoke platežne
moći.
"Nadamo se da će na četvrtoj G.E.T. konferenciji, u
ožujku 2018. godine, predstavnici ministarstava biti s nama.", zaključuje Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge
G.E.T.
***
O
lokaciji održavanja:
Stari kraljevski grad Ilok, najistočnije naselje Republike
Hrvatske, gradić ponad silnog Dunava, mjesto je spoja istoka i zapada, duge
povijesti, baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu
srednjovjekovnu jezgru.
Ovdje se smjestilo i turističko naselje „Stari podrum - jedinstveni
vinski objekt koji je nasljeđe i pokazatelj vrlo duge tradicije uzgoja vinove
loze i proizvodnje vina. U sklopu Starog podruma nalaze se istoimeni restoran,
suvenirnica (s ponudom Iločkih podruma, ali i autohtonih suvenira iločkih
zanatlija) i 18 novouređenih soba u kategoriji *** koje pružaju prekrasan
pogled na Dunav i nedirnutu prirodu koja ga okružuje. Osim nezaboravnog
gastronomskog užitka, jedna od vrijednosti i atraktivnosti ovog turističkog
naselja su dva vinska podruma iz 15. i 18. stoljeća, koji više od pet stotina
godina stvaraju i njeguju vrhunska vina te čuvaju dragocjenu arhivu i brojne
tajne.
Ladanjsko imanje Principovac i njegov poznati vidikovac
odakle se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srijem i Bačku, pružaju mogućnost
uživanja uz čašu vina i ukusan obrok, igranja golfa, tenisa i badmintona ili
jednostavno opuštanja u pogledu na nepregledne vinograde. Ovdje s nudi i
luksuzno i moderno uređenih 5 apartmana u kategoriji ****, te jedan De luxe
apartman. Sve sobe smještene su na brežuljku, u sred vinograda, pružajući
privatnost, mir i tišinu uz pogled koji očarava.
Bez obzira jeste li istinski poznavatelj vina ili ste tek
na putu da to postanete, kada okusite kraljevski traminac i vrhunsku graševinu
Principovac, shvatit ćete da je vino ovdje više od profesije.
Vino je ovdje umjetnost i stil života.
PR: Silvija Munda, GET Report
Foto: Denis Perčić
Primjedbe
Objavi komentar