Stigao je Portugizac Selection - prvo mlado vino na tržištu!

Zajedničko vino proizvođača Udruge Portugizac Plešivica - Portugizac Selection.

Mlado vino Portugizac Selection predstavljen je ovu subotu u zagrebačkom Matisu. Radi se o suhom vinu, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih voćnih aroma bobičastog voća i karakteristične svježine. Patka, guska, krvavice i buncek jela su uz koja savršeno pristaje, ali i uz vruće žumberačke kestene.

Portugizac Plešivica - vino članova Udruge Portugizac Plešivica.

Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz bolje postizanje cijene“ – istaknuo je Željko Gregorić, koji je predstavio rad i djelovanje Udruge Portugizac Plešivica. Ove godine Portugizac Selection je dobiven iz grožđa OPG.a Drage Cibana, Željka Vukodera, Branka Pušćaka, Željka Gregorića, Franje Gregorića, Josipa Braje, Ivice Jurkovca, Franje Stanišića i PZ Plešivice. Proizveli su oko 1500 butelja istoimenog vina, a na tržištu se može pronaći po cijeni od 35 kuna

Anđelka Pejaković, tajnica Udruge malih proizvođača sira Zg. županije "Sirek".

Degustaciju su pratili i sirevi Udruge malih sirara zagrebačke županije „SIREK“ koja je osnovana prije 15 godina i okuplja 20 članova, od čega njih 12 ima mini sirane koje se nalaze širom Zagrebačke županije. Tajnica Anđelka Pejaković, istaknula je da se udruga 2019. godine pridružila Festivalu Portugisca s promocijom raznih vrsta sireva, a ove je godine portugizac u čašama pratio polutvrdi plešivički punomasni kravlji sir - čvrstog tijesta, svjetlo žute boje, čvrste kore boje slame te bogatog, punog, zrelog okusa i arome, kojeg proizvodi obitelj Šestak.

Polutvrdi plešivički sir obitelji Šestak.

Petra Masnec, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Jastrebarsko, predstavila je prirodna bogatstva, atraktivne biciklističke te vinske ceste Plešivice. Uzvanike su pozdravili i Nikolina Ribarić, zamjenica gradonačelnika grada Jastrebarsko te Josip Kraljičković, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Poznata harfistica Doris Karamatić.

Bogati događaj upotpunjen je s poznatim domaćim i stranim skladbama, koje su maestralno izvodili harfistica Doris Karamatić i violinista Dragan Marinković, a kako nam je bilo, pogledajte u priloženom videu.

 

Video i foto: Mario Poje

Primjedbe