Ubrani su prvi plodovi portugisca u plešivičkom vinogorju

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, obilježen je početak berbi u plešivičkom i jaskanskom kraju.

Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja s ljubičastim odsjajem, dok se u okusu mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije, pa se tako već u listopadu može u njemu uživati.

Treba istaknuti kako je portugizac kao vrsta vina, zaštitni znak Plešivice i robna marka Zagrebačke županije.

Tomo Haramija, predsjednik udruge, čuvarice tradicije u narodnim nošnjama, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarsko, Gordana Matašin, ispred upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, vinari, veliki broj medija te ostali gosti, simbolično su ubrali prve plodove portugisca u vinogradu Josipa Braje.

Obitelj Braje može se pohvaliti dugom tradicijom u vinogradarstvu i vinarstvu, a o kvaliteti njihova vina svjedoče brojne nagrade i priznanja. Josip Braje među rijetkima je koji na Plešivici uzgaja veltlinac crveni, staru austrijsku sortu, a u njihovoj vinariji smještenoj u Lokošinom dolu 2, nadomak Jastrebarskog mogu se kušati i ostala vina od rajnskog rizlinga, graševine, chardonnaya, bijelog pinota i naravno, portugisca.

Članovi udruge i ove će godine odvojiti dio grožđa te u podrumu PZ Plešivica, proizvesti robnu marku vina „Portugizac Plešivica Selection“. “Iako je ovo bila jedna od težih vinogradarskih godina zbog čega imamo manje prinose, ne sumnjamo u još bolju kvalitetu vina” rekao je Tomo Haramija, predsjednik udruge Portugizac Plešivica. Lani je kažu bila dobro prihvaćena, a proizvođači vjeruju da će tako biti i ove godine. "U kvalitetu vina moći ćete se uvjeriti i sami već sredinom listopada na otvaranju prve butelje i festivalu portugisca u Zagrebu, a potom u sklopu Dana hrane i tradicijskih proizvoda“, nadovezao se Željko Gregorić, vinar i tajnik udruge Portugizac Plešivica.

"Ušli smo u treće desetljeće otkako Županija „skrbi“ o portugiscu – od sadnje do promocije. Zahvaljujem članovima udruge koji s velikom ljubavlju i strašću uzgajaju ovu sortu" rekla je Gordana Matašin, predstavnica upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije. Zajedno s njom i domaćinom berbe, prve grozdove ubrao je i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel.

Nakon simbolične berbe, bogate zakuske i obilaska podruma Josipa Braje, novinarska delegacija u suradnji s Turističkom zajednicom grada Jastrebarsko, posjetila je Bačvariju Golub u sklopu koje se nalazi Bačvarska zbirka, koja je 2014. godine od Ministarstva kulture dobila status kulturnog dobra Republike Hrvatske, dok je Hrvatska obrtnička komora 2013. godine bačvarskoj radionici dodijelila status “Obrt s tradicijom”. Prema riječima Milivoja Goluba za izradu bačve od 225 litara, potrebno je više od 11 sati.

Foto: Željka Balja

Posjetili smo i etno zbirku učeničke zadruge “Grozdek” kroz koju nas je provela učiteljica Jasnica Vojvodić. U sklopu škole od 2002. godine, učenička zadruga okuplja mnogobrojne sekcije, a njezini se članovi bave i izradom nakita te kućnom radinošću. Cilj zadruge prije svega je učiti djecu praktičnom radu, promovirati tradiciju i bogatu kulturnu baštinu svetojanskog kraja. Među eksponatima koji su vezani uz tradicijsko vinogradarstvo može se razgledati i prva hrvatska preša iz 1827. godine. Krećete li prema svetojanskom kraju, ovu zbirku svakako dođite vidjeti, kao i stari mlin te mlinarevu ižu, djelo ruku Etno udruge Sveta Jana. Godrijanov mlin na potoku Draga u Dragi Svetojanskoj izgrađen je oko 1890., a obnovljen 2007. godine. Danas uz pomoć izvorske vode i mlinskog kamena melje žitarice kao što se to nekad radilo.

 

Foto: Nikola Zoko

Primjedbe