Ponosni najavljujemo da će se Festival traminca u svojem drugom izdanju na prekrasnom Principovcu
i Starom podrumu Iločkih podruma održati 26. i 27. lipnja
Sretni smo što se već u svom drugom izdanju Festival traminca
etablira kao jedna od vodećih svjetskih vinskih smotri na kojima se slavi ova
velika sorta.
Svoje festivale
u Hrvatskoj imaju malvazija, škrlet, pušipel, graševina, a od prošle godine,
eto, i traminac se može pohvaliti da se u Hrvatskoj konačno, dvodnevnom smotrom
najboljih hrvatskih i svjetskih vina proizvedenih od te sorte, može predstaviti
na način koji i dolikuje sorti koja je, možda, i najviše učinila na promociji
Hrvatske kao vinske zemlje.
Jedan veliki
vinski entuzijast svojedobno je izjavio da je traminac „poput dame koje prođe
pored vas i zamiriše vas svojim parfemom“. A hrvatski traminci mirišu toliko da
su gotovo ovisnički naparfumirali britanski dvor. Jer, kako drukčije nazvati
tradiciju započetu na krunidbi kraljice Elizabete 1953. godine, kad je traminac
iz Iloka bio čak i službeno vino na toj svetkovini, a koja se kasnije nastavila
na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje Kate, kao i na kraljevskom vjenčanju
princa Harryja i Mehgan Markle u svibnju 2018. godine.
Tijekom posjeta princa
Charlesa Hrvatskoj, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar - Kitarović
mu je kao dar uručila traminac iz 1947. godine, vino staro 68 godina koje se
čuvalo u idealnim uvjetima Starog podruma iz 1450.g., koji je najstariji vinski
podrum u Europi sagrađen upravo s namjenom čuvanja i odležavanja vina. Pošiljku
ponajboljih traminaca Iločki podrumi su poslali u London i 2013. na proslavu
60. obljetnice dolaska kraljice na tron. Traminac je tako i doslovce kraljevsko
vino iako je iz Tramina u Južnom Tirolu, odakle potječe, do Londona stigao
zaobilaznim putem – preko Iloka.
U svom drugom izdanju Festival traminca se može pohvaliti
gostima na kojima im mogu zavidjeti i vinski festivali s puno većom tradicijom.
Dolaze Michel Ginglinger iz Alzasa, Otmar Šturm iz Metlike, Đorđe Bikicki s
Fruške gore, sjajni Alzašanin s engleskom adresom Eric Zwiebel MS, koji će
održati veliki masterclass o najboljim alzaškim tramincima s deset različitih
grand cruova, bit će predstavljni traminci austrijskog vunderkinda Michaela
Grossa, a Bruno Gaberšek, veliki vinski znalac iz Slovenije posegnut će duboko
u arhivu Ptujske kleti.
Naši prijatelji i partneri u organizaciji Festivala
traminca, Iločki podrumi, u suradnji s Milošem Stojakovićem iz artizanske
čokolaterije Aguara iz Beograda pokazat će kako se fantastično sljubljuju
traminci i čokolada te da svaki traminac zaslužuje svoju čokoladu, dok će
ponajveći sarajevski kuhar i velika kulinarska zvijezda iz susjedne Bosne i
Hercegovine, Nihad Mameledžija, na gala večeri pokazati kako različiti tipovi
traminca lako se mogu upariti sa specijalitetima bosanske kuhinje poput sitnog
ćevapa od teletine, hercegovačke janjetine i livanjskog sira, tufahija i
tulumbi ili keški i bulgure.
Ante Miličević iz Kutjeva će osobno predstaviti svoja iskustva s
tramincem koje je prije nekoliko dana u izboru članove vinske udruge Vinum iz
Zadra bio proglašen najboljim hrvatskim preditanim vinom, a Dominik Jagunić će
pokazati zašto je njegov najnoviji macerirani traminac – čudo!
Na jednoj od radionica Iločki podrumi će, također, predstaviti
jedno od najintrigantnijih traminaca iz svog prebogatog arhiva, a o tom
iskustvu će sretnici koji na vrijeme rezerviraju svoje ulaznice godinama
pričati. Jamčimo!
Vidimo
se u Iloku!
PROGRAM
26.
lipnja – PETAK
20.00
– 23.00 sata - Gala večera na Principovcu, gost chef NIHAD MAMELEDŽIJA
Glazbena
podrška – No Jazz Band iz Osijeka
27.
lipnja – SUBOTA
10.00
– 17.00 sati – Radionice, masterclassovi, otvaranje arhivskih vina, sljubljivanje
čokolade i traminaca, ručak – Stari podrum Iločkih podruma
17.00
– 21.00 sat – Izložba vina, Principovac
21.00
– AFTER PARTY uz dj Taca, Ladanjska kuća
na Principovcu
28.
lipnja – NEDJELJA
10.00 – 19.00 sati - Dan otvorenih
podruma
PR: Festival traminca
Primjedbe
Objavi komentar