Moslavina budi sva čula!

Mirjana Vidović, Željka Balja, Ivica Florijanović, Marina Obradović, Marko Miklaužić
 i s druge strane objektiva (sakrila se) Spomenka Saraga.

Otvorivši svoje vinske putovnice, četiri ljubiteljice hrane, vina i turizma započele su malu eno – gastro turneju po Moslavini, a na prvo takvo otisnule su se na poziv dragog prijatelja i vlasnika vinarije Florijanović.


Dobrodošlica u vinorodni kraj

Prvo odredište za preuzimanje „vinskog pečata“ zatražile su na obroncima Moslavačke gore u vinariji Miklaužić. Uz prepričavanje bogate i zanimljive povijesti te sjajnu edukaciju vinara i vlasnika Marka Miklaužića, za zdravicu dobrodošlice posluženi su pjenušci Glamour Rose i Glamour Blanc De Noirs. Uslijedio je Škrlet berbe 2019, čija najveća prednost leži u autohtonosti i dugoj tradiciji uzgoja u moslavačkom vinogorju, a potom kremozan Chardonnay kvalitetno vino 2015 iz ekološke proizvodnje. Oba su se vina odlično sljubila s posluženim domaćim suhomesnatim delicijama – raznim kobasicama, sirevima, slaninom, čvarcima te pogačom od medvjeđeg luka koju je povodom ovog druženja pripremila Mirjana. Doručak u dobrom društvu zaokružio se gutljajima bijelog polusuhog vina Dunja, kupažom ottonel, bijelog i žutog muškata.

Vinarija i kušaonica Šatović.

Mirisi i okusi ljubavi na selu

Sljedeće odredište na vinskoj karti je Topolovac - restoran i kušaonica Šatović, točnije, kuća vrhunskih domaćih delicija, glazbe i vina. Njihovo postojanje seže od davne 1776. godine, kada je obitelj Šatović posjedovala brojne nasade na Moslavačkoj gori, a danas ju je nakon brojnih generacija preuzeo vinar i kuhar Marko Šatović. Uz Marka, inače poznato lice iz pete sezone serijala „Ljubav je na selu“, srdačnu je dobrodošlicu poželjela i zaručnica Ana Kufrin, pa je veselo i razdragano društvo bilo bogatije za još jednu divnu damu, a time i boravak u restoranu još ugodniji.

Florijanović pjenušac.

Premijerno je poslužen rose pjenušac od sorte pinot noir, dobiven klasičnom metodom. Zavodljive je boje, osvježavajućeg cvjetno-voćnog okusa s dugim i gustim perlanjem u čaši. Prava senzacija koja dolazi iz vinarije Florijanović, čiji je naziv za sada tajna. Mi možemo potvrditi da ćete nakon kušanja ovog pjenušca, poželjeti ponoviti ovaj bogati okus.

Dok je Marko Šatović damama skrenuo pozornost na to da se „s dobrim vinom ne može pogriješiti, a mogu se probuditi neslućene emocije“, u čašama se orosila Florijanović Frankovka rose 2018. Prava uvertira u sljedove delicija koje su pripremili domaćini.


Spomenka Saraga.
          
Za toplo predjelo poslužena je slastna domaća juha s vidljivim komadima vrganja iz šuma Lonjskog polja. Bogatu teksturu i kremoznost, kažu, postigli su s domaćim vrhnjem za kuhanje s obližnje lokalne farme. Iako sami proizvode sve ponuđene suhomesnate proizvode i vino, ono što im nedostaje trude se prvo potražiti kod lokalnih domaćih proizvođača. Upravo je to njihova vizija - dugotrajna održivost, suradnja i domaća autentična ponuda. Nakon ispražnjenog jušnika, Ivica Florijanović je pripremio nove uzbudljive vinske okuse uz Škrlet Mons Claudius 2016. Vino je dobilo ime po spomenutoj Moslavačkoj gori koju su Rimljani nadjenuli po caru Klaudiju - Klaudijeva gora. 

Teletina ispod peke s mladim krumpirom.

Teletina ispod peke s pekarskim krumpirom i pljeskavice punjene sa sirom (koje teže 0,5 kg) prekrivene su sa zapečenim lukom i poslužene na drvenim daskama uz povrće sa žara. Ovo izdašno i primamljivo glavno jelo, mami naša nepca već na prvi pogled. Vješto pripremljeno, mekano i taman začinjeno, ovo jelo popraćeno je gutljajima Škrleta Mons Claudius 2018, čiji se gorkasti završetak odlično stopio s navedenim jelima.

Florijanović Škrelt Mons Claudius i čokoladni kolač.
Dekonstrukcija štrudle od jabuka.
             

Slatki završetak uz „pečat“ kasne berbe

Uz sočan čokoladni desert, poslužena je bogata i kremozna Graševina sur lie 2013, ali se uz slogu sveprisutnih zatražila na sljubljivanje i Frankovka vrhunsko vino 2017 čiji je prevladavajući okus trešanja i kupine dodatno istaknuo tamnu čokoladu u desertu, pa je ovaj izbor bio pun pogodak.

Iz kuhinje chefa Marka stigao je još jedan desert iznenađenja koji je za ovo druženje pripremio prijatelj domaćina, Josip Mešnjak. Dekonstrukcija savijače od jabuka poslužena u lijepoj martini čaši. Na posteljici od šlaga nazirale su se Granny Smith ribane jabuke koje su prethodno prelivene limetom i začinjene cimetom i đumbirom. Josip opisuje, hrskavi okus pridobio je s posutim prosušenim rezancima od kora za savijaču. Uz demonstraciju posluživanja deserta uz ganache od bijele čokolade, kao točke na “i“, poslužena je Florijanović Chardonnay kasna berba 2007, polusuho vino u elegantnoj izvedbi svjetski poznate sorte. Vino je harmonično, lijepe zlatno-žute boje s naglašenim sortnim mirisom i mednim završetkom. Moramo priznati da ćemo ovo iskustvo doživljenog u vinariji Šatović zaokružiti s jednom dodatnom posjetom, sredinom tjedna tj. srijedom, kada se u njihovoj ponudi "vrti" domaća janjetina.

Trdenić voćno vino od jagode.

Eno-gastro izlet završili smo u vinariji Trdenić. Tomislav Trdenić premijerno je predstavio voćna vina od kupine i jagode. Ova vina osim što mogu biti sjajan aperitiv, mogu se poslužiti uz/i u desertima. Mene je oduševilo voćno vino od jagode, lijepe crvenkaste boje dobiveno prešanjem istoimenog voća. Slatkastog je okusa i mirisa te izrazito pitko. Ova vina na tržište izlaze početkom travnja ove godine, a sve su butelje već unaprijed rezervirane.

Prigodna zdravica u društvu domaćina vinarije Šatović.

Moslavina
se kao „must visit“ destinacija sa svojom vinskom kartom i gastro ponudom profilirala u poželjno odredište za bijeg od gradske vreve. Zato pripremite svoje „vinske putovnice“ za nove pečate!


Foto: Željka Balja, Marina Obradović, Spomenka Saraga

Primjedbe