Održana je promocija drugog broja časopisa Vinum.in


Sinoć je u zagrebačkom restoranu Kaiser predstavljen drugi broj časopisa o vinu, VINUM.IN.  Na svečanoj promociji gostima je predstavljen moderniji dizajn časopisa, teme i suradnici koji su se pridružili timu. 

VINUM.IN izlazi tromjesečno, a od danas je dostupan svim čitateljima na kioscima Tiska diljem Lijepe naše. Nove teme i rubrike obogatile su izdanje te time povećale broj stranica.

Prigodno za blagdansko razdoblje tema broja su pjenušava vina, a kroz nekoliko rubrika čitatelje su u svijet pjenušaca uveli Ivo Kozarčanin, Ivana Erhardt Draganić, Željko Garmaz i Saša Stanković. 

Kroz putopise su predstavljena vinogorja Hrvatske, Srbije i Austrije, a predstavili su ih Vitomir Andrić, Matija Lesković, Nenad Basarić i Sanja Muzaferija. 

Violeta Beljić Kušić na novi i zanimljiv način piše o vinu i arhitekturi. Vinske sorte su opisane stručnim perom Željka Suhadolnika i Tomislava Radića, a novu Craft rubriku predstavio je Domagoj Jakopović Ribafish.


Svijetle gastro i eno točke za čitatelje je odabrao sommelier Mario Meštrović, koji je na promociji kao domaćin gostima predstavio dio nove ponude restorana Kaiser.

Gosti su imali priliku kušati vina nekoliko vinarija: Ivančić Griffin, Cossetto, Black Island Winery, Ivan Dolac, Korlat, Feravino, Sokač i PO Škrlet. Sjajna kombinacija uz vino bili su sirevi s istarskim maslinovim uljem Turinela, orašasti plodovi i hrskavi (pohani) buncek serviran uz sweet chili i hren umake.


Večer su s orijentalnim plesom uveličale prekrasne plesačice plesne skupine „Sheherezade“. 



Deserte škrlet u čašici i kuglof od bundeve i škrleta, pripremila je i predstavila Marina Obradović (Priče jedne kuhače) te goste oduševila svojom kreativnošću.

Foto: Rene Karaman

***Recepti za blagdanski stol***

DESERT U ČAŠI OD JABUKA I ŠKRLETA BY MARINA OBRADOVIĆ (PRIČE JEDNE KUHAČE)


SASTOJCI:
Za okruglice: 20 komada
4 jabuke
1,5 dcl Škrleta
15 dkg keksa
10 dkg šećera
10 dkg maslaca
Cimeta prema ukusu
Žličica muškatnog oraščića

Za žele od vina:
4 dcl Škrleta
8 dkg šećera
1 štapić cimeta
2 vrećice kremfixa

Za kremu od šlaga:
1 limun
1,5 dcl Škrleta
4 dkg šećera
3,5 dcl vrhnja za šlag

Za ukras i aromu: korica naranče.

Priprema:
I KORAK
Vino prokuhajte sa šećerom i cimetom 10 minuta uz povremeno miješanje. Maknite s vatre i stavite hladiti, a kremfix dodajte u potpuno ohlađeno vino.
II KORAK
Limun operite u vrućoj vodi, zatim naribajte koricu pa iscijedite sok i dodajte vinu. Dodajte šećer pa kuhajte na vatri miješajući dok se šećer ne otopi. Ohladite malo pa ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat.
III KORAK
Za to vrijeme jabuke operite, ogulite i krupno naribajte.
Pirjajte ih na maslacu dok ne ispari višak tekućine, a zatim dodajte vino i nastavite pirjati dok vino potpuno ne ispari. Maknite s vatre i ohladite.
IV KORAK
Kekse usitnite u blenderu pa zajedno sa začinima dodajte jabukama. Dobro promiješajte rukama i napravite kuglice željene veličine. Ostavite ih u hladnjaku.
V KORAK
U pola vrhnja za šlag dodajte ohlađeno vino s limunom pa istucite i kada se počne pretvarati u šlag, dodajte preostalo vino i istucite do kraja.
VI KORAK
Poslužite u čašama tako da prvo stavite žele od vina, zatim kuglice i na vrh šlag s vinom. Ukrasite ušećerenom koricom naranče i dobro ohladite prije posluživanje.

Poslužite uz čašu Škrleta.


KUGLOF OD HOKAIDO TIKVE I ŠKRLETA BY MARINA OBRADOVIĆ (PRIČE JEDNE KUHAČE)



Sastojci:                                               
200 ml bijelog vina Škrlet
150 ml vode
600 g hokaido tikve (očišćene)
300 g keksa po želji
2 žlice meda
4 jaja
Žlica vanilije
1 vrećica praška za pecivo
Žličica cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
Bijela čokolada za ukras
Listići badema za ukras

Priprema:
I KORAK
Tikvu operite, razrežite, očistite od koštica i narežite na kockice. U zdjelu stavite vino i bundevu pa kuhajte na laganoj vatri dok bundeva potpuno ne omekša tako da ju možete zdrobiti vilicom.
II KORAK
Vodu dodajte kada vino ispari i nastavite kuhati. Ostavite sa strane da se malo ohladi i zatim u blenderu ili štapnim mikserom napravite pire od bundeve.
III KORAK
Uključite pećnicu na 170°C, a kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom sa svih strana.
IV KORAK
Dok se pire od tikve još hladi, sameljite kekse i ostavite sa strane. Pjenasto istucite jaja i med, a prašak za pecivo prosijte.
V KORAK
Ohlađenom pireu od tikve dodajte mljevene kekse i dobro promiješajte kuhačom.
VI KORAK
Zatim dodajte istučena jaja i med, dobro promiješajte da ne bude grudica te na kraju dodajte  i ostale sastojke. Sve lagano promiješajte pa ulijte u kalup i pecite 80 minuta.
VII KORAK
Kuglof ostavite da se hladi u kalupu prvih 10 minuta, zatim izvadite iz kalupa i kada se dobro ohladi, ukrasite bijelom čokoladom i listićima badema ili prema vlastitom ukusu.

Poslužite uz čašu Škrleta.

Primjedbe