Sinoć je u zagrebačkom restoranu Kaiser predstavljen drugi broj časopisa o vinu, VINUM.IN. Na svečanoj promociji gostima je predstavljen moderniji dizajn časopisa, teme i suradnici koji su se pridružili timu.
VINUM.IN izlazi tromjesečno, a od danas je dostupan svim čitateljima na kioscima Tiska diljem Lijepe naše. Nove teme i rubrike obogatile su izdanje te time povećale broj stranica.
Prigodno za blagdansko razdoblje tema broja su pjenušava vina, a kroz nekoliko rubrika čitatelje su u svijet pjenušaca uveli Ivo Kozarčanin, Ivana Erhardt Draganić, Željko Garmaz i Saša Stanković.
Kroz putopise su predstavljena vinogorja Hrvatske, Srbije i Austrije, a predstavili su ih Vitomir Andrić, Matija Lesković, Nenad Basarić i Sanja Muzaferija.
Violeta Beljić Kušić na novi i zanimljiv način piše o vinu i arhitekturi. Vinske sorte su opisane stručnim perom Željka Suhadolnika i Tomislava Radića, a novu Craft rubriku predstavio je Domagoj Jakopović Ribafish.
Svijetle gastro i eno točke za čitatelje je odabrao sommelier Mario Meštrović, koji je na promociji kao domaćin gostima predstavio dio nove ponude restorana Kaiser.
Gosti su imali priliku kušati vina nekoliko vinarija: Ivančić Griffin, Cossetto, Black Island Winery, Ivan Dolac, Korlat, Feravino, Sokač i PO Škrlet. Sjajna kombinacija uz vino bili su sirevi s istarskim maslinovim uljem Turinela, orašasti plodovi i hrskavi (pohani) buncek serviran uz sweet chili i hren umake.
Večer su s orijentalnim plesom uveličale prekrasne plesačice plesne skupine „Sheherezade“.
Deserte škrlet u čašici i kuglof od bundeve i škrleta, pripremila je i predstavila Marina Obradović (Priče jedne kuhače) te goste oduševila svojom kreativnošću.
Foto: Rene Karaman
***Recepti za blagdanski stol***
DESERT U ČAŠI OD JABUKA I ŠKRLETA BY MARINA
OBRADOVIĆ (PRIČE JEDNE KUHAČE)
SASTOJCI:
Za okruglice: 20 komada
4 jabuke
1,5 dcl Škrleta
15 dkg keksa
10 dkg šećera
10 dkg maslaca
Cimeta prema ukusu
Žličica muškatnog oraščića
Za žele od vina:
4 dcl Škrleta
8 dkg šećera
1 štapić cimeta
2 vrećice kremfixa
Za kremu od šlaga:
1 limun
1,5 dcl Škrleta
4 dkg šećera
3,5 dcl vrhnja za šlag
Za
ukras i aromu: korica naranče.
Priprema:
I
KORAK
Vino
prokuhajte sa šećerom i cimetom 10 minuta uz povremeno miješanje. Maknite s
vatre i stavite hladiti, a kremfix dodajte u potpuno ohlađeno vino.
II
KORAK
Limun
operite u vrućoj vodi, zatim naribajte koricu pa iscijedite sok i dodajte vinu.
Dodajte šećer pa kuhajte na vatri miješajući dok se šećer ne otopi. Ohladite
malo pa ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat.
III
KORAK
Za
to vrijeme jabuke operite, ogulite i krupno naribajte.
Pirjajte
ih na maslacu dok ne ispari višak tekućine, a zatim dodajte vino i nastavite
pirjati dok vino potpuno ne ispari. Maknite s vatre i ohladite.
IV
KORAK
Kekse
usitnite u blenderu pa zajedno sa začinima dodajte jabukama. Dobro promiješajte
rukama i napravite kuglice željene veličine. Ostavite ih u hladnjaku.
V
KORAK
U
pola vrhnja za šlag dodajte ohlađeno vino s limunom pa istucite i kada se počne
pretvarati u šlag, dodajte preostalo vino i istucite do kraja.
VI
KORAK
Poslužite
u čašama tako da prvo stavite žele od vina, zatim kuglice i na vrh šlag s
vinom. Ukrasite ušećerenom koricom naranče i dobro ohladite prije posluživanje.
Poslužite
uz čašu Škrleta.
Sastojci:
200 ml bijelog vina
Škrlet
150 ml vode
600 g hokaido tikve
(očišćene)
300 g keksa po
želji
2 žlice meda
4 jaja
Žlica vanilije
1 vrećica praška za pecivo
Žličica cimeta
½ žličice muškatnog
oraščića
Bijela
čokolada za ukras
Listići
badema za ukras
Priprema:
I
KORAK
Tikvu
operite, razrežite, očistite od koštica i narežite na kockice. U zdjelu stavite
vino i bundevu pa kuhajte na laganoj vatri dok bundeva potpuno ne omekša tako
da ju možete zdrobiti vilicom.
II
KORAK
Vodu
dodajte kada vino ispari i nastavite kuhati. Ostavite sa strane da se malo
ohladi i zatim u blenderu ili štapnim mikserom napravite pire od bundeve.
III
KORAK
Uključite
pećnicu na 170°C, a kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom sa
svih strana.
IV
KORAK
Dok
se pire od tikve još hladi, sameljite kekse i ostavite sa strane. Pjenasto
istucite jaja i med, a prašak za pecivo prosijte.
V
KORAK
Ohlađenom
pireu od tikve dodajte mljevene kekse i dobro promiješajte kuhačom.
VI
KORAK
Zatim
dodajte istučena jaja i med, dobro promiješajte da ne bude grudica te na kraju
dodajte i ostale sastojke. Sve lagano
promiješajte pa ulijte u kalup i pecite 80 minuta.
VII
KORAK
Kuglof
ostavite da se hladi u kalupu prvih 10 minuta, zatim izvadite iz kalupa i kada
se dobro ohladi, ukrasite bijelom čokoladom i listićima badema ili prema
vlastitom ukusu.
Poslužite
uz čašu Škrleta.
Primjedbe
Objavi komentar