CRVENKAPICA - SENJSKA KAPA CRVENKAPA



Projekt šivanja najveće uskočke kape Crvenkape koja je počela u kolovozu 2017. na senjskoj rivi, nastavila se prvim gostovanjem u Hercegovini, šivanjem na tvrđavi Hercega Stjepana Kosače, uz partnera i domaćina - Udrugu Mladih Agape.

U suradnji s vrtićima, od Ljubuškog, Čapljine, Posušja, Gruda, Drinovaca, Mostara i Širokog Brijega te zainteresiranim pojedincima oblikovalo se oko 15 metara crvene tkanine za Senjsku kapu Crvenkapu. Lička etapa hrvatske turneje šivanja senjske uskočke kape počinje u Otočcu u srijedu, 25. travnja 2018., na Fortici.

Riječ je o projektu kreativne i kulturne industrije s nakanom predstavljanja, očuvanja te brendiranja vrijedne nacionalne kulturne baštine – senjske uskočke kape. Zamišljeno je da se taj dragulj baštine grada Senja i Hrvatske prezentira široj javnosti nizom radionica na javnom otvorenom prostoru u gradovima diljem Hrvatske, na kojima će se šivati dijelovi (pačvorci) za uskočku Crvenkapu toliko veliku da će u završnici projekta obujmiti, ili preciznije 'okapiti', senjsku tvrđavu Nehaj. Da bi se napravila takva gigantska uskočka kapa, bit će potrebno sakupiti ukupno oko 14 tisuća pačvoraka!

Cilj projekta je i promicanje suradnje kulturnih i umjetničkih, akademskih, obrazovnih i gospodarskih institucija, kao i pojedinaca umjetničkih i sličnih zanimanja, a u Otočcu i Brinju naišao je odmah na plodno tlo odazivom kreativnih snaga udruga Baštinica i Gačanka iz Otočca, Pavenke iz Brinja, dječjih vrtića i osnovnih škola iz Otočca i Brinja (DV Ciciban, DV Tratinčica, PŠ Hrvatsko Polje, PŠ Križpolje), Srednje škole Otočac, Đačkog doma Otočac, GPOU, HRO-a, Foto kluba Otočac i drugih. Izrađeni pačvorci bit će spojeni u performansu na zidinama otočke Fortice, utvrde koju su senjski uskoci podigli nakon njihova protjerivanja u Otočac i Brinje prije 400 godina, a koja je obnovljena zalaganjem Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke (od 2007. do 2010.). Bit će to ujedno mali šivaći vremeplov, turistička promidžba, kreativno-umjetnički doživljaj, poduka iz povijesti, pa i svojevrsni mob flash.


Projekt Crvenkapice predstavlja odskočnu dasku da se do sad neprepoznat veliki turistički potencijal ove tradicijske kape iskoristi na najbolji mogući način za stvaranje novog autentičnog turističkog proizvoda uskočkog grada Senja. 

Podrškom projektu Otočac i Brinje ukazuju na važnost međusobnog podupiranja u kulturno-turističkom razvoju sve tri sredine, susjednoga prijateljskog grada Senja i „zaleđa“, zbog stoljetne povijesne povezanosti koja je značila život i opstanak (a danas se često zaboravlja) i koju potvrđuje i uskočka priča o 400-godišnjoj vezi.

Pozvani su svi zainteresirani, znatiželjnici, kreativci, stvaratelji, da svjedoče i/ili sudjeluju u kratkom programu Crvenkapica na otočkoj Fortici koji u srijedu počinje u 11 sati.

O PROJEKTU

"Crvenkapica" je interdisciplinarni višegodišnji projekt kreativne i kulturne industrije s neizbježnim segmentom očuvanja, prezentacije te brandiranja nacionalne kulturne baštine. Opći cilj projekta je promicanje suradnje kulturnih i umjetničkih, akademskih, obrazovnih i gospodarskih institucija. O kapi Crvenkapi, od milja Crvenkapici, ima tek nekoliko stručnih elaborata. Neke studije govore da senjska kapa Crvenkapa vuče svoj korijen od nošnje Ilira, a u današnjoj izložbenoj postavi u tvrđavi Nehaj nosi je uskočki zastavnik. Ovim se projektom dragulj baštine grada Senja i Hrvatske predstavlja široj javnosti na način da se po predlošku izvorne kape, na nizu radionica na javnom otvorenom prostoru trgova i ulica diljem Hrvatske, šiju dijelovi kape (pačvorci) taman u toliko velikom broju da se od njih sašije najveća kapa Crvenkapa. 

Projekt je službeno započeo u Senju, na senjskoj rivi 16. kolovoza 2017., nastavio se šivanjem po Hercegovini početkom 2018. Odvijat će se u etapama, uključivat će odabrane sudionike sa senzibilitetom za umjetnost, povijest i čuvanje nacionalne kulturne baštine - i trajat će tri godine.

Autorica projekta je senjska umjetnica Marija Zudenigo. Nositelj projekta je Kazalište Lutonjica iz Zagreba. Izvođač projekta (šivanje i sklapanje crvenih komada tkanine sa željama, porukama, zapisima) je udruga KOMBINAT – kreativni tim Artmašina iz Rijeke.

Više informacija: https://crvenkapica.crevado.com/


*********

O AUTORICI PROJEKTA

Idejna začetnica i autorica projekta je senjska umjetnica MARIJA ZUDENIGO. Svoju je ljubav prema gradu već izrazila s dva zapažena volonterska projekta za Senj, „Senjska balonarija by senjska mularija”31.1.2015. kojim se obilježila velika 3000 obljetnica postojanja ovoga mediteranskoga grada te „SENJSKA FREGATA“ – porinuće 1000 papirnatih brodića u senjskoj luci, 4.6.2016.,u čast grada Senja, za očuvanje Jadrana i Mediterana.

“Moje promišljanje kreće u smjeru postavljanja art platforme koja bi nizom ovako osmišljenih projekata temeljenih na povijesnim artefaktima grada Senja postigla zainteresiranost publike na društvenim mrežama i šire. Želja mi je stvarati kod budućeg posjetitelja emotivnu vezu s gradom i u jednom trenutku probuditi nakanu da se gradu dođe u posjet. Ovakvi projekti zamišljaju se ostvariti kroz doprinos pojedinaca i njihove slobodne volje da u njima sudjeluju i time postaju vidljivi faktor promjena.” (Marija Zudenigo)

Punu podršku art događaju daje ACM HRVATSKA - Skupština građana i građanki Mediterana, Hrvatska (ACM Hrvatska postoji od 2012. godine i dio je velike Skupštine građana i građanki Mediterana) koji raznim aktivnostima pridonosi zajedničkom cilju - nadilaženju zajedničkih strahova kako bi se ponovno dao ljudski, kulturni, politički, ekološki i ekonomski smisao - ukupnom mediteranskom prostoru.

*********************
Senj je jedan od najstarijih gradova na Mediteranu: naselje je staro preko 3000 godina - a utemeljili su ga Senonski Gali. Otuda antičko ime Senia pod kojim ga antički povjesničari i zemljopisci Plinije i Ptolomej navode kao važan mediteranski trgovački grad i luku. Hrvati dolaze u Seniu početkom 7. stoljeć te on postaje Senj. Razvija se u snažno trgovačko središte u kojem u 13. st. Kraljevina Katalonija ima svoj konzulat, a Dubrovačka Republika svoje trgovačko predstavništvo. U Senju je 1494. utemeljena prva hrvatska tiskara u kojoj su tiskane knjige na hrvatskom jeziku i hrvatskom pismu glagoljici. Senj je u srednjem vijeku sa svojom utvrdom Nehaj iz 1558.g. i posadom Uskocima, važna vojna točka za obranu sjevernih obala Mediterana od osmanlijske navale. U vrijeme Napoleonovih Ilirskih provincija - Senj je važno administrativno središte. Temeljem ove svoje bogate povijesne i kulturne baštine Senj ima sve pretpostavke da se razvije u poželjnu mediteransku turističku destinaciju.

PR: Zlatne riječi j.d.o.o.

Primjedbe