DVORAC BELAJ sa svojim vinima posjetio Noelovu čarobnu kuhinju

Dvorac Belaj vina

En Primeur Vinistre u Zagrebu 12. veljače 2018.  bio je povod druženju predstavnika vinarije Dvorac Belaj sa zaljubljenicima u dobra vina i originalne zalogaje u zagrebačkom restoranu Noel. Kao i uvijek, chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug smislili su sljedove od kojih je zastajao dah, nepce zaplesalo - a svaki je gost želio da trenutak kušanja što dulje traje.

Uz mladu malvaziju i chardonnay dobrodošlice, godišta 2017., mutne boje i intenzivnih mirisa koji će se još razvijati i pomalo „smiriti“ do lipnja kada bi trebali „krenuti“ u prodaju dočekao nas je i „pozdrav iz kuhinje“ - domaći brioche od mrkve s pilećom paštetom, kumkvatom, gelom od naranče i motrom. Velika senzacija u malom zalogaju!


Pastrva, kim, mousse

Pastrva iz rijeke Krke uz kim, kopar i mousse od amarantha s pjenicom od hrena lijepo se smiješala i osmjehnula vinu Dvorac Belaj Chardonnay 2016. koji je obogatio jelo mirisima tropskog voća,  zaokruženih kiselina,  duboke mineralnosti, lijepe trajnosti. Što je dulje u čaši, sve više podsjeća na Chablis, rekao je poznati sommelier Mario Meštrović.


Ravioli s gamberom uz čičoku i začinsko bilje

Ravioli s gamberom uz čičoku i začinsko bilje pozvali su malvaziju Dvorac Belaj Kseniia 2015. na profinjeni susret. Vino je dobilo ime po mladoj vlasnici Ksenii Belay, Ruskinji koja svoje slobodno vrijeme posvećuje volonterskom radu, a izgledom djevojčice na prvu ne otkriva koliko znanja, ljepote i dubine se u njoj krije. Malvazija njezinog imena dostojno je pratila ovu kombinaciju dajući joj čarobne trenutke slasnosti uz mirise drveta, dima, cvijeta akacije, ali svježina je bila i dalje tu. Dama Malvazija u mlađahnoj ruskoj haljini.

Dvorac Belaj Chardonnay Selection 2014 dokazao je da 2014. i nije bila tako loša godina kako se često govori. Tomu je svakako pridonio i enolog Toni Batel s višegodišnjim iskustvom, poznavanjem zemlje, terroira, potencijala sorti koje vole Istru i Istra voli njih ... Stvorio je vino koje traje, paše i traži – još malo. Taj je chardonnay stario u barrique bačvicama, došao u butelju u listopadu 2015., još je svjež i mineralan, s citrusima i ponekim nježnim naletom „drvenih“ mirisa i aroma. Kelj i kozji sir posluženi sa chardonnayom bili su hit večeri. Tako uobičajene namirnice na tako dobar način. 


 Dvorac Belaj_večera

Dvorac Belaj Malvazija Istarska 2012 svoje je lijepo tijelo spojila s gofom uz povrće – mrkvu i ciklu. Vino je provelo šest mjeseci u velikim drvenim bačvama od 2000 L, u butelju je došlo u rujnu 2013. Ima iznimno zanimljive slano-kiselkaste note uronjene u oblak fine mineralnosti. Na nosu se razvijaju zrele note cvijeta akacije, dimnjene šunke,  suhe jabuke što se baš dobro spojilo uz topli zemljani okus cikle.

Desert -  komorač i naranča s bijelom čokoladom. Bijela vina Dvorca Belaj u svojim svjetlijim i malo tamnijim tonovima začinjeni su bijelim čokoladnim poljupcem. Savršen okus za kraj i poziv vlasnika Zhana Belaya i njegove lijepe supruge Kseniie da svakako planirate posjet Dvorcu Belaj u kojemu ćete uživati u autohtonim istarskim jelima i izvrsnim vinima Belaj.


Dvorac Belaj_Zhan i Ksenija


**O vinariji**

Vinarija Dvorac Belaj osnovana je 2011. godine kada je ruska obitelj Belay kupila dvorac Belaj i 11ha povijesnih vinograda u središnjoj Istri. Položaj dvorca i vinograda imala je posebnu energiju, a i ime Belaj bilo je presudno kod odluke za kupovinu.

Vinograd se nalazi na izoliranom brdu podno Učke na 230 metara nadmorske visine i samo 35 km od same planine. Bijela zemlja može se prepoznati u svakoj boci Dvorac Belaj vina sa snažnim mineralnim okusom i osobitom svježinom.

Na početku je proizvodnja vina bila namijenjena samo za privatne potrebe, za uživanje s obitelji i prijateljima. Prvi enolog s kojim su Belayi odlučili raditi bio je Gianfranco Kozlović u 2011. godini, a od 2013. godine surađuju i s Ivicom Matoševićem. Vinariju je pratio od početaka, a sada je u njoj stalno zaposlen enolog Toni Batel koji je udahnuo svoj osebujni stil u vina Belaj.

U travnju 2017. godine dvorac se  otvara za javnost kao destinacija za povijesne ture Istrom. Istodobno su vina Dvorac Belaj predstavljena javnosti na sajmu Vinitaly u Veroni i vino je postalo dostupno za kupnju. Godina 2017. obilježena je i kupnjom Garbellotto drvenih bačava te početkom proizvodnje u vlastitom podrumu u aneksu dvorca, izgrađenom u 18. stoljeću. Danas se cijeli proizvodni ciklus provodi na dvorcu.

Poslovanje vodi najmlađi član obitelji - Zhan Belay. Obrazovan u londonskoj poslovnoj školi, zaljubljenik u vino i viski te duboko zainteresiran za povijest i baštinu, samouvjereno i strastveno preuzeo je ulogu voditelja projekta – Dvorac Belaj.


Više informacija na: Dvorac Belaj

Više fotografija na: Julio Frangen foto

Primjedbe