Bijeli grozd 2017.


U četvrtak, 23. 11. 2017. godine, u Esplanade Zagreb Hotelu, u svečanoj, ali i prijateljskoj atmosferi, održana je 6. po redu dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture.


Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

Silvija Munda i Tomislav Stiplošek, koji su osnovali udrugu G.E.T. i prateći Centar za razvoj vinskog turizma, više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije pa je, među brojnim aktivnostima kojima se udruga bavi, vrlo značajan i časopis G.E.T. Report.


Za najbolje vinarije po svojem mišljenju, glasovalo je i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i putnika. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 4 regije: Bregovitu Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.


U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.

"Za podršku zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi Zagreb i divnom osoblju hotela, restoranima Agava, Bistro Apetit by Marin Rendić, Vinodol i Vuglec breg te tvrtki Adriatic Shells, koji su svojim delicijama oduševili sve goste na dodjeli, vinarijama Barundić, Stručić i Dine, čija su se vina pila i staklarni Rogaška, koja je svojim čašama 'Armonia' omogućila da uživanje u tim vinima bude potpuno", ističe Silvija Munda iz udruge G.E.T. te dodaje: "Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji će pomoći da se glas o Bijelom grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronese što dalje."

Udruga G.E.T. aktivno radi i na promicanju ugostiteljskih zanimanja pa su na dodjeli sudjelovali i učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb, budući konobari.


Izuzetno mi je drago što smo osvojili i prva dva mjesta u kategoriji Bregovita Hrvatska – prvo mjesto Vuglec Breg, a drugo mjesto Vinarija Bolfan. "To nam daje dodatan poticaj da kroz mjere promocije ukupne turističke ponude Krapinsko-zagorske županije, na posebno mjesto stavimo i naše sjajne vinare", rekao je Željko Kolar.

Bregovita Hrvatska


Dalmacija


Istra i Kvarner

1)       Vinarija Meneghetti, Bale
3)       VinarijaKozlović, Momjan

Slavonija i Podunavlje


Najbolji u Hrvatskoj:Najbolji u Sloveniji:             VinarijaPuklavec Family Wines iz Ormoža

Najbolji u Bosni i Hercegovini:     Vinarija Vukoje iz Trebinja


Najbolji u Crnoj Gori:       Vinarija Plantaže iz Podgorice

Najbolji u Makedoniji:      Vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja


Priznanje Dobar Start za 2017. godinu dobila je vinarija Dine iz Blata na otoku Korčuli.


·         Vlado i Slavica Borošić, posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju i promicanju vinske kulture - svi koji su imali čast i privilegiju upoznati bračni par Borošić i provesti s njima neko vrijeme, dobro znaju i čemu pričamo, a reći ćemo samo jednu rečenicu: Vinska scena u Hrvata ili ne bi postojala, ili bi bila znatno drugačija, da nije bilo Vlade i Slavice Borošić.

·         Tvrtka Pupitres, posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture - ove godine, ali i unazad nekoliko godina, Jelena Šimić Valentić i njezina Vinska škola uveli su u vinski svijet veliki broj novih ljubitelja vina. Više od 300 održanih tečajeva itekako pokazuje entuzijazam Jelene Šimić Valentić.

·         Siniša Lasan, posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinske kulture - o jednom od naših najboljih sommeliera, Siniši Lasanu, možemo pričati jako puno, ali izdvojit ćemo samo jednu činjenicu: Siniša je službeni ocjenjivač vina na londonskom ocjenjivanju vina Decanter te samim time postavio hrvatsku vinsku scenu u svjetske okvire.


Šira publika imat će mogućnost odabrati najbolje od najboljih iz svih ovih država, a Bijeli grozd Regional Trophy za sezonu 2017/2018. dodijelit će se na 4. G.E.T. Konferenciji o eno-gastro turizmu, koja će se održati 16. i 17. veljače 2018. godine na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku.PR: G.E.T. Report
Foto: Julio Frangen


Primjedbe