Prvih 25 godina vinarije Krauthaker

 
Vlado Krauthaker
U sklopu festivala vina, delicija i ugodnog življenja, WineOs, održana je radionica „Vina koja su obilježila prvih 25 godina moje vinarije“, vinarije Krauthaker.

Istinska legenda hrvatskog vinarstva, Vlado Krauthaker, uz sjajnu asistenciju sommeliera Maria Meštrovića, sudionicima je prikazao proizvode predanog rada i tradicije duge 25 godina. Kušala su se vina iz arhiva podruma Krauthaker: Graševina „Korija“ 2013, Graševina „Mitrovac“ 2013, Graševina „Pomale – Jelkovac“ 2011, Kuvlakhe „Verduzzo“ 2011, Nebbiolo 2011, Merlot 2011, Chardonnay Rosenberg 2012, Muškat ruža 2006, Merlot izborna berba 2012 i Graševina izborna berba 1994.

Chardonnay Rosenberg 2012.

Na izuzetnoj radionici,  gospodin Vlado Krauthaker, iznio je pred sudionike vinske raritete sačuvane u podrumu iz interesa i znatiželje o njihovom razvoju te nisu bile namijenjena arhiviranju. Navedene boce vrlo su limitirane i do njih se može doći samo u podrumu vinarije Krauthaker. I bez prethodnih spoznaja o gospodinu Vladi Krauthakeru, kao vinaru, ono što se moglo kušati u čaši, nedvojbeno je prikaz "velikog" vinara u smislu iznošenja kvalitete.

Fantastična spoznaja je upravo da su poneka vina, po razvojnom stupnju bila mlada, što znači da unatoč silnim godinama još nisu ni postigla stupanj zrelosti u kojem daju najbolje od sebe, što ukazuje na izrazito dug životni vijek vina i njegov visoki potencijal. S druge strane, vina koja su predviđena za konzumaciju unutar godine do dvije dana, nakon 4 godine u boci, bila su  nošena sjajnom svježinom, i još vrlo užitna i pitka.

Odabrane arhivske etikete vinarije Krauthaker, nisu samo obilježile osobni put Vlade Krauthaker, već i cijelo hrvatsko vinarstvo.  Vlado Krauthaker, svojom snažnom osobnošću i autorskim potpisom, jedan je od začetnika hrvatskoga vinarstva.

Vlado Krauthaker i Mario Meštrović

Neposredno prije održane radionice vinarije Krauthaker, radionice je održala i udruga Graševina Croatica. Na prvoj radionici, koju je moderirao Miodrag Hruškar, proizvođači su iznijeli svoja iskustva berbe 2017. godine. Drugu radionicu pod nazivom „Jeste li sigurni da znate sve o graševini?“, održao je sommelier Mario Meštrović.

Graševina je sorta s puno potencijala, jedna je od najboljih sorata za proizvodnju predikata, posebno onih najviše kategorije (izbor prosušenih bobica i ledeno vino), a posljednjih se godina sve više proizvode i pjenušci.

Ovakve radionice daju sjajan pregled i nude različita promišljanja o potencijalu i kvaliteti hrvatskih vina, a slične radionice tjedan dana ranije održane su u sklopu festivala Vinocom u Zagrebu. 

PR: Laurus dan

Primjedbe

  1. Thank you for sharing useful information. Here I prefer some more useful information aboutHR Strategy

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar