Svojim jedinstvenim potpisom i
načinom promišljanja o vinima, legendarni hrvatski vinar Andro Tomić, s posebnom pažnjom njeguje dalmatinske autohtone sorte
čiji je potencijal pretočio u vrhunska vina. Pošip je jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je
dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla.
Vinarija Tomić predstavlja vrhunsko suho
sortno vino, Tomić Pošip 2016, proizvedeno od istoimene autohtone dalmatinske
sorte. Tomićev Pošip 2016 uz
svježinu pruža i kompleksnije arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene
odležavanjem u hrastovim bačvama.
Kao i druga kompleksnija vina,
umjerenog do punog tijela i odležana u bačvama, vino Tomić Pošip 2016, preporuča se poslužiti rashlađeno na temperaturi
10-13° C. Idealno će se sljubiti uz razna jela od bijelog mesa i ribe,
školjaka, ali i uz pikantnija jela poput kremastih umaka, pesta te uz razne
sireve.
Specifične sortne arome vina Tomić Pošip 2016: marelice i
drugo koštunjićavo voće, kao i svježi citrusi i mediteranske biljke (smilje,
eterično bilje), nadopunjene su odležavanjem dijela vina u novim hrastovim
bačvama. Oko 30% vina provodi 6 mjeseci u novim francuskim i slavonskim barrique
bačvama, a tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie), čime
dobija punije tijelo i specifične note (tost, brioši, asocijacija na
šampanjac).
Grožđe sorte pošip, od koje se
proizvodi vrhunsko vino Tomić Pošip 2016,
dozrijeva na dva lokaliteta, na sjevernoj strani otoka Hvara, Ager,
između Jelse i Staroga Grada te na južnoj strani otoka Hvara.
Sadržaj alkohola u vrhunskom suhom
bijelom vinu Tomić Pošip 2016 iznosi
13,5 vol. %, reducirajući šećeri iznose 1,5 g/L, a ukupna kiselost vina iznosi
5,7 g/L, ističe Sebastijan Tomić te
dodaje: „Stalnim ulaganjem u nova znanja
i tehnologije, a istovremeno poštujući tradiciju otoka Hvara, svakodnevno se
trudimo i povećavamo kvalitetu naših vina, koja su plod ljubavi, energije te strasti koju njegujemo prema vinovoj lozi“.
Zbog izvrsnog okusa, pošip se
do danas proširio diljem Dalmacije jer se smatra da je bijela sorta s najvećim
potencijalom i na samom vrhu hrvatskih bijelih sorata.
Velika vrijednost i značaj
proizvodnje vrhunskih vina od domaćih autohtonih sorti dodatna su snaga
eno-gastronomske ponude i pravo bogatstvo na koje možemo biti ponosni. Hrvatski
vinari svoja vina od autohtonih sorti mogu ponuditi mnogobrojnim turistima koji
posjećuju našu zemlju, a koji vrlo rado kušaju domaća vina.
Ugodno ljetno poslijepodne ili
ljetna večera uz čašu rashlađenog vrhunskog bijelog vina i prekrasan pogled na
prirodu, more i zalazak sunca čine posebne trenutke još dragocjenijima.
PR: Laurus dan
Primjedbe
Objavi komentar