Žumberačka biciklistička ruta i zaštita prirode


U prigodi Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja i Svjetskog dana planinske prirode 8. lipnja, Ekološka udruga Slapnica upriličila je tradicionalno, godišnje okupljanje svojih članova i prijatelja u Parku prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“

Pored samog izvora Slapnice, prirodnoga bisera Žumberka, organiziran je, uz ostalo, i okrugli stol čija je središnja tema bila cikloturizam. O onome što je dosad učinjeno kako bi cikloturisti bolje upoznali ovaj kraj govorila je Antonela Marić iz Turističke zajednice Zagrebačke županije. Objasnila je da biciklizam, u poslijednjih nekoliko godina, sve više dobiva na važnosti, a Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. i Strategija turističkog razvoja Zagrebačke županije do 2025. predviđaju intenzivni razvoj cikloturizma kao jednog od turističkih proizvoda s najvećom perspektivom razvoja. Cikloturizam može dati novi zamah razvoju cjelogodišnjeg turizma, razvoju kontinentalnog turizma, razvoju ruralnih krajeva..., a s ciljem obogaćivanja turističke ponude, unapređenja turističkog proizvoda i atraktivnosti destinacije“, rečeno je.

Nedavno je Turistička zajednica Zagrebačke županije, podsjetila je Antonela Marić, predstavila tri nove cikloturističke rute: „Savsku“, „Zagrebačku“ i „Rutu slapova“. A upravo se „Ruta slapova“, najzahtjevnija i 'prava' adrenalinska, prostire na području Žumberka. Pruža avanturistički izlet u, za mnoge, još neotkriveni dio Žumberka. Počinje u mjestu Bregana, laganim usponom prema Grdanjcima i Koretićima, nakon čega uspon, a kasnije i spust postaju sve zahtjevniji. Vode do doline Slapnice te slapa Brisalo i Vranjačkog slapa. Ruta završava u Krašiću, središtu „Doline kardinala“.

Dolina Slapnice je (zaštićena kao značajni krajobraz) jedno od 31-nog zaštićenog područja o kojima brine Javna ustanova „Zeleni prsten“ Zagrebačke županije. O važnosti očuvanja prirode i mogućnostima održivoga korištenja zaštićenih područja govorio Luka Basrek, stručni suradnik u JU „Zeleni prsten“. Rekao je da su cikloturisti osvješteni o važnosti zaštite okoliša i iznimno su poželjna skupina turista.

U sklopu ovogodišnjega okupljanja članova Ekološke udruge Slapnica, postavljena je i izložba fotografija „Očistimo Hrvatsku od auto-olupina“, u organizaciji fotografa Romea Ibiševića i Udruge „Zelena stopa“. Izložba upozorava na štetu koju auto olupine, ali i drugi otpad, čine okolišu i prirodi. 

Romeo Ibrišević prisutne je upoznao i s novom akcijom, pokrenutom u suradnji s Hrvatskim poštama. Naime, u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, izdana je prigodnu dopisnicu na koju se mogu upisati točne lokacije automobilskih olupina odbačenih u prirodi te potom dopisnicu poslati na adresu Udruge „Zelena stopa“. Udruga će organizirati njihovo izvlačenje i reciklažu. U sklopu akcije „Očistimo Hrvatsku od auto-olupina“, dosad je iz nacionalnih parkova i parkova prirode, rekao je Ibrišević, izvučeno 15.000 auto olupina.

Tekst: I.D. 
Foto: Ž.B.

Primjedbe