Premijerno kušanje vina obiteljske Vinarije Ilovčak u Red red wine baru

 
U zagrebačkom Red red wine baru po prvi put predstavljena su vina obiteljske Vinarije Ilovčak iz Moslavine.

 
Uzvanici su tako imali prilike kušati Škrlet 2015, Rose 2016 (od Cabernet sauvignona) i Cabernet sauvignon barrique 2015, a kao vino iznenađenja predstavljena je i Graševina sur lie 2015.
 
O ovim vrsnim vinima govorio je vinar i vlasnik obiteljske Vinarije Ilovčak Sven Đozo, čiji su vinogradi smješteni na obroncima Moslavačke gore uz rijeku Ilovu, na samoj granici Moslavine i Slavonije. Trsovi ovdje rastu na 240 metara nadmorske visine isključivo južnih padina, a pokrivaju površinu od ukupno 6 hektara vinograda.
 
Riječ je o petoj generaciji vinogradara na ovim parcelama koje datiraju iz sredine 19. stoljeća. Najzastupljenija je autohtona moslavačka sorta škrlet, a slijede graševina, pinot bijeli i cabernet sauvignon. Prvi trsovi pod brendom vina Ilovčak ovdje su posađeni 1992., dok početak komercijalne prodaje vina kreće 2006. godine.
 
Stručni dio prezentacije u zagrebačkom Red red wine baru vodio je vrsni znalac, sommelier Tomislav Jakopović, stručnjak za sljubljivanje vina i hrane, koji je detaljno opisao svako vino i otkrivao nam izniman potencijal moslavačkih sorti.
 
 
Degustacija je započela Škrletom iz 2015. godine koji, prema riječima Jakopovića, ruši predrasude o kratkom roku trajanja ovog vina jer ono sasvim sigurno ima potencijal za kratka i srednja odležavanja do pet godina.
 
Graševina sur lie 2015 bila je pravo iznenađenje večeri, izrazite delikatnosti, svježe, mirisno i voćno, vino koje zaslužuje posebno mjesto  u ponudi Vinarije Ilovčak.
 
Uslijedilo je kušanje Rosea 2016 (od Cabernet sauvignona) iz kojeg, kaže naš sommelier, 'vrišti jagoda, a zatim osjećamo lagani, fini okus maline' i koje je idealno za uživanje u proljetne i ljetne večeri.

Nakon laganijih vina koja su veliki prijatelji hrane, posebice mediteranske kuhinje, laganih sireva, tjestenina i rižota, predstavljen je i Cabernet sauvignon barrique 2015. Uz njega je, doznali smo, najbolje poslužiti tek pečenog odojka, a izvrsno prija i uz sireve obogaćene plemenitom plijesni.
 
 
Gastronomske delicije, među kojima su tapasi od suhih šljiva umotani u pancetu, kravlji sirevi, pršut, lovačke kobasice, riblja pašteta i drugi ukusni zalogaji, za ovu je prigodu pripremio chef wine bara Drago Bošnjak, široj javnosti poznat iz RTL gastro showa ‘3,2,1 kreni’.

Ova iskrena vina, kako ih je nazvao Tomislav Jakopović, sasvim zasluženo su osvojila zlatna i srebrna priznanja na nekoliko prestižnih izložbi u Hrvatskoj. Njihovu originalnost i kvalitetu prepoznali su i domaći ugostitelji pa su tako prisutna u renomiranim restoranima, wine barovima i vinotekama u Zagrebu i Zadru, a mogu se kupiti i u trgovinama Interspara diljem Hrvatske.

Tekst: M.T.
Foto: Julio Frangen

Primjedbe