U
zagrebačkom Red red wine baru po prvi put predstavljena su vina obiteljske
Vinarije Ilovčak iz Moslavine.
Uzvanici
su tako imali prilike kušati Škrlet 2015, Rose 2016 (od Cabernet sauvignona) i
Cabernet sauvignon barrique 2015, a kao vino iznenađenja predstavljena je i
Graševina sur lie 2015.
O
ovim vrsnim vinima govorio je vinar i vlasnik obiteljske Vinarije Ilovčak Sven
Đozo, čiji su vinogradi smješteni na obroncima Moslavačke gore uz rijeku Ilovu,
na samoj granici Moslavine i Slavonije. Trsovi ovdje rastu na 240 metara
nadmorske visine isključivo južnih padina, a pokrivaju površinu od ukupno 6
hektara vinograda.
Riječ
je o petoj generaciji vinogradara na ovim parcelama koje datiraju iz sredine
19. stoljeća. Najzastupljenija je autohtona moslavačka sorta škrlet, a slijede
graševina, pinot bijeli i cabernet sauvignon. Prvi trsovi pod brendom vina
Ilovčak ovdje su posađeni 1992., dok početak komercijalne prodaje vina kreće
2006. godine.
Stručni
dio prezentacije u zagrebačkom Red red wine baru vodio je vrsni znalac,
sommelier Tomislav Jakopović, stručnjak za sljubljivanje vina i hrane, koji je
detaljno opisao svako vino i otkrivao nam izniman potencijal moslavačkih sorti.
Degustacija
je započela Škrletom iz 2015. godine koji, prema riječima Jakopovića, ruši
predrasude o kratkom roku trajanja ovog vina jer ono sasvim sigurno ima
potencijal za kratka i srednja odležavanja do pet godina.
Graševina
sur lie 2015 bila je pravo iznenađenje večeri, izrazite delikatnosti, svježe,
mirisno i voćno, vino koje zaslužuje posebno mjesto u ponudi Vinarije Ilovčak.
Nakon
laganijih vina koja su veliki prijatelji hrane, posebice mediteranske kuhinje,
laganih sireva, tjestenina i rižota, predstavljen je i Cabernet sauvignon
barrique 2015. Uz njega je, doznali smo, najbolje poslužiti tek pečenog odojka,
a izvrsno prija i uz sireve obogaćene plemenitom plijesni.
Gastronomske
delicije, među kojima su tapasi od suhih šljiva umotani u pancetu, kravlji
sirevi, pršut, lovačke kobasice, riblja pašteta i drugi ukusni zalogaji, za ovu
je prigodu pripremio chef wine bara Drago Bošnjak, široj javnosti poznat iz RTL
gastro showa ‘3,2,1 kreni’.
Ova
iskrena vina, kako ih je nazvao Tomislav Jakopović, sasvim zasluženo su
osvojila zlatna i srebrna priznanja na nekoliko prestižnih izložbi u Hrvatskoj.
Njihovu originalnost i kvalitetu prepoznali su i domaći ugostitelji pa su tako
prisutna u renomiranim restoranima, wine barovima i vinotekama u Zagrebu i
Zadru, a mogu se kupiti i u trgovinama Interspara diljem Hrvatske.
Tekst: M.T.
Foto: Julio Frangen
Primjedbe
Objavi komentar