Najavljena 24. Vinistra!


Nenad Velenik, Nadia Štifanić-Dobrilović, Nikola Benvenuti, dr.sc. Caroline Gilby, Emil Perdec
 
Porečki hotel Laguna Parentium peti put zaredom mjesto je  ocjenjivanja uzoraka vina, ulja i rakija uoči 24. izložbe vina i vinarske opreme – Vinistra 2017.

Ocjenjivanje ukupno 553 uzoraka vina, ulja i rakija završilo je u očekivanju rezultata. Manifestacija se nastavlja ocjenjivanjem za Svijet malvazija. To je međunarodno natjecanje posvećeno isključivo malvazijama koje se održava devetu godinu zaredom, a okuplja malvazije iz nekoliko europskih zemalja. Ocjenjivačkom komisijom i ove godine predsjeda dr. sc. Caroline Gilby, Master of Wine te autorica članaka za časopise Decanter, Harpers i Wine Business International.

Slijedilo je ocjenjivanje vina istarske malvazije i terana iz sustava IQ – Istarska kvaliteta.

Manifestacija Svijet malvazija ima za cilj okupiti što veći broj sorata malvazije, promovirati njihove posebnosti i kvalitete, prikazati najnovije trendove u proizvodnji te nagraditi najbolja vina. Uzorci su stigli  iz Italije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske. Osim uzoraka malvazije ocijenit će se još 271 uzoraka ostalih vina te 14 uzoraka maslinovih ulja i 23  uzoraka jakih alkoholnih pića.

Tijekom ocjenjivanja u hotelu Laguna Parentium Poreč održala se i press-konferencija. Konferenciju za medije otvorio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, koji je ujedno najavio 24. Vinistru – izložbu vina i vinarske opreme. Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra istaknuo je: „Pred nama je Vinistra 2017. Mogu potvrditi veliko zanimanje vinara, ali i ostalih izlagača. I zbog toga smo ove godine proširili kapacitete izlagačkog prostora u centralnom dijelu dvorane .


To je i motivacija da u udruzi nastavimo s promocijom i afirmacijom njihovih proizvoda te  Vinistre kao branda i Istre kao turističke destinacije, ali i s razmjenom znanja s kolegama iz inozemstva i stalnom edukacijom nas i naših članova.“

Ove godine novost je i dan namjenjen profesionalcima koji će imati priliku prvi kušati vina izlagača u Hotelu Parentium Poreč u četvrtak 11.05. u poslijepodnevnim satima .

Ovogodišnja Vinistra naglasak je stavila i na dolazak najveće vinske svjetske zvijezde današnjice, a  dio je to nastojanja pozicioniranja  Vinistre na svjetsku  vinsku scenu.

Drago mi je da će nas posjetiti mnogi stručnjaci iz inozemstva, a ovu priliku iskoristio bih da najavim da je poseban gost ovogodišnje Vinistre Oz Clark, 'jedno od najistančanijih nepca' od svih vinskih kritičara današnjice. Koji će na Vinistri osobno održati i radionicu o Teranu .

Oz Clarke jedan je od vodećih svjetskih vinskih stručnjaka čiji se impresivan ugled temelji na opsežnom znanju o vinima. Njegova strast prema vinu datira iz studentskih dana na Sveučilištu Oxford gdje je osvajao degustacijska natjecanja. Njegove degustacije vještine osigurale su mu međunarodni ugled, a poznato je da ima jedno od najistančanijih nepca od svih vinskih kritičara današnjice.

Clarke u svojim tekstovima donosi svježinu, neobičnost, duhovitost i neposrednost, a osvojio je i sve prestižne nagrade koje vinski kritičar može dobiti, od Velike Britanije do SAD-a, uključujući Glenfiddich (triput), André Simon, Wine Guild (triput), James Beard, Julia Child, nagrade World Food Media i Lanson (pet puta). Godine 1999. osvojio je nagradu Lanson Special Millennium za izniman doprinos komunikaciji i obrazovanju o vinima; 2001. bio je glavni govornik na Boston Wine Expou, najvećem svjetskom vinskom događaju, i glavni govornik na Wine Experienceu u New Yorku i California Wine Experienceu u San Franciscu gdje je proglašen najboljim govornikom. Godine 2006. osvojio je prestižnu nagradu International Wine & Spirit Competition International Drinks Communicator of the Year Award, a u rujnu 2009. nagradu Louis Roederer International Wine Writers’ Award for International Wine Book of the Year za svoju knjigu o Bordeauxu.

Trenutačno su najprodavanije Clarkove knjige i njegova dva godišnjaka „Pocket Wine Book“ i „250 Best Wines Wine Buying Guide“ te Let me tell you about wine“, „Bordeaux“, „Wine Atlas“ i „Grapes & Wines“ (s Margaret Rand).

Na konferenciji za medije, uz dr. sc. Caroline Gilby, svoju potporu Vinistri dali su i Nadia Štifanić - Dobrilović zamjenica gradonačelnika grada Poreča  te Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Poreča, Emil Perdec, pomoćnik direktora hrane i pića hotela Laguna Parentium Poreč, koji je tom prilikom istaknuo kako je nastavak višegodišnje uspješne suradnje udruge Vinistra i hotela Laguna Parentium Poreč od iznimne važnosti jer se Vinistra profilirala kao važna vinska, ali i turistička manifestacija koju Poreč i Istra nude svojim gostima.

Ovogodišnje dvadeset četvrto izdanje Vinistre, međunarodne izložbe vina i vinarske opreme, održat će se od 12. do 14. svibnja u sportskoj dvorani Žatika u Poreču. 

UDRUGA VINISTRA

Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre, osnovana je 1994. s ciljem pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanja i održavanja tradicionalnih običaja povezanih s vinarstvom, bolje prezentacije vina te stvaranja imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda.

IZLOŽBA VINISTRA

Vinistra, izložba vina i vinarske opreme, međunarodna je izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Od 1994. godine izložba se tradicionalno održava u Poreču. Cilj je Vinistre povećanje kvalitete istarskih vina, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri i šire. Izložba se sastoji od izlagačkog i ocjenjivačkog dijela.

SVIJET MALVAZIJA

Svijet malvazija međunarodno je natjecanje malvazija koje se uoči izložbe Vinistra održava od 2009. godine. Cilj je natjecanja Svijet malvazija okupiti što veći broj sorta malvazija, promovirati posebnosti kvalitete različitih sorta malvazija, prikazati najnovije trendove u proizvodnji malvazija te nagraditi najbolja vina. Povjerenstva koja vrednuju uzorke pristigle na natjecanje sastavljena su od vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji vina ocjenjuju prema strogim odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV).  

 
PR: Danira Orešić

Primjedbe