NAJAVA: 5. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca - Portugieser Du Monde

Nastup vinara na 4. svjetskom ocjenjivanju portugizaca - Portugieser Du Monde

5. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca - Portugieser Du Monde, održat će se u petak i subotu, 21. i 22. travnja 2017. godine u Pečuhu i Palkonyiji, kako bi se povezali mnogobrojni renomirani proizvođači te sorte kao i internacionalni ocjenjivači uzoraka.

Tvrtka VinOliva Wine & Food Communication iz Pečuha, krovni organizator međunarodne smotre portugizaca i ove je godine podijelila događaj u dva dijela, te je tako prvi dan festivala posvećen strukovnom ocjenjivanju portugizaca u Pečuhu, dok će se drugi dan festival Portugieser Du Monde u sklopu tjedna restorana održati u vinariji Mokos, u mjestu Palkonya, koji će biti otvoren za sve posjetitelje od 13 do 18 sati.

Uzorci iz Hrvatske

U organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke VinOliva, plešivički vinari i ove će se godine predstaviti na svjetskom ocjenjivanju portugizaca „Portugieser Du Monde“.
Na ocjenjivanje su se zaprimili uzorci mladog portugizca iz najnovije berbe, u ovome slučaju 2016. godina, zatim portugisci berbe 2015. godine i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%, bijela, te rose i pjenušava vina od sorte portugizac.

Članovi međunarodnog žirija redom su renomirani vinski stručnjaci iz: Južne Afrike, Kine, Japana, Kanade, Austrije, Letonije, Italije, Španjolske i Mađarske.

S Plešivičke vinske ceste uzorke su predali: ‘PZ Plešivica’ (1) - Branka Franjević, ‘OPG Lacković-Golubić’ (1) – Danijel Golubić, ‘Opg Ciban’ (1) - Drago Ciban, ‘OPG Gregorić’ (1) - Željko Gregorić, ‘OPG Ivančić’ (4) - Krešimir Ivančić,’ OPG Puščak’ (1) - Branko Puščak, OPG Josip Braje (1), OPG Gregorić Franjo (2) i PG Jagunić (1) – Dominik Jagunić.

"Sudjelovanje naših vinara na ocjenjivanju Portugieser Du Monde, organizirali smo i ove godine u sklopu promocije županijskih vinskih cesta i robne marke vina Purtugizec Plešivica, te se nadamo ponovljenom velikom uspjehu naših vinara, rekla je Ružica Rašperić, direktorica županijske Turističke zajednice.

Iz Kutjeva uzorke je predala ‘Vinarija Mihalj’ (2) - Branko Mihalj, a iz Ludbrega 'Vinarija Stručić' (1) – Sanja Stručić, što čini sveukupno 16 predanih uzoraka iz Lijepe naše.

Za sudionike iz Hrvatske povodom 450. godišnjice Sigetske bitke, organiziran je razgled spomenika Nikole Šubića Zrinskog i Sulejmana I. na mjestu čuvene bitke kod Sigeta, u parku mađarsko-turskog prijateljstva u Sigetvaru.

Nakon toga dogovoren je edukativan susret u tvornici Trust Hungary, gdje će se vinari upoznati s proizvodnjom poznatih barrique bačvi, koje se izrađuju od isključivo mađarskog hrasta iz mješovitih šuma Mađarske.

Želimo im svima puno sreće!

Tekst: Željka Balja
Foto: Zagrebačka županija (D.K.)
 

Primjedbe