Istarska vinarija Kabola i restoran Noel, sa snažnim
osobnim potpisom trojice znalaca, Ivana
Juga, Marina Markežića i Gorana Kočiša, pripremili su pravu
gastronomsku čaroliju okusa za koju se tražilo mjesto više.
Duboko promišljanje trojice
izuzetnih osobnosti rezultiralo je besprijekornim skladom i sljubljivanjem vina
i hrane.
Sommelier Ivan Jug istaknuo je
kako se vina Kabola ističu slojevitošću, snagom i potencijalom te se mogu svrstati u sam vrh
svjetskih vina. A da je tome tako potvrđuje i oduševljenje posjetitelja
prepunog restorana Noel i vrhunska atmosfera tijekom degustacijske večere.
Chef
restorana Noel, Goran Kočiš odlučio
se na snažan menu od šest sljedova s istaknutom dozom tradicije kako bi se na
pravi način spojio s vinima Kabola.
Uzvanici
su za početak uživali u pjenušcu Kabola Vintage 2013, dobiven
od sorti Malvazija, Chardonnay i
Pinot crni koji je odležao 3 godine na talogu, a poslužen je uz kamenice.
Potom je gostima Noela poslužena
divlja pastrva, duo mrkva, match i cvjetača uz Kabola Unicu 2010. Vino dobiveno od sorte Malvazija, koje je fermentiralo i odležalo 12 mjeseci u hrastovim bačvama 4000 l, nakon čega je 6 i pol godina odležalo u boci.
Vino Kabola Amfora 2006, nastavilo je impresivni slijed Kabola vina. Amfora 2006 dobivena je od sorte Malvazija, a zanimljivo je da je
nakon fermentacije i maceracije od 6
mjeseci u amforama,
vino je odležalo
12 mjeseci u hrastovim bačvama 4000 lit, a zatim je još odležalo 9 godina u boci.
Kabola Amfora 2006, kao
i još neka vina poslužena tijekom večere, nije filtrirano što doprinosi
njegovoj izuzetnoj snazi.
Sljedećim slijedom dominiralo
je vino Merlot Kabola 2010. Vino je fermentiralo i odležalo u hrastovim bačvama 18 mjeseci,
nakon čega je još 5 godina odležalo u boci. Patka, wellington
leggiero izvrsno se sljubila uz ovaj slijed.
Vinski stručnjaci koji su
prisustvovali ovoj večeri posebno je zaintrigirao Blend Kabola 2004, dobiven od sorti Teran,
Merlot, Cabernet Sauvigon. Vino Blend Kabola 2004, fermentiralo je i odležalo u hrastovim bačvama 24 mjeseca , a
zatim je odležalo u boci 10 godina.
A kao šećer za kraj poslužen
je Dolce 2012, vino dobiveno od
sorte Muškat Momjanski. Grozdovi su sušeni 3 mjeseca na buri, nakon fermentacije i odležavanje 24 mjeseca u rabljenim barrique bačvama, vino je još 3 godine odležalo u boci. Dolce 2012 poslužen je uz Crêpe Suzette.
Poželjno
‘fine dining’ odredište, restoran Noel te nagrađivana i cijenjena vinarija Kabola ponudili su pravu proljetnu
harmoniju okusa. Posjetitelji su prepoznali posvećenost Marina Markežića stvaranju vrhunskih vina sa snažnim autorskim
potpisom.
PR: Danira Orešić
Primjedbe
Objavi komentar