Vinistra vas poziva na en primeur kušanje na kojem će se
predstaviti preko pedesetak proizvođača malvazije istarske berbe 2016!
U ponedjeljak 13. veljače, u Hotelu
Esplanade Zagreb, Vinistra će održati šesto en primeur kušanje vina
na kojem će, u organizaciji udruge Vinistra i Udruženja vinarstva ugledni
vinari iz svih krajeva Istre predstaviti svježe malvazije berbe 2016.
Predstavit će se preko
pedesetak proizvođača vina malvazije istarske, a pridružit će im se i pojedini proizvođači
žlahtine.
U ovaj izniman vinski događaj
posjetitelje će uvesti Sandi Paris ispred hrvatskog Somelijerskog kluba i
provesti ih na putovanje po istarskim vinogradima i podrumima
predstavljajući osnovne značajke berbe 2016.
Posjetitelji, en primeuru
imaju priliku prvi kušati iznimno velik broj uzoraka ovog autohtonog istarskog
vina. Mlade malvazije i žlahtinu na en
primeuru pratit će maslinovo ulje OL Istria i Istarski sirevi Špin.
Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre ususret šestom en
primeuru istaknuo je da je iza istarskih vinara dobra berba te dodao:
“Mogu reći da će istarska
vina berbe 2016 biti strukturirana svježa i nešto više aromatična nego
što su to bila vina iz berbe 2015., što znači da nas očekuje zanimljiva
godina. Dobri klimatski uvjeti pogodovali su tome da možemo biti optimistični
te da ćemo za nekoliko godina imati i velika bijela i crna odležana vina iz te
berbe. Drago mi je da mogu dodati da je svakodnevni rad naših
vinara i unapređivanje kvalitete prepoznat i na domaćem tržištu i u inozemstvu
gdje naši vinari postižu sve veće uspjehe te da Istra kao vinska regija
postaje sve prepoznatljivija. Podsjećam, en primeur degustacijama, tj.
predstavljanjem mladih vina želimo profesionalcima u enogastronomiji
prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji
mladih vina. Stoga ih pozivamo da nas posjete 13.veljače u Esplandi.“
Udruga Vinistra 2012. godine, u hotelu Esplanade Zagreb, organizirala je događaj koji prije toga u nas još nitko nije – kušanje mladih malvazija, još iz bačava, koje su se na tržištu mogle očekivati tek nekoliko mjeseci kasnije. Kušanje rezervirano ponajprije za novinare, sommeliere, ugostitelje, vinske trgovce i dr., a u kasnijim popodnevnim satima i za širu javnost pokazalo se kao pun pogodak te se nastavilo tijekom godina s gostovanjima vinara iz Slavonije i Dalmacije.
Kušanje će, kao i prethodnih godina, biti podijeljeno u dva termina: od 13 – 16 sati bit će otvoreno za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.), dok je degustacija za širu javnost predviđena od 16 – 19 sati.
Tekst i foto: PR
Primjedbe
Objavi komentar