Na održanoj press
konferenciji u organizaciji G.E.T. Reporta, u pizzeriji The Pizza House,
najavljeno je adventsko izdanje trećeg Wine & Music kušanja vina.
Popularna Wine & Music kušanja vina nastavljaju niz adventskim izdanjem -
u organizaciji tvrtke Eno expert, strastveni hrvatski vinari predstavit će
svoja vina ove subote, 17.12.2016. godine, u Europskom domu u Zagrebu
(Jurišićeva 1/1) s početkom u 18 sati.
PR I FOTO: Silvija Munda, GET REPORT
Zanimljivost adventskog Wine
& Musica će biti pjenušava soba,
kutak u kojem će svoja vina predstaviti proizvođači pjenušaca, a što je
svojevrsna najava festival pjenušaca koji Eno expert priprema za 2017. godinu.
I ovaj put vina izlagača gosti mogu kušati uz delicije kao što su drniški pršut Agro Maleš, fini sirevi Paške sirane
i slavonski suhomesnati proizvodi Matijević, a uživanje u vinima ponovo će
pratiti nadahnuto muziciranje dueta Small
Change, koji čine vrsni glazbenici, pjevačica Ana Lovrenčić i gitarist
Eduard Jimmy Matešić.
Publici središnje Hrvatske i
Zagreba, najvećeg hrvatskog grada i iznimno dinamičnog vinskog tržišta s
mnoštvom vinoljubaca te njihovim gostima, svoja će vina predstaviti sljedeće vinarije: Citrus, Rogić, Raak, Voštinić
– Klasnić, Agro Maleš, Tošić, PZ Masvin, Jokić, Podrum Vineda, Sokač, Jakopić
te Peršurić, Miklaužić i gost iz Slovenije, Istenič.
Još jedna zanimljivost za
posjetitelje je Foto kutak.
Organizatori pozivaju posjetitelje Wine & Musica da naprave "selfie"
u foto kutku ili drugdje u prostoru održavanja, da koriste hashtag #ZgWineMusic,
a najzanimljivije fotografije će nagraditi.
Cijena ulaznice je 80 kn. Kaucija
za čašu iznosi 20 kn te se vraća nakon povrata čaše.
Uz ostala vina koja su se mogla
degustirati, na press konferenciji u pizzeriji The Pizza House, svoja vina su
predstavili Boris i Lorena Rak, iz vinarije
RAAK. "Naš je cilj samo raditi uzbudljiva i inovativna vina kakva u
Hrvatskoj još nisu napravljena i nadamo se da će se svidjeti publici Wine &
Musica. Radimo vina od ekološki uzgojenog voća većih hranjivih vrijednosti.
Opremu butelja smo također učinili unikatnom tako da su etikete, umjesto uobičajenih
materijala, od prirodne kože, a svaka butelja ima i dio ručnog rada tako da je
gornja etiketa spletena kožnim vezicama. ", rekao je Boris Rak.
Ne propustite ovaj adventski vinsko glazbeni događaj i dobro se
zabavite!
Više o organizatoru:
Tvrtka Eno expert, čiji tim čine Miodrag
Hruškar, Krešimir Hren i Jelena Puh Miloš, bavi se vinarskim
konzaltingom i edukacijom, a prije nepune tri godine pokrenuli su Eno Expert Akademiju,
podijeljenu na Školu za vinoljupce i Specijalizirane programe. Među publikom,
najpopularniji je tečaj naziva VinoLjubac, nakon kojeg je polaznicima na
raspolaganju nekoliko tečajeva koji su nadogradnja osnovnom tečaju. Više
informacija možete naći na www.enoexpert.hr
Više o vinarima:
1. Citrus
Citrus d.o.o.
Lovas je obiteljska firma vlasnika obitelji Peić i Burger. Na 25 ha vinograda
uzgajaju graševinu, frankovku, rajnski rizling, cabernet sauvignon, chardonnay
i pinot bijeli. U "Vinskoj kući" u Opatovcu udaljenoj 300 m od ceste
Vukovar - Ilok – moguć je i prijem gostiju - max. 50 osoba te pruža lijep
pogled na Dunav iz vinograda.
2. Vina Rogić
Vinogradi Rogić
smješteni su na krajnjem istočnom djelu Republike Hrvatske uz Dunav, u Iloku (Podunavlje-Srijem)
- najkvalitetnije područje za uzgoj traminca i graševine u Hrvatskoj, a to su
sorte koje uzgajaju. Grožđe je ručno brano, proizvedeno i odnjegovano u
vlastitim podrumima visoke kvalitete standardizacije i opreme, uz umijeće i
znanje cijenjenih enologa. Traminac Rogić je vrhunsko bijelo poluslatko vino, a
proizvodi se u malim, ekskluzivnim serijama.
3. Vinarija Raak
RAAK voćna vina
rade se na tradicionalan način čime se čuvaju vitamini i minerali iz voća, a
koriste samo neprskano voće visoke vrijednosti (aronija, ribiz, višnja). Iz
2015 imaju vrlo rijetko vino (od aronije obogaćene crnim ribizom), koje nije
slatko te stoga izvrsno može komplementirati mnogim glavnim jelima.
Opremu butelja
su također učinili unikatnom, na način da su etikete, od prirodne kože, a svaka
butelja ima i dio ručnog rada tako da je gornja etiketa spletena kožnim
vezicama.
4. Vinarija Voštinić – Klasnić
Ono po čemu je ova
mlada vinarija poznata, to je ŠKRLET. Smještena je na području Moslavine,
točnije Ivanić Grada, gdje se Škrlet jako lijepo udomaćio. Osim Škrleta,
uzgajaju muškat otonel i žuti, graševinu, chardonnay, cabernet sauvignon,
merlot te syrah. Ove godine se dogodila povijesna crtica u životu ove vinarije,
ali i sorte Škrlet - proizveden je prvi predikatni škrlet koji se okitio
titulom vrhunskoga vina.
5. Agromaleš
Tvrtka koja je
smještena u šibenskom zaleđu u malom mjestu Maleši kod Drniša bavi se poljoprivredom
već desetljećima. Proizvode poznate drniške pršute vrhunske kvalitete.
Pokrenuli su i proizvodnju ovčjeg i kravljeg sira. U planu je izgradnja nove
vinarije proširenog kapaciteta s degustacijskom salom za prijem turista kako bi
se što više vlastitih proizvoda prodalo na „kućnom pragu“. U ponudi vina imaju
Debit, Maraštinu, Pošip, Plavinu i Cabernet sauvignon.
6. Vina Tošić
Vinarija je
smještena u šibenskom zaleđu u mjestu Tošić kod Oklaja. To je mala obiteljska
"boutique" vinarija koja se proizvodnjom vina bavi već generacijama.
Još od početka 19. stoljeća obitelj Tošić proizvodi kvalitetna vina. Tradicija,
kultura i ljubav prema vinu njihovi su glavni motivi i danas. Na škrtoj
dalmatinskoj zemlji proizvode vina bijeli Cuvee od Maraštine i Debita, crni
Cuvee od Plavine, Lasina, Merlota i Cabernet sauvignona, te Merlot kao zasebnu
sortu koja u drniškom području inače pokazuje odlične rezultate.
7. PZ Masvin
Vinogradi ovog
proizvođača su nastali na razminiranom području uz velike napore drobljenja
ravnokotarskog kamena. Smještena je u Polači i osnovana kao poljoprivredna
zadruga maslina i vino – skraćeno Masvin. U svojoj proizvodnji uzgajaju vinovu
lozu, maslinu i smokvu, od masline se proizvode vrhunska ulja već
prepoznatljiva na tržištu. Nedavno je u sklopu vinskog podruma otvorena sala za
prijem turista što je svakako upotpunilo ponudu ovoga kraja. Proizvode
Maraštinu, Chardonnay, Muškat žuti, Rose, Cuvee od Plavine i Babića, Crljenak,
Merlot, Syrah i Cabernet sauvignon.
8. Vina Jokić
smještena u Lišanama tinjskim pokraj Polače i poslije Badelove vinarije
u Benkovcu, najveća vinarija u zadarskoj županiji. Uskoro kreće izgradnja novog
podruma kojim će se proširiti kapacitet proizvodnje, ali i ponude kroz salu za
degustaciju i prijem turista. Vinarija je orijentirana eko proizvodnji na vlastitim
vinogradima bijelih sorti, dok se crne sorte nabavljaju od kooperanata.
Proizvode se vrhunska vina Pošip, Maraština i crni Cuvee od sorata Merlot,
Syrah i Cabernet sauvignon.
9. Podrum Vineda
Vinarija je
smještena u srcu virovitičkog vinogorja, u mjestu Vukosavljevica. Mladi su
vlasnici koji imaju jasnu viziju: povećanje proizvodnje vina, podizanje novih
nasada vinograda, vraćanje u funkciju trenutno zapuštenih površina te bavljenje
ruralnim turizmom, od gastronomske ponude podravskog kraja do uživanja u
podravskim kletima kako je to nekada bilo. Proizvode Graševinu, Chardonnay,
Frankovku i Cabernet sauvignon.
10. Vina Sokač
Ova vinarija
proizvodi vrhunska vina te im je želja da svi uživaoci u njihovoj vinskoj kaplji
osjete čudesne draži čarolije za koju se nadaju da su ju prenijeli u vino. Grožđe
prerađuju po najvišim tehnološkim standardima, u kontroliranim tehnološkim uvjetima
te s posebno odabranim enološkim sredstvima i tehnologijama. Trenutno proizvedu
oko 15000 butelja kvalitetnog vina s geografskim porijeklom (zagorsko
međimurski KZP), za koja redovito dobivaju visoka priznanja na državnim i
međunarodnim ocjenjivanjima.
11. Jakopić
Vinarija
Jakopić nalazi se u Železnoj Gori (Međimurje), s tradicijom duboko ukorijenjenom
na obiteljskom imanju. Pečat osobnosti prvom vinu 1908. dao je pradjed Filip, a
danas, s puno ljubavi i strasti, vina stvaraju tri obiteljska naraštaja.
12. Peršurić
Sljedeći
stoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju obitelji, devedesetih godina
započeli su s proizvodnjom prirodnih pjenušavih vina u skromnim uvjetima, u
selu Peršurići nedaleko od Poreča. Godinama stvarajući prepoznatljivo ime
MISAL, danas mogu s ponosom reći kako su jedni od najvećih proizvođača
prirodnih pjenušaca u Hrvatskoj - sada proizvode i pune oko 40 tisuća boca
pjenušavog vina godišnje, a bogata paleta proizvoda sastoji se od čak 8 različitih
prirodnih pjenušaca.
13. Miklaužić
Na pitomim
obroncima Moslavačke gore s kojih puca pogled na Lonjsko polje, već četvrta
generacija obitelji Miklaužić obrađuje vinograde - 25 ha za koje je specifična
zatravljenost nasada i ekološki pristup zaštiti i obradi loze. Glavninu ponude
vina čine male serije autohtone sorte škrlet te chardonnaya, bijelog pinota,
crnog pinota i muškata.
Glamour je
prirodni pjenušac proizveden klasičnom metodom vrenja u boci, odležan minimalno
dvije godine na talogu. Bazno vino je od chardonnaya, pinota bijelog i crni te
škrleta. To mu daje originalnost i kompleksnost.
14. Istenič pjenušci
Stara Vas rodno
je mjesto robne marke Istenič renomiranog imena, koje već četiri desetljeća
pronosi slavu Bizeljskog i Stare Vasi po Sloveniji i diljem svijeta. S oko
200.000 boca godišnje vodeća su kuća po količini i kvaliteti pjenušaca u
Bizeljskom i među vodećima u Sloveniji. U srcu vinograda na Drenovcu nalazi se
vinski podrum, potpuno obnovljen 2007. godine, u kojemu se proizvodi 500 hl
najboljeg vina za preradu u vrhunske pjenušce. Visokoj kvaliteti pjenušaca
doprinosi i najsuvremenija tehnologija koja u novom podrumu daje optimalne rezultate.
15. Kulen Matijević
Tradicionalni
domaći baranjski kulen svoju vrhunsku kvalitetu postiže zahvaljujući spoju
dugogodišnje obiteljske recepture, pažljivog odabira najkvalitetnijih sastojaka
i posvećenosti visokim standardima procesa proizvodnje. Kulen Matijević potpuno
je prirodan proizvod od biranog mesa domaćih svinja, domaće paprike i drugih
prirodnih začina te ne sadrži konzervanse niti aditive.
16. Paška sirana
Svi smo čuli za
Paški sir, najpoznatiji i najnagrađivaniji hrvatski sir. Upravo je ova
najstarija sirana na otoku Pagu zaslužna za početak priče o Paškom siru. Osim
Paškog, sirana proizvodi mnogo ukusnih sireva od kravljeg i ovčjeg mlijeka, a
neke od njihovih sireva mogu i ovaj put kušati posjetitelji Wine & Musica.
PR I FOTO: Silvija Munda, GET REPORT
Primjedbe
Objavi komentar