Jedinstvena 'Adriatic Shell' večera u centru Zagreba



Za kraj ove godine, zanimljiv i elegantan eno-gastro događaj priredili su u restoranu Stara zagrebačka škola, simpatični Zadranin Marko Dušević i Željka Balja, na kojem su predstavili 'Adriatic Shell' proizvode i 'Coral wine' vina iz mora.

Marko Dušević, entuzijastičan poduzetnik, bavi se vlastitim uzgojem školjaka na otoku Pagu. Tamo proizvodi dimljene i marinirane dagnje te marinirane kozice u moru klase A (što znači vrhunsku čistoću tijekom cijele godine), a pod kontrolom i monitoringom Instituta za oceanografiju i Veterinarske službe, čime jamči zdravstvenu ispravnost školjke. Preradu proizvoda također vrši u kontroliranim uvjetima prema HACCP sustavu, što jamči i ispravnost finalnog proizvoda. Proizvodnja se odvija ručno pri čemu se ne koriste aditivi ni konzervansi, osim prirodnih, kao što su sol, ocat i sl.
 

'Već nekoliko godina mukotrpno se trudim da opstanem i preživim od ovog teškog i zahtjevnog posla. Godinu dana proveo sam potpuno sam, u divljini, na pontonu - mojoj plutajućoj kući, iz koje sam ronio u more, koje je impresivno, otvoreno i posve čisto, a proizvode koje sam danas želio predstaviti pokazatelj su svega toga', objasnio je Dušević.
 

Nesvakidašnja večera za uzvanike od 'Adriatic Shell' proizvoda
 
Za svečanu večeru pobrinuli su se učenici u sklopu Ugostiteljsko-turističkog učilišta, pod mentorstvom svojih profesora, za što je zaslužan i sam Dušević, koji je na ovaj način želio mladim nadama kuharstva dati dodatan vjetar u leđa.
 
Tom prilikom pripremili su jela od 'Adriatic Shell' dagnji i kozica, koja su zagolicala naše nepce i poslužili nam: CEVICHE SA KISELIM DAGNJAMA (toplo hladna salata od ukiseljenih dagnji na posteljici od rikule, dresing od limete i naranče), JUHA U JUHI (krem juha od prokulica i juha od flambiranih kozica u košarici od mrkve i parmezana), GRATINIRANE DAGNJE U ŠKOLJCI S ŠAMPINJONIMA (ogrušane dimljene dagnje na podlozi od šampinjona u burgundcu, gratinirane s grana padana sirom), TRIS RIŽOTO (crni rižoto s dagnjama, bijeli rižoto s kozicama i žuti rižoto s muškatnom bundevom), PJENICA OD NARANČE I ČOKOLADE (pjenasta krema od naranče i cointreaua na podlozi od čokolade), koja su na poseban način okarakterizirala različite mogućnosti pripreme ovih proizvoda.
 

Oslanjajući se na ulaganje, stručnost i vještine ronjenja, danas se tvrtka 'Adriatic Shell' može pohvaliti prodajom svojih proizvoda diljem Lijepe naše, a koja se poslužuju u renomiranim restoranima i  vinskim barovima.


'CORAL WINE' vina iz mora
 
Uzvanici su imali priliku uživati i u 'dizajnerskim' buteljama obraslim morskim organizmima naziva 'Coral wine', od kojih smo kušali: Rose 2012 – Kabaj, Chardonnay 2015 - KOS/Jurišić, Sivi Pinot 2010 – Kabaj, Crljenak 2014 - Kraljevski Vinogradi, te vino iz amfore Cabernet Sauvignon 2012 – Erzetić.
 

Na svojem već spomenutom pontonu, Dušević od travnja ove godine spušta kaveze s vinima, i na taj način provodi ambiciozan projekt odležavanja vina u moru, koja su prvi put izvađena i prezentirana nakon 220 - 240 dana, za pretpremijernu degustaciju krajem studenog ove godine.
 
 
'Vina su spuštena na dubinu od 8 do 25 metara u specijalnim kavezima, napravljenim samo za tu svrhu. Kavez iz kojeg ćemo degustirati današnja vina bio je na dubini od 14 metara, gdje su temperature od 14 do 16 stupnjeva, tlak je 2,5 ATA (atmosfera apsolutnog tlaka) ili oko 2,7 bara, u stalnoj tišini i mraku ili polumraku. Zbog specifično dizajniranog kaveza (samo 100 komada boca po kavezu) boce su izložene jakim morskim strujama koje nose koralje i ostale morske organizme, koji se pritom hvataju na boce. Vina smo planirali izvaditi nakon godine dana ili duže, ali interes javnosti nas je ponukao na premijerno kušanje, čime smo vam željeli pokazati dodatnu eleganciju te profinjenost ovih vina', objasnio je Dušević.

Povodom promocije limitirane serije vina iz mora, uzvanicima je organoleptički dočarao presjek između koraljnih vina i vina iz podruma te način dobivanja ubrzanog 'starenja', poznati sommelier i voditelj velikogoričkog restorana Mon Ami, Mario Meštrović.

'Organoleptičkom analizom nedvojbeno smo ustanovili destinkciju između vina odležavanih u klasičnim podrumskim uvjetima, i istih vina odležavanih nakon podruma u podmorju. Koraljna vina (iz mora) pokazala su novi organoleptički spektar i više uznapredovali razvojni stupanj. Izuzevši dodane vrijednosti - estetske, marketinške i animacijske, definitivno je zanimljivo kušati novi aspekt istoga vina', opisao je Mario Meštrović.
 
 
U svakom slučaju, bila je to jedinstvena eno-gastro degustacija za pamćenje, a svi kušani proizvodi više su nego dobrodošli za blagdanski ručak, druženje s prijateljima ili kao poklon.
 

Foto: Silvija Munda

Primjedbe