WTM: Turska, Egipat i Tunis najavljuju turistički oporavak

 
Turska, Egipat i Tunis, najavile su na svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu svoj turistički oporavak u iduće dvije godine.
 
Predstavnici tih zemalja najavljuju znatna ulaganja u sve kanale marketinga i promocije. Iako pobliže nije poznat njihov iznos, partneri koji rade s tim zemljama, uključujući i Hrvatsku, kažu da se radi o ogromnom novcu koji bi trebao poslužiti vraćanju povjerenja turista iz Velike Britanije i s drugih tržišta u te zemlje, nakon što im u turizmu ove i prošle godine nije išlo najbolje.

Glavni direktor za promociju i marketing u turskom ministarstvu turizma Irfan Onal kaže da je turski turizam ove godine dosta patio zbog Sirije i bombaških napada u više destinacija, ali vjeruje u oporavak u iduće dvije godine. "Turska je ove godine ostala bez 30 posto od 40 milijuna turista iz 2015. godine. Iduće godine planiramo vratiti 6 do 8 milijuna gostiju, čineći globalno sve što možemo da to i ostvarimo", kazao je Onal dodajući da neće spuštati cijene za 2017. jer imaju vrhunske proizvode.
 
Slično najavljuje i egipatski ministar turizma Yehia Rashed poručujući da je Egipat siguran. "Naša vlada uložila je 25 milijuna dolara u sigurnost samo na destinaciji Sharm el Sheikh. Svi koji žele doći mogu se osjećati sigurno tamo i drugdje u Egiptu", kazao je Rashed koji vjeruje da će iduće godine uspjeti nadoknaditi bar dio od ukupnog pada od 70 posto samo s britanskog tržišta ove godine.
 
 
Jači povratak turista želi i Tunis iz čije turističke organizacije očekuju više dolazaka kineskih turista, njih 50 tisuća u iduće dvije godine, ali i iz Europe čiji turisti čine oko 60 posto ukupnog broja stranih turista.
 
Grčka se uz pobjednicu na Mediteranu ove godine, Španjolsku, također sprema za bolji rezultat iduće godine. "Do kraja kolovoza imali smo rast dolazaka od 1,3 posto, a tome su najviše pridonijeli njemački i ruski turisti, ali i oni iz SAD-a te Ujedinjenog Kraljevstva (UK). Politička i financijska stabilizacija treću godinu za redom donose rast turizma u koji dosta ulažemo kako bismo rezultate održali, a možda i pojačali iduće godine", izjavila  je direktorica grčke turističke organizacije za tržište UK-a Christina Kalogera.
 
 
Komentirajući sve te optimistične najave, a slično su poručile i Francuska, Italija, Malta, Portugal, kao i zemlje bliže regije oko Hrvatske, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić rekao je kako "mi imamo svoj put i korak po korak idemo do boljih rezultata svake godine".
 
"Kako ni ove godine kod nas nisu previše dolazili oni koji su inače išli u Tursku nego su najviše išli u Španjolsku i Portugal, vjerujem da ni oporavak njihovog turizma Hrvatskoj neće štetiti, jer mi imamo različitiju ponudu i drugačije cijene. Svima želimo sve najbolje, jer se samo u zdravoj konkurenciji i hrvatski turizam može pokazati u najboljem svjetlu", izjavio je Ivičić.

 
 
Izvor: MINT
Foto: Seadeta Osmani

Primjedbe