Dani jegulje u Neretvi


 
Neretvanska jegulja najbolja je u jesen, upravo zato Dani jegulje u Neretvi održat će se od 18. do 20. studenog 2016., a tijekom tri dana posjetitelji će moći uživati u ovoj vrhunskoj deliciji po promotivnim cijenama.

Cijeli vikend neretvanski restorani koji su se uključili u ovu manifestaciju nudit će posebne jelovnike po promotivnoj cijeni od 100 kuna, a za zahtjevnije goste i nešto skuplje verzije u nekoliko slijedova. Naći će se tu nezaobilazni brudet od jegulje, jegulja s ražnja, s domaćim kruhom i vinima vinogorja Neretva i Komarna.

 
Središnji dio manifestacije bit će Sajam neretvanskih delicija, koji će se održati u subotu 19. studenog, s početkom u 11 sati, na trgu u Opuzenu. Predstavit će proizvođači tradicijskih slastica, džemova, ekološki uzgojenog voća, ostalih tradicijskih proizvoda neretvanskog kraja, ali i raznih rukotvorina. U sklopu programa održat će se i kulinarski show, kojeg će voditi veliki poznavatelj tradicijske gastronomije Veljko Barbieri. Na sajmu će se ujedno predstaviti i vinari Neretve i Komarne.
 
"Ako postoji i jedna rijeka koja ima sinonim u jednoj ribi onda je to sigurno Neretva i njezina jegulja. Onako kako se Velika i Mala Neretva vijugavo protežu prema ušću tako i jegulje plivaju od svog mriještenja u Sargaškom moru do života u jednom od najljepših europskih ušća sve dok ne završe u nekom od neretvanskih brudeta od jegulja. Rijeka se tada pretoči u okuse i mirise ribe koja je podjednako dijete i mora, ali ponajprije Neretve". - Veljko Barbieri
 
 
U nedjelju, 20. studenog, na trgu u Metkoviću od 10 sati, mogu se pogledati nastupi KUD-a Metković, Gradske glazbe Metković i Klape sv. Nikola Metković, uz prezentacija rukotvorina od prirodnih materijala te pripremu raznih neretvanskih jela uz učenik Srednje škole Metković. Također po posebnim cijenama moći će se posjetiti muzeji Arheološki muzej Narona, Prirodoslovni muzej Metković te Jama u Predolcu.

Program Dana jegulje počinje u petak 18. studenog, kada će se, s početkom u 9,30 sati u hotelu Merlot u Opuzenu, održati znanstveno-stručni skup: „Jegulja u tratama EU“, s donošenjem zaključaka za izradu plana upravljanja jeguljom u RH.

Manifestaciju "Dani jegulje u Neretvi" organizira Udruga 'Maškadur' Opuzen, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA-u, kao partnere. Ovo je ujedno i prilika za posjetiti neke od brojnih zanimljivosti Tematske turističke ceste "Neretva dolina života".

Više o manifestaciji, program i ponude restorana možete pronaći na: Rural Dubrovnik Neretva i Dani jegulje

Organiziran je i besplatan prijevoz iz Dubrovnika  i Zagreba, a sve informacije mogu se dobiti putem upita na: udruga.maskadur@gmail.com


Isprobajte recept obiteljskog hotela Merlot.  

 
 
Izvor: M.P.

Primjedbe