Pridružite se Europskoj noći istraživača!

 
 

Riječ je o europskom javnom događanju posvećenom popularnoj znanosti i učenju uz zabavu. Ono se održava svake godine te u njemu sudjeluje više od 30 zemalja i više od 300 gradova. Prilika je to da istraživači na interaktivan i zanimljiv način pokažu što rade za dobrobit društva te pokušaju zainteresirati mlade i njihove roditelje za karijere u području istraživanja.


 Europska noć istraživača otvorena je za javnost i za sve dobne uzraste i na Fakultetu za turizam UM u Brežicama, gdje će se po prvi puta odvijati EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA pod sloganom »Znanost za život/ Science for Life (akronim SciFe)«.


Fakultet za turizam, u petak 30. rujna na adresi Cesta prvih borcev 36, od 14.00 do 21.00, otvoriti će svoja vrata za sve posjetitelje, te pripremiti različite događaje i radionice na kojima će se javnosti predstaviti studenti, djelatnici i istraživači Fakulteta. Na samom događaju pored istraživača sudjeluju i studenti FT UM, koji će se pobrinuti za istraživačke i zabavne sadržaje i posebni dječji kutak. Noći istraživača se pored Fakulteta za turizam priključuje i Knjižnica Brežice i točka Europe Direct.


Sve predstavnike medija, Fakultet za turizam poziva na sudjelovanje i okrugli stol s temom »Što radi istraživač, znanstvenik?« s početkom u 17.00 sati u prostoru fakulteta.

 

Detaljniji program Noći istraživača je sljedeći:
 
·         14:00 Službeni početak Noći istraživača.
Otvorenje izložbe proizvoda DV Mavrica iz Brežica s nazivom »Što radi znanstvenik«?, kulturni program: pjevačica Urška Sep (studentica FT), radionica za učenike Gimnazije Brežice »Kako se izvodi znanstveni eksperiment u društvenim znanostima?«, predstavljanje studentskog filma prve generacije studenata Fakulteta za turizam.
 
·         15:00 Put na Šentvid kroz promatranje – pješačenje od fakulteta do Šentvida.
 
·         15:30 Rasprava »Je li turizam znanost«?
Predstavljanje istraživačkog filma, predstavljanje društveno znanstvenog eksperimenta, glazbena točka: Urška Sep (studentica FT).
 
·         16:00 Razgledanje Brežica šetnja u pratnji vodiča - istraživača.
 
·         17:00 -18:00 Okrugli stol »Što radi istraživač, znanstvenik?«
Predstavljanje profesije istraživača, radnog vremena istraživača, načina življenja istraživača; glazbena točka: Urška Sep (studentica FT).
 
·         18:00 Razgovor i filmska večer »Što istraživač radi u svoje slobodno vrijeme?«
Razgovor sa istraživačima Sveučilišta u Mariboru, u nastavku filmska večer.
 
·         19:00 Večernji obilazak Brežica u pratnji vodiča – istraživača.
 
·         21:00 Završetak programa - Noći istraživača na Fakultetu za turizam UM, druženje sa istraživačima.  
 
Fakultet za turizam ove se godine prvi put priključio projektu - Noć istraživača, s  kojim želi popularizirati zvanje istraživača, znanstvenika i kojeg želi približiti široj javnosti, posebice mladima. Projekt kroz niz aktivnosti podiže svijest o društvenoj važnosti istraživača, znanosti i njezinom utjecaju na svim područjima ljudskog djelovanja. Istovremeno pruža potrebne informacije o europskim i nacionalnim programima financiranja i drugim aktivnostima, namijenjenima razvoju karijere istraživača, istraživačkom radu, opremi i atraktivnim radnim uvjetima. Projekt Noć istraživača financiran je od strane Europske komisije, iz programa Marie Skłodowska-Curie.
 
 
 
Fakulteta za turizem

Koordinator:  doc. dr. Jasna Potočnik Topler

Primjedbe