450. obljetnica Sigetske bitke, Hrvatski dan 9. rujna 2016.

Povodom obilježavanja 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog, u Sigetvaru će 9. rujna biti održan HRVATSKI DAN.


Program će se odvijati na dvije lokacije: središnjem gradskom trgu i kulturnom centru Vigado u neposrednoj blizini od 15.00 do 20.00 sati.
 
Program u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i diplomatsko konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Mađarskoj te hrvatske zajednice iz Mađarske sastoji se od tri dijela: prvi dio programa namijenjen je djeci i mladima.
Biti će odigrane dvije predstave na hrvatskom te jedna na mađarskom jeziku s tematikom Zrinskih. Riječ je o predstavama „Stazama Zrinskih“ SŠ Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice, „Vremeplov“ – u izvođenju HOŠIG-a iz Budimpešte te na mađarskom jeziku predstava kazališta iz Budimpešte.
Drugi dio programa na glavnoj pozornici, na središnjem gradskom trgu daju gradovi prijatelji grada Sigetvara - Čakovec i Slatina te Hrvati iz Mađarske.
Popularne hrvatske zabavne i klapske pjesme izvest će mješoviti pjevački zbor iz Hreljina i Jadranova, a program će započeti otvorenjem u 15.15 sati, te atraktivnom video projekcijom arije „U boj“ iz opere Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl. Zajca u 15.45 sati, u izvedbi japanskog zbora.

 
Program će završiti izvedbom Hrvata iz Mađarske „Ja sam junak…“ s početkom u 19.00 sati.
Na središnjem trgu biti će postavljeni i promotivni štandovi turističkih zajednica gradova i županija vezanih za Zrinske, gradova prijatelja Sigetvara Čakovca, Slatine, Paga,  Hrvata iz Mađarske i Medijskog centra Croatica na kojima će biti predstavljena hrvatska turistička, eno-gastronomska ponuda i izdavaštvo Croatice od 15.00 sati.
U trećem dijelu programa u kulturnom centru Vigado biti će otvorena izložba „Navik on živi…" - 15 godina Zrinske garde Čakovec, održana promocija knjige Darka Varge „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“ te nastup mješovitog zbora Tinodi iz Szigetvara i zbora „Studio“ iz Budimpešte i  svečani koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona.
 
 
Istoga dana u Pečuhu će u organizaciji županije Baranya i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u 11 sati, biti održan sastanak župana županija vezanih za Zrinske na temu „Kulturni turizam, nematerijalna kulturna baština – brand Zrinskih“ s ciljem daljnjeg unapređenja suradnje, poglavito na području razvoja kontinentalnog turizma i intenziviranja kulturne suradnje. Planiran je i sastanak nazočnih župana s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj.
Tekst i foto: GKRH, Pečuh

Primjedbe