Jedna čarobna priča, koja se stvara iglom i koncem

Pitate se kako ostvariti dječju maštu i snove sa unikatnim darovima?

 
Upravo jednu sasvim čarobnu priču, ispričao nam je Dalibor Pupavac, simpatičan 45-godišnji kreativac sa Malešnice iz Zagreba, koji je pravi čarobnjak za unikatne plišane igračke, koje stvara sam - šav po šav.

Prije pokretanja svoje PLISH PLUSH radionice, Dalibor se bavio raznim poslovima, od trgovine do obrtništva, a za šivanje dječjih igračaka odlučio se zbog viška slobodnog vremena.
Nakon vježbanja i učenja iz raznih Internet vodiča i kratkog tečaja šivanja, te nekoliko pokušaja spajanja ruku, nosa i ostalih dijelova, izradio je svoju prvu lutku sa dugom haljinom za jednu djevojčicu.
Danas kaže, njegove kreacije i igračke su prepoznali i ostali, te ih počeli naručivati iz cijeloga svijeta primjerice: Velike Britanije, Švedske, Irske, Grčke, Njemačke, SAD-a pa čak i iz Singapura te Filipina…
 
No kako zapravo nastaju ta razna jednooka čudovišta s velikim glavama, razne princeze, zubati dinosauri i ostale igračke iz Plish Plush tvornice snova?

„Nakon što dobijem dječji crtež, lik razrađujem dalje u svojoj glavi, nakon čega moram osmisliti trodimenzionalni model crteža prema kojem ga i šivam. Nakon toga svoju - 'mentalnu sliku' prenosim uz pomoć igle i konca u pravu unikatnu plišanu igračku. Za šivanje koristim i mašinu i ruke, jer je neke dijelove i detalje potrebno sašiti upravo baš ručno. Za izradu jedne takve igračke, potrebno mi je od nekoliko sati čak i do nekoliko dana, ovisno o tome koliko je kompleksna izrada" - objašnjava nam Dalibor.
 
No kako svojim unikatnim radom razveseljava one najmlađe, oduševljenje nisu skrivali niti odraslih, pa nam je tako istaknuo i jednu zanimljivu narudžbu automobila, za kojeg je bilo potrebno utrošiti dane i dane za sve one najsitnije dijelove na njemu. No priznaje nam, ponekad bi neke izrađene igračke najradije zadržao za sebe. :-)

„Najsretniji sam kada dijete dobije na poklon svoju lutku, svoj lik iz mašte. No kako ja nisam s njima u tom trenutku, roditelji mi nekad znaju slati njihove fotografije oduševljenja, te je upravo njihova radost moja neiscrpna inspiracija“ - s osmijehom na licu prenosi nam Dalibor.

Cijena za jednu takvu ručno izrađenu igračku kreče se od početnih 350,00 kuna (50 dolara) plus dostava, a konačna cijena igračke ovisi upravo o njezinoj veličini, vrsti i količini materijala. Igračku se može naručiti putem njihove web i Facebook stranice – PLISH PLUSH.
Zato dozvolite svojim najmilijima da uzmu papir i olovku u ruke i nacrtaju svoj crtež iz snova, a koji može postati sutrašnja stvarnost...
Tekst: Ž.B.
Foto: Dalibor Pupavac

Primjedbe