Rezultati 42. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona

Od 18. do in 20. julija sta v Gornji Radgoni kot zdravica 54. Mednarodnemu kmetijsko-živilskemu sejmu AGRA potekala 42. ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, najpomembnejše preverjanje kakovosti slovenskih vin v mednarodni konkurenci, ter 6. ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona  “BIO” .



OCENJEVALNA KOMISIJA

 Vina so ocenjevale štiri komisije priznanih slovenskih enologov z gosti iz tujine. Predsednik ocenjevanja in hkrati predsedujoči eni od posameznih komisij je bi dr. Mojmir Wondra, univ. dipl. inž. ž. t., predstojnik katedre za tehnologijo vina Biotehniške fakultete Univerza v Ljubljani. Predsedniki ostalih treh komisij so bili dr. Friderik Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar. Tajnik ocenjevanja je bil Ernest Novak.
 
Člani komisij so bili: Ingrid Mahnič, Dušan Brejc, Ivanka Badovinac, Tadeja Vodovnik Plevnik, Sašo Topolšek, Darinko Ribolica, mag. Darja Zemljič, mag. Janez Valdhuber, Miroslav Majer, Danilo Steyer, Ivana Rendulić Jelušić, Alojz Filipič, Marko Benčina, Marjan Čižmešija, Jure Štalcar, Mitja Herga, Majda Brdnik, Ing. Rupert Hochegger, Mihaela Krsnik Kopše in Bojan Kobal.
 
Na obeh ocenjevanjih se je v kakovosti pomerilo 175 pridelovalcev s skupaj  493-imi vzorci vin iz petih držav.
 
Na 42. ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona je sodelovalo 166 pridelovalcev iz 5-ih držav s 468-imi vini, ki so jim enologi prisodili 11 šampionskih odličij, 27 velikih zlatih medalj, 93 zlatih medalj in 258 srebrnih medalj.

DRŽAVAŠTEVILO VINARJEVŠTEVILO VZORCEV
Avstrija926
Češka815
Hrvaška2250
Makedonija2
Slovenija127375
Skupaj166468
 
Na 6. ocenjevanju vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona  “BIO” je sodelovalo 9 pridelovalcev iz Avstrije in Slovenije s 25 vzorci vina, med katerimi je komisija izbrala enega šampiona, 6 zlatih in 12 srebrnih medalj.

DRŽAVAŠTEVILO VINARJEVŠTEVILO VZORCEV
Avstrija516
Slovenija49
925
 
Letos drugič je potekalo tudi vzporedno novinarsko ocenjevanje, tokrat sorte sauvignon letnika 2015 z ostankom sladkorja do 25g/L.
Ocenila jih je komisija v sestavi: Darinko Kores, Marjeta Šoštarič, Jože Rozman, Bruno Gaberšek in Drago Vovk.

PREDSEDNIK OCENJEVANJA O OCENJEVANJU

Predsednik ocenjevalnih komisij, doc. dr. Mojmir Wondra, predstojnik Katedre za tehnologijo vina na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, je po končanem ocenjevanju zapisal naslednjo izjavo:
»V letošnjem letu smo doživeli že 42. ocenjevanje vin Vino Slovenija v Gornji Radgoni ter 6. ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona »BIO«.

Vino Slovenija je zgodba Pomurskega sejma, ki z neverjetnim entuziazmom vsako leto pripravlja poleg vsega še vinsko zgodbo. Organizatorjem je uspelo zbrati 19% vzorcev več  kot lani in tako k sodelovanju pritegniti 166 vinarjev (od tega 39 iz sosednjih držav) in zbrati 468 vin od tega 80 % od domačih vinarjev.

Med vini iz ekološko pridelanega grozdja pa je bilo največ avstrijskih. Svoje vzorce v oceno nam je zaupalo 9 vinarjev (od tega 5 iz Avstrije). Sodelovalo je 25 vin od tega 16 iz sosednjih držav.

Vsekakor je kakovost ocenjenih vin odraz letnika, ki nam je postregel z izjemno paleto pestrosti v vonju in okusu. Vina so bila po večini z izraženo čisto cvetico, polnostjo okusa in neizraženo pa vendar svežo zrelo kislino ter ekstraktno polnostjo. Mnoga med njimi bodo še vrsto let sposobna zoreti in se nadgrajevati. Užival sem tudi v skoraj neverjetnem naboru zrelih rdečih vin, v letošnjem letu pa tudi belih.
 
Kot najstarejši letnik 1978 pa 1983, ki je potrdil, da ga imajo nekateri za letnik stoletja, pa letnik 1993 itd. To so vina vredna vse pozornosti in spoštovanja. Še vedno nosijo s seboj vse atribute užitnosti in življenja.

K tako velikemu številu podeljenih zlatih (93) in velikih zlatih medalja (27) so seveda prispevala predikatna vina. Vendar so me navdušila suha bela in zrela rdeča vina. Nekatera so tudi dosegla magično mejo 90 točk.

Najpomembnejše je, da je več kot 50 % vin visoko kakovostnih (srebrna medalja). To so vina, ki se jih razveseli vsak poznavalec in ljubitelj. Nič niso zaostajale penine, lahko pa bi jih bilo še več, glede velikega števila pridelovalcev in nezapolnjene tržne niše.
 
Zadnji dan nas je pričakala še lepa serija »BIO« vin. Povsem so ovrgla mišljenje nekaterih, da so to vina z »prirojeno« napako. Daleč od tega. Vse čestitke tem vinarjem. Zelo je uspelo tudi vzporedno ocenjevanje 7. sile, ki se je z vso resnostjo lotila sauvignonov letnika 2015 in izbrala svojega šampiona. Izredna poznavalska ekipa z Jožetom Rozmanom na čelu.
 
Glavna zahvala za to prijetno, vendar zahtevno 3 dnevno ocenjevanje štirih komisij sestavljenih iz mladih in tudi izkušenih domačih in tujih ocenjevalcev pa imajo vsekakor vinogradniki in vinarji, ki so nam zaupali svoja vina v oceno.

doc. dr. Mojmir Wondra


ŠAMPIONI  2016
 
ŠAMPIONA ZA SUHO NEAROMATIČNO BELO VINO
  • Malvazija 2015, Vinorodni okoliš Slovenska Istra, Vinska klet Robi& Dorjano Korenika, Korte
  • Sivi pinot Gomila 2015, Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, P&F Jeruzalem, Ormož

ŠAMPION ZA AROMATIČNO SUHO VINO
  • Sauvignon 2015, Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Štrigova, Hrvaška

ŠAMPION ZA POSUHO BELO VINO
  • Pinot Gris 2015, Spielberg CZ, s.r.o., Češka

ŠAMPION ZA POLSLADKO BELO VINO
  • Traminac 2015, Obiteljski podrum – Mlinarić, Štrigova, Hrvaška

ŠAMPION ZA SLADKO NEAROMATIČNO BELO VINO
  • Svečnično vino 1997, Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, Radgonske gorice Gornja Radgona d.d., Gornja Radgona

ŠAMPION ZA SLADKO AROMATIČNO BELO VINO
  • Traminac – ledeno vino 2012, OPG Đurinski, Kupljenovo, Hrvaška

ŠAMPION ZA VINO TERAN PTP
  • Izbrani Teran PTP 2015, Vinorodni okoliš Kras, Vinska klet pri Starčih Tavčar, Križ

ŠAMPION ZA SUHO RDEČE VINO MLAJŠE OD TREH LET
  • Cabernet sauvignon Quercus 2014, Vinorodni okoliš Goriška Brda, Vinska klet Goriška Brda z.o.o., Dobrovo v Brdih
 
ŠAMPION ZA SUHO RDEČE VINO STAREJŠE OD TREH LET
  • Sara 2008, Vinorodni okoliš Kras, Vinska klet Boris Lisjak, Dutovlje

ŠAMPION ZA PENEČE VINO
  • Penina Rose, Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, P&F Jeruzalem, Ormož

ŠAMPION ZA BIO VINA
  • Sauvignon 2015, Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, Ekološka kmetija Valentan, Vodole

NOVINARSKI ŠAMPION  SORTE SAUVIGNON 2015 Z OSTANKOM SLADKORJA DO 25g/L
  • Sauvignon 2015, Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, Steyer vina, Plitvica

PRVAKI VINSKO TURISTIČNIH CEST
  • Briška vinska turistična cesta, Chardonnay Bagueri 2012, Vinska klet Goriška Brda z.o.o.
  • Vipavska vinska turistična cesta, Rumeni muškat 2015, Stanko Povh
  • Haloška vinska turistična cesta, Sauvignon 2015, Ivan Kramer
  • Jeruzalemska vinska turistična cesta, Penina Rose, P&F Jeruzalem d.o.o.
  • Radgonsko Kapelska vinska turistična cesta, Zlata radgonska penina 2012, Radgonske gorice Gornja Radgona d.d.
  • Kraška vinska turistična cesta, Sara – zvrst 2008, Vinska klet Boris in Alen Lisjak
  • Istrska vinska turistična cesta, Bon d’or 2010, Kmetija Bordon

VINAR LETA
Vinar leta bo razglašen na dan vinogradnikov in vinarjev, 23. 08. 2016 na podelitvi priznanj Vino Slovenija Gornja Radgona na 54. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA.
 
Več informacij najdete na: www.vinoslovenija.si

Primjedbe