Vinoljupci u Tomićevoj

U subotu, 9. srpnja u Zagrebu u 12:00 sati započinje jedinstvena vinska manifestacija pod nazivom „Vinoljupci u Tomićevoj“ čiji je cilj oživjeti vinsku tradiciju Tomićeve ulice u Zagrebu te ponuditi atraktivan i bogat vinski program Zagrepčanima i brojnim turistima.

 
Vino i vinska kultura važan su segment hrvatske turističke i kulturne baštine, posebice ako ste stanovnik ili posjetitelj Zagreba – najvećeg vinskog tržišta u Hrvatskoj. Vođena idejom kako je građanima, ali i brojnim turistima potrebno predstaviti hrvatska vina i vinare na suvremen i zabavan način, udruga Vinoljupci kreirala je jedinstvenu manifestaciju pod nazivom „Vinoljupci u Tomićevoj / Winelovers' Street“.
Tomićeva ulica mnogima je poznata po uspinjači, no malo tko zna da su se nekada na mjestu tog prijevoznoga sredstva nalazili upravo – vinogradi. Da dobri duhovi vina i zabave još uvijek žive u Tomićevoj, najbolje pokazuje činjenica da se u toj malenoj ulici nalaze čak tri ugostiteljska lokala koji u svojoj ponudi imaju probrana hrvatska vina. Među njima se najviše ističe Basement – najstariji zagrebački vinski bar.
U suradnji s Basementom i drugim „vinoljupski orijentiranim“ suradnicima iz Tomićeve, Vinoljupci su organizirali bogat vinski program sastavljen od kušaonica, radionica, promocija i partyja. Tema čitave manifestacije je plešivička vinska regija, već nadaleko poznata po izvrsnim pjenušcima, popularno nazvana hrvatskom Champagnom. Stoga okosnicu događanja čini open-air vinski festival koji u srce grada dovodi petnaestak vinara s obje strane Plešivice. A oni će – naravno – sa sobom donijeti svoja ponajbolja vina J
Program započinje točno u podne, u restoranu Njummy, uz neortodoksnu radionicu „Pjenušci&Pizza“ namjenjenu hedonistima, enogastro istraživačima i znatiželjnicima. Radionica je rezultat suradnje sa zanimljivim enogastro-lingvističkim projektom Marije Vukelić „Abeceda finih zalogaja“, a na radionici će gostovati plešivički vinari Drago Kurtalj i Josip Barundić (zajedno sa svojim pjenušcima J).
 
Istodobno, u wine baru Basement na rasporedu je „Bubbly Hour“ tijekom kojeg sve posjetitelje očekuju promo cijene hrvatskih pjenušaca te prezentacija knjige Pink Pen popularne riječke autorice Ivane Grabar.
„Wine in the Art Park“, opuštajući piknik uz Poy pjenušce i live svirku, započinje u 13:30h i omogućuje bijeg od ljetnih sparina u hladovinu parka – skrivenog između Strossa i Ilice, netom preuređenog zahvaljujući udruzi PimpMyPump.  
U 15:00h započinje radionica slijepog kušanja hrvatskih pjenušaca „Sparkle&Shine“, pod stručnim vodstvom sommelierke Nine Levičnik. Ova radionica namjenjena je svim mjehurićoljupcima, uključujući i iskusne poznavatelje vina.
Svečano otvorenje susreta sa plešivičkim vinarima predviđeno je za 17:30h, nakon čega sve do 22:00h svi sudionici mogu uživati u plešivičkim mirnim i pjenušavim vinima, druženju s vinarima i živoj glazbenoj kulisi. U ovom dijelu programa posjetitelje očekuje još nekoliko iznenađenja, uz koje putujemo u prošlost i ulazimo u Guinessovu knjigu rekorda.
Program završava raskošnom zabavom „Griffin Glitter & Gold“ na kojoj oni najizdržljiviji imaju priliku zasvjetlucati uz Griffin pjenušce u društvu jednog od najpopularnijih mladih hrvatskih vinara – Krešimira Ivančića.

Svi vinari koji sudjeluju u ovom projektu primjeri su sjajnih poduzetničkih priča, no njihovo djelovanje nije usmjereno samo osobnoj koristi: plešivički vinari, bilo da je riječ o jaskanskom/okićkom ili ozaljsko-vivodinskom dijelu vinogorja, čuvari su hrvatske vinske i kulturne baštine, nezaobilazna komponenta turističkog razvoja naše zemlje, pa čak i kreatori snažnih novih trendova u segmentu vinskog turizma.

Svi ste pozvani da budete dio ove prekrasne vinske priče te da se pritom dobro zabavite, educirate i inspirirate.

Za dodatne informacije posjetite www.vinoljupci.com.hr ili www.facebook.com/vinoljupci. 
______________________________________________________________________________
Udruga Vinoljupci, na čelu s predsjednicom Irenom Lučić, aktivno djeluje od 2014. godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala nekoliko uspješnih open-air vinskih festivala na kojima su predstavljene vinske regije Istra, Međimurje i Podunavlje. Vinoljupci potpisuju i organizaciju prvog hrvatskog Festivala gemišta, održanog u srpnju 2015.godine. U suradnji sa udrugom plešivičkih proizvođača purtugizeca u studenom 2015. započeli su suradnju kroz manifestaciju „Plešivički portugisci“ za  koju vjeruju da će postati tradicionalna.
Projekt „Vinoljupci u Tomićevoj“ zamišljen je kao manifestacija koja će se tradicionalno održavati dva do tri puta godišnje. Odvija se uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Grada Ozlja i Grada Jastrebarsko.
 
Tekst: M.V.
 

Primjedbe