Premijerno kušanje vina Romeo i maslinovog ulja Negri

Vinarija Romeo smještena je u istočnom dijelu Istre, u Nedešćini. U tom dijelu crvene Istre, na mediteranskom tlu bogatom crvenicom (terra rossa), uzgajaju se istarske autohtone sorte - Malvazija, Teran, Chardonnay, Muškat žuti, Merlot i Cabernet Sauvignon.

 
 
Priča o vinima Romeo (http://www.vina-romeo.com/) seže još od davne 1850 godine, gdje se iskustvo, znanje i ljubav prema zemlji prenosilo s koljena na koljeno. Tradiciju je obnovio i osuvremenio danas 75-godišnji Romeo Licul, čiji posao polako preuzimaju njegov zet Roberto Paliska sa suprugom Mirjanom, te unuke Roberta (magistra prehrambene tehnologije) i Antonela (studentica poduzetništva). 
 
Roberto Paliska

Uz mnogobrojne nagrade i priznanja, kao aktualne nagrade, Vina Romeo izdvajaju činjenicu da su ponosni dobitnici zlatnih medalja za sorte Malvazija i Teran te srebra za Muškat žuti na ovogodišnjoj Vinistri, a mi smo premijerno pozvani da ih kušamo u nezaobilaznom Red Red Wine Baru u Zagrebu. Na nagrađena vina nismo mogli ostati ravnodušni, a vesela Antonela nam je ponudila da kušamo i odličan Cabernet Sauvignon iz 2015. godine.
 
Antonela, Roberto i Roberta Paliska
 Dobre vibracije, odlična vina i vrhunska ekipa. 
 
Kako bi nas oplemenili s dodatnom degustacijom, pojačanje je bila Stancija ‘NEGRI’ i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ‘Negri-olive’, koji proizvode maslinovo ulje visoke organoleptičke i nutritivne kvalitete.
 
Stancija „Negri“ smještena je na lokaciji Brgod (Trget) na brežuljku iznad Raškog zaljeva (6 kilometara od Labina). Njihovi prvi maslinici upravo se nalaze na toj prekrasnoj lokaciji, koju možete posijetiti uz kratku edukaciju o proizvodnji, a ulje možete degustirati i u njihovoj Gastro galeriji u povijesnoj palači ‘NEGRI’ u Labinu.
 
‘Naše ulje je dobiveno hladnim postupkom prerade, pri punjenju ima visoki stupanj prirodnih antioksidansa koji jamče zdravu prehranu i ljekoviti učinak. Selektirane sorte, daju ulju veličanstvenu zelenu boju, ujednačene je gorčine i pikantnosti s okusom na gorki badem i timjan, te je osebujnog mirisa i okusa
po plodu masline, jabuke i trave’, ističe William Negri.

Upravo taj profinjeni miris i okus najbolja je podloga mediteranskoj kuhinji, a to potvrđuju i visoke nagrade i priznanja na izložbama poput prezentacije na OLEA–u udruge maslinara Županije Istarske, NOĆNJAK–u centralnoj manifestaciji maslinovog ulja Hrvatske, te na AIPO (Associazione Interregionale Produttori Olivicoli) u Italiji, Zadru, Vodnjanu, Krasici...
 

Ne izostaju niti priznanja stručnih časopisa MASLINA, AKADEMIJA VINA itd., kao i dugogodišnje uvrštenje u vodič najkvalitetnijih ekstra djevičanskih ulja svijeta FLOS OLEI (gdje je njihovo ulje među 6 najbolje ocijenjenih maslinovih ulja iz Hrvatske), a dobitnici su i nagrade Udruge hrvatskih putničkih agencije (UHPA) za najbolju kušaonicu u 2015. godini.

William Negri

Tekst: M.T.

Primjedbe