Dani kornatske janjetine



Ljeto nam je na vidiku i odmah mnogi od nas požele nešto autentično, lepršavo, morsko i...nešto za prste polizat... :-)


S ciljem poticanja kornatskih tradicijskih djelatnosti (ovčarstvo, pčelarstvo, maslinarstvo), promocije lokalnih tradicijskih proizvoda te povezivanja proizvođača i ponuđača, Javna ustanova "Nacionalni park Kornati" (http://np-kornati.hr/hr/) i Turistička zajednica općine Murter-Kornati (http://www.tzo-murter.hr/) u periodu od 3. – 20. lipnja, organiziraju gastro-manifestaciju pod nazivom "Dani kornatske janjetine".
 
Što će se sljubiti?

Sljubiti će se Dalmatinci, znatiželjnici, dobra pisma, miris mora i odlična vina, dok će šest kornatskih restorana i konoba posluživati jela od kornatske janjetine.
 
Za cijenu od 220 kuna po osobi, gosti će moći uživati u 3 "kornatska" slijeda. Okosnicu predjela i glavnog jela čini kornatska janjetina, dok će za desert biti poslužene domaće slastice obogaćene lokalnim proizvodima (maslinovo ulje, suhe smokve, kornatski med…). U cijenu je uključena i čaša vina ili soka. 
 

Iznimka je OPG Stiniva koja će gostima nuditi isključivo janjetinu "ispod peke" te fritule. MLJAC!
 
Restorani/ koji su uključeni u manifestaciju su:
  • Konoba Opat – otok Kornat (www.opat-kornati.com)
  • Konoba Beban – uvala Gujak, otok Kornat (+385 91 544 3507)
  • Konoba Levrnaka – otok Levrnaka (www.konoba-levrnaka.hr)
  • Konoba Stiniva – uvala Stiniva, otok Kornat (+385 98 937 1893)
  • Restoran Fešta – uvala Golubovac, otok Žut (www.zut.hr)
  • i Konoba Žmara – uvala Sabuni, otok Žut (+385 98 194 6831)

Tijekom Dana kornatske janjetine, iz Murtera se organiziraju i jednodnevni gastro-izleti u Nacionalni park Kornati. Izleti uključuju posjet južnom dijelu NP Kornati (obilazak oko zone stroge zaštite Purara) te uživanje u "kornatskom" ručku od 3 slijeda u Konobi Opat. Poslije ručka, posjetiteljima je na raspolaganju vrijeme za odmor, kupanje ali i šetnju do vrha Opata odakle se pruža prekrasan pogled na Kornate i Murterske škoje. Cijena izleta iznosi 330 kuna..
 

Gastro avanture ne nedostaje, a kako će biti tamo, svakako vrijedi provjeriti. ;-)
 
Ljeto nam se vratilo.... ;-)
 
 

Info i foto: www.tzo-murter.hr

Primjedbe