Portugieser Du Monde 2016


4. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca - 'Portugieser Du Monde', održati će se 1. i 2. travnja 2016. godine u Pečuhu, s ciljem povezivanja mnogobrojnih renomiranih proizvođača te sorte kao i internacionalnih ocjenjivača uzoraka.

Foto: Wéber Tamás
VinOliva Wine & Food Communication iz Pečuha, krovni organizator međunarodne smotre portugizaca, i ove je godine podijelila događaj u dva dijela, te je tako prvi dan festivala posvećen strukovnom ocjenjivanju portugizaca u kulturnom centru Zsolnay, dok je drugi dan otvoren  Festival Portugieser Du Monde za sve posjetitelje od 15 do 20 sati.

Za sve sudionike organiziran je vinski posjet u Villány (gdje je prije 20 godina osnovana prva vinska cesta u Mađarskoj) kao i mnogobrojne nagrade, a sudionicima iz Hrvatske organizirana je i posjeta Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mađarskoj (Pečuh).

Članovi međunarodnog žirija do sad su bili redom vinski stručnjaci iz jedanaest zemalja (Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske, Poljske i Čilea), a ove godine očekuju i renomirane stručnjake iz Južne Koreje, Kine, Portugala i Češke.

Na ocjenjivanje se zaprimaju uzorci mladog portugizca iz najnovije berbe (u ovome slučaju 2015. godina), zatim portugisci berbe 2014. godine i stariji, te mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%. Novost ove godine je četvrta kategorija u kojoj će se ocjenjivati bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.
 
Foto: Željka Balja
 
Sa Plešivičke vinske ceste a uz potporu Turističke zajednice Zagrebačke županije koja je omogućila prijevoz i smještaj za sudionike, uzorke su predali: PZ Plešivica - Branka Franjević, OPG Lacković - Golubić - Lacković Josip, Opg Ciban - Drago Ciban, Mladina d.d. - Robert Brkić i Saša Zec, OPG Gregorić - Željko Gregorić, OPG Ivančić - Krešimir Ivančić, OPG Puščak - Branko Puščak, OPG Jurkovac Ivica, OPG Josip Braje, Lagradi d.o.o. - Mislav Velikanović te OPG Gregorić Franjo. Iz Kutjeva uzorak je predala Vinarija Mihalj - Branko Mihalj, a još nam se pridružuje i Mirko Vrbanek iz Ozlja. Svoja vina na festivalu predstavit će i Vinarija Stručić iz Ludbrega.

Iz Slovenije uzorke su predali vinogradnik Franc Turk, Kmetijska zadruga Metlika, Vinska klet Prus, Vinogradniška in vinarska kmetija Dolc 1834 te Vinotoč Pečarič - Martin Pečarič.

Ove godine ozračje festivala uz zaprimljeni broj uzoraka biti će sjajnije nego ikada, te se time još i više veselimo dati podršku našim vinarima.
 

Primjedbe