Noć Murtera i ljubitelja Dalmacije u Zagrebu

 
 
Na poziv Turističke zajednice općine Murter - Kornati, Općine Murter - Kornati i konobe Karaka, okusili smo i doživjeli čari ljetnih noći u poznatom zagrebačkom Green Gold Clubu, u kojem su organizatori predstavili bogati gastro zabavni događaj pod imenom - 'Noć Murtera i ljubitelja Dalmacije'.
 
Mnogobrojnim uzvanicima i znatiželjnicima aperitiv dobrodošlice zadarske kompanije - Maraska, inače poznatoj po bogatoj tradiciji proizvodnje likera i alkoholnih pića više od pet stoljeća, poslužile su djevojke u nošnjama iz 19. stoljeća. Tradicijske nošnje izrađuju se od prirodnih materijala u murterskim domaćinstvima a njihova ukrašenost ovisila je  o umijeću, maštovitosti i imovinskoj moći obitelji koja ju je nosila. Danas se ove tradicionalne nošnje nose na različitim kulturnim događanjima, a od kojih svakako moram istaknuti - 'Murterski pir', kojim se predstavlja zaboravljeni tradicijski svadbeni običaj.

Tradicionalna nošnja

Sve prisutne pozdravio je direktor Turističke zajednice općine Murter-Kornati, Šime Ježina, ujedno i domaćin večeri,  koji se pobrinuo da tokom noći zabave nimalo ne nedostaje, pa je tako uz zadužen bend, klapu ULTIMA i gosta iznenađenja Nenu Belana, organizirao i tombolu te natjecanja u pjevanju i plesu.
direktor TZO Murter-Kornati, Šime Ježina
 
Zabava se odvijala uz kako je to bilo i najavljeno gastro predstavljanje, za koje je bio zadužen kuhar Zoran Jajac Bizon, koji je pripremao raznovrsne morske delicije na moderan način, a od kojih izdvajam vrsne riblje paštete, sirovu tunu, trlju, kiselu marmeladu od višnje, divlji luk, lokarde, pršut, dagnje i još mnogo toga, uz što su se odlično sljubljivala crna i bijela vina, a od kojih smo mi imali prilike kušati ona od vinarije Sladić.
Kuhar - Zoran Jajac Bizon

Večer organiziranu u čast posjetitelja Murtera ali i onih koji će tek otkriti njegove čari, pozdravio je i gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, koji se zahvalio svima na dolasku kako u Zagreb tako i na mjesto koje vlada svojim "prekomorskim kolonijama"- otocima i otočićima...

Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić
Može se sa sigurnošću ustvrditi da je Murter jedno iznimno turističko odredište u kojem možete prisustvovati na raznim kulturnim događanjima, kao i regati tradicionalnih brodova, pod nazivom 'Latinsko idro', koja se održava svake godine koncem rujna. Neronov i Vezpazijanov antički grad Colentum, ali i zabava u najoriginalnijoj karnevalskoj povorci u toplim ljetnim noćima su itekako razlozi za posjetiti prekrasan Murter, a više o samom mjestu i događanjima pogledajte na linku http://www.tzo-murter.hr/Default.aspx?sifraStranica=22
 

Foto: Darijo Balja
 

Primjedbe