Degustacija vina Grgurević u Red Red wine baru

  
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grgurević na poziciji Krive Njive na poluotoku Pelješcu, posjeduje 1,85 ha vinograda s ukupno 16.820 trsova vinove loze. Od sorata imaju plavac mali, rukatac/maraštinu,  nešto dobričića, crljenka, pošipa i grka, te rijetku sortu - plavac mali sivi (albino plavac), koju su istraživali zajedno s prof. dr. sc. Ivanom Pejićem s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
 
vlasnik Red Red Wine bara, Bruno Elezović i prof. dr. sc. Ivan Pejić
 
Magistar agronomije Anto Grgurević svoju je prvu zagrebačku promociju održao u Red Red Wine baru, kojeg od prosinca prošle godine vode Bruno Elezović i sin Luka, koji će se i dalje truditi dogovarati atraktivne vinske promocije, a pritom i svakodnevnu ponudu temeljiti na dobrim vinima i 'after work' zabavama.
 
Anto nam je istaknuo da je značaj vinove loze na Pelješcu izuzetno velik, a to potvrđuje i činjenicom da je on peta generacija za redom koja se bavi vinarstvom i vinogradarstvom u njihovoj obitelji. Tako nam je napomenuo da loza za razliku od drugih kultura (osim masline) čiji uzgoj na Pelješcu nije bio moguć, iziskuje velike napore, puno truda i ljubavi prema prirodi.
 
 
Kako bi nam demonstrirao očuvanje svojih butelja, ovom prilikom Grgurević nam je prikazao čepove zalivene pčelinjim voskom koje je otapao plamenikom, za što kaže da je vrlo atraktivni ritual u vinskim barovima i restoranima.  
 
vinar i vinogradar Anto Grgurević
 
Tako smo nakon atraktivnog otvaranja butelja imali prilike degustirati  rukatac (berba 2014) - imena BarrLie, koji nakon kratke maceracije (18 do 36 sati) fermentira te dozrijeva na vlastitim autohtonim kvascima u barrique bačvicama. 
 
Nakon rukatca uslijedio je plavac mali - Selekcija (berba 2013), koji nakon maceracije (10-15 dana) fermentira u inox bačvama.  Neizostavna je bila i velika berba, mješavina crnih sorata (sin - plavac mali 85 %, roditelji - dobričić sa Šolte i kaštelanski crljenak 15 %), naziva Gran crue - Familija (berba 2012), alc. 15 % vol, punog tijela s ogromnim potencijalom, koji  bi mogao za 7-8 godina dostići svoj vrhunac. Ovo vino Grgurević čuva u arhivi na odležavanju.  
 
Šećer na kraju bio je plavac mali sivi (alc. 11,5% vol), sa nasada Krive njive, gdje je Grgurević krenuo s 80, a danas broji oko 1000 trsova. Bijela sorta - plavac mali sivi nastala je prirodnom mutacijom plavca malog, a odlikuje se izvanrednim mogućnostima vinifikacije. Grgurević kratkom maceracijom postiže obojenje i sortnu ekstrakciju koja daje netipično svježe vino bogatog tijela. 
 
Plavac mali SIVI
 
Sa svojih 25.000 butelja Grgurević želi naglasiti kvalitetu a ne kvantitetu, a kako bi zadobio povjerenje kupaca i naglasio malu serijsku proizvodnju, tako mu svaka butelja nosi svoj redni broj. Cijene baznih vina na kućnom pragu kreću se od 70-ak kuna, dok za butik vina cijena seže od 100 kuna na više. Za znatiželjnike koji neće skoro do Pelješca, plavac mali sivi mogu pronaći još kratko vrijeme u vinoteci - Vivat fina vina. Ukoliko pak želite dostavu na svoja vrata, iz Primitivo restaurant bara uz dostavu hrane, rado će vam dostaviti i kvalitetna Grgurevićeva vina iz njihove ponude.
 
Moram naglasiti da su mu i etikete originalne, okrugle i svaka nosi posebnu priču, a za čiji je dizajn svojedobno nagrađen na županijskom natjecanju. Cijelu prezentaciju Grgurević je zaokružio s kamenicama iz Malog Stona (gdje se tradicionalno obilježava blagdan sv. Josipa i održavaju dani malostonske kamenice i slatkom delicijom dubrovačkog kraja, neodoljivom - mantalom  (tradicijska slastica od ukuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna/ krupice), za čiju su izradu Grgurevići pronašli 'varenik' star preko 30 godina.
 
Mantala
 
Foto: Željka Balja
 

Primjedbe