VINCELOVO

Najveća vinska fešta i tradicionalna pučka svetkovina loze i vina

Slavonije i Kutjeva

 
 Sveti Vinko jedan je svetaca čiji blagdan 22. siječnja obilježava Katolička Crkva. Kako njegovo ime Vinko podsjeća na vino (lat. vincens) što znači ˝pobjednik", onaj koji pobjeđuje i tjera tamnu silu zime te priprema put za proljeće,  time i ne čudi da vinogradari diljem svijeta slave njegov imendan i iz vremenskih prilika pogađaju kakav će biti urod. Tako na taj dan možete vidjeti da se ne radi, već se održavaju svetkovine i vinogradari se sastaju u svojim vinogradima.
 
Tako smo u petak, 22. siječnja u Kutjevu uz mnogobrojne visoke uzvanike i goste, slavili upravo blagdan svetog Vinka, a u organizaciji vinarije Kutjevo d.d. u Vili Vinkomir održano je Vincelovo, najveća vinska fešta i tradicionalna pučka svetkovina loze i vina Slavonije i Kutjeva.
 
 
 Posveti vinograda prisustvovali su uz vlasnike, članove Uprave Kutjeva d.d., župana Požeško-slavonske županije i ostali visoki uzvanici i posjetitelji. Nakon tradicionalnog blagoslova vinograda i molitve za urod, simboličnim obrezivanjem trsova objavljen je početak radova u vinogradima.
 
 
 Domaćini su po trsovima objesili kobasice i kulene a trsove zatim krstili domaćim vinom. Prema tradicionalnom običaju odrezane grančice vinove loze vinogradari odnose kući, gdje na toplom propupaju, te prema njima procjenjuju  kakva će biti ovogodišnja berba.
 
Kutjevo d.d., tako je za svetkovinu Sv. Vinka uz razne slavonske gastronomske delicije, svoja nagrađena vina i tamburaše ugostilo i mnogobrojne uzvanike iz političkog, sportskog i estradnog života. Goste je zabavljao Dyaco bend, te gost iznenađenja Mladen Grdović, a među brojnim uzvanicima na Vincelovu bili si prisutni g. Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, nogometaš Tomo Šokota sa suprugom Eminom, voditeljica Vanja Halilović, fotograf Damir Hoyka, poduzetnica Vanja Mamić i još mnogi drugi…
 
 
 Za kraj uz vatromet iznenađenja svi gosti uzvanici obilježili su početak ove vinogradarske godine i proslavili tradicionalno Vincelovo!
 
...'ako na svetog Vinka sunce peče, obilno vino u bačve poteče'...
 

 

Primjedbe