Portugieser Du Monde 2016



 Portugieser Du Monde 2016!

Pečuh (Mađarska)


Kako je purtugizec tradicija, osobito na području Plešivice, ovim putem posjetili smo među prvim vinarijama, vinariju Ivančić, kako bi porazgovarali i povezali renomirane proizvođače te sorte i internacionalne ocjenjivače na svjetskom prvenstvu portugizaca u Pečuhu.


Organizator međunarodnog ocjenjivanja portugizaca - Portugieser Du Monde, VinOliva Wine & Food Communication iz Pečuha i ove je godine podijelila događaj u dva dijela, te je tako prvi dan festivala posvećen strukovnom ocjenjivanju portugizaca, a drugi je otvoren u obliku festivala za sve posjetitelje.


Manifestacija će se održati 1. i 2. travnja 2016. godine, u kulturnom centru Zsolnay u Pečuhu (Mađarska), te organizatori za sudionike organiziraju mnogobrojne nagrade kao i posjetu vinskim posjedima u Villányu, gdje je prije 20 godina osnovana prva vinska cesta u Mađarskoj. Članovi međunarodnog žirija do sada su bili redom vinski stručnjaci iz jedanaest zemalja (Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske, Poljske i Čilea), a ove godine očekuju i renomirane stručnjake iz Južne Koreje, Kine, Portugala i Češke.

Prema riječima direktora festivala, gospodina Győrffy Zoltána, na ocjenjivanje se zaprimaju uzorci mladog portugizca - dakle iz najnovije berbe (u ovome slučaju 2015. godina), zatim portugizci berbe 2014. godine i stariji, te mješavine crnih sorata u kojim portugizac sudjeluje s najmanje 25%. Novost ove godine je četvrta kategorija, u kojoj su bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac, a svi uzorci se zaprimaju zaključno do 15. ožujka 2016. godine, u Zagrebu. Od važnosti je i to da svi sudionici ocjenjivanja imaju mogućnost besplatno izlagati svoja vina te se tako prezentirati posjetiteljima ovog festivala.

Plešivička vinska cesta, otvorena je još 2001. godine te broji od oko 15-ak vinara, koji između ostalog nude i autohtonu sortu portugizec. Podsjetimo se da su s istoimene vinske ceste osnovali i Udrugu Portugizec Plešivica, čiji je cilj međusobna suradnja i povezanost, te pritom i zajednička promocija. Ovim putem organizatori vjeruju da će vinari s Plešivice ove godine kao sudionici biti uključeni u puno većem broju negoli prethodnih godina, a ne skrivaju niti podatke da je interes posjetitelja od sve većeg značaja te je potražnja karata svake godine sve veća.

Krešimir Ivančić iz vinarije Ivančić, posljednji u nizu Plešivičke vinske ceste, koji inače ima u svojoj ponudi chardonnay, rizvanac, mješavinu stolnih sorti te portugizec, dobio je uvid u organizaciju festivala i njegovih benefita. No također, Krešo je i za nas ove godine pripremio nekoliko novosti za koja nismo sakrili naše veliko oduševljenje, te mu još jednom ovim putem iskreno čestitamo na trudu, radu i ustrajnosti! Organizatore ovog festivala očekuje daljnji obilazak Plešivičkih vinara, a mi vjerujemo da će se time ostvariti jedna dugoročna suradnja na obostrano zadovoljstvo.

Više o novitetima vinarije Ivančić možete pogledati u priloženom videu...Živjeli!










Primjedbe