Sirana Gorišek - Hiša sira (Mokronog)

Sirana Gorišek - Hiša sira (Mokronog)


Ovih dana kružili su članci o tzv. "ovisnicima sira", pa eto kako sam se prepoznala među njima, odlučila sam pisati o jednoj vrhunskoj sirani u Mokronogu u Sloveniji. (http://www.sirarna-gorisek.si/).
Kozice i kravice "Sirane Gorišek" - Hiše sira, o kojoj vodi brigu vlasnik - gospodin Peter Gorišek, daju izvrsno mlijeko, koje kasnije vrijedne ruke pretvaraju u sir.
 
U svojoj kušaonici, koja prima i do 60 ljudi, gazda sa šeširom zna napraviti pravu domaću atmosferu i gurmansku priču. "Želim da moji gosti u miru i s užitkom kušaju sve vrste našeg sira, a da se pritom zabave i da to cjenovno ne prelazi njihove mogućnosti". I uspio je u svojem naumu.
 
Danas "Sirarna Gorišek", na obronku Mirnske doline, u svojoj ponudi ima preko dvadesetak mliječnih proizvoda, a od kojih izdvajam zbilja sve najbolje - kozje mlijeko, polutvrdi sir s dodatkom čilija, papra, dimljeni sir, sir s bijelim i crnim tartufima, tvrdi sir, mliječni sir, skute, fetu, sir sa žara, razne namaze, kefire, kajmake, maslac, a kad ti gazda Peter složi takvu paletu omiljenih proizvoda, mogu samo reći jedno - "overdose"! A još i desert, e to otkrivajte sami :-)
 
 
Peter ističe kako je to posao koji zahtjeva svakodnevna ulaganja i odricanja. Uz opsežan posao i brigu oko životinja (kako bi kravice i kozice jele samo najbolje), potrebna je i dobra priprema i angažman oko mužnje, hranjenja i ostalih poslova. Ljudska ruka i ljubav koju ulaže u svoje proizvode je najvažnija, a to kupci prepoznaju i zato se i vraćaju.
Na moju sreću, Peter tvrdi, da je sir proizvod koji možete jesti svaki dan i u bilo koje doba dana s raznim kombinacijama. E, sad mi je lakše...
 
Suživot sa prirodom njegovih kozica i kravica, ostavio je pečat na arome sira i u pravom smislu riječi doživite "umami", a još kad je serviran s suhomesnatim delicijama, maslinama, jabukama, grožđem, suhim šljivama, smokvama, orašastim plodovima, rekao bi Peter - nema pravila, to su emocije. I zaista, jesu!
Ukoliko se želite i sami uvjeriti u čistoću i prvoklasnost proizvoda, Peter će vam drage volje uz prethodnu najavu, pokazati svoju paletu proizvoda i otvoriti vrata svoje kušaonice i "kmetije". Kako su njegovi sirovi visoke kvalitete, jasno je, da je pred blagdane veća gužva i da je bolje pripremiti se na svoju "krizu".
 
Daljnji planovi "gazde sa šeširom" (koji vas na prvi pogled podsjeća na western filomove) su, da taj proizvod približi kupcima koji cijene tradicionalnu proizvodnju i takav način pripreme.
Pa Peter, želim ti puno uspjeha u daljnjem radu i da nam uskoro svoje proizvode prezentiraš i izvan svoje - "Hiše sira".


Primjedbe