Nicoletta Balija - bez kompromisa!


 Užitak koji si možete priuštiti! 




Nicoletta Balija - gurmanka koja proizvodi visoko kvalitetno ulje, iz godine u godinu, dokazuje kontinuitet kakvoće i to bez kompromisa!

Istinost i dosljednost svome prezimenu, potvrđuje nam i podatak, da je 2010. godine uvrštena među 20 najboljih ulja na svijetu - u svjetskom vodiču maslinovih ulja Flos Olei 2010.  

Foto: Paolo Corradini

Sve je započelo tako, da je njezin otac Aldo posadio prvih sto maslina na Fažani, vjerovajući tako da će njegovi nasljednici nastaviti tim putem, dok djed (nono) Miho, nije vjerovao da će unuci željeti obrađivati masline, već je vjerovao da će njegova Nicoletta biti učiteljica.

Kako su se životne okolnosti promjenile, dogodilo se upravo suprotno. 25-godišnja studentica sa istom strašću i ljubavlju preuzela je posao i nastavila s radom tamo gdje je njezin otac stao. 

Sa 25 godina nije bilo lako upustiti se u poljoprivredne vode, iako je imala bazu i mnogo toga je naučila gledajući i pomažući.
 

Nakon završenog dodiplomskog studija iz konferencijskog prevođenja i poslijediplomskog studija iz poslovnih komunikacija, Nicoletta se bavi s oba posla. Brigu oko obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva preuzela je 2006. godine s majkom Duliom. Zbog sezonalnosti posla s maslinama, kaže, sve stigne i radi oba posla s jednakim užitkom. Najbitnije čimbenike za svoj uspjeh, osim što priznaje samo izvrsnost u svakodnevnom radu, s žilom tvrdoglavosti i upornosti koju je kaže nasljedila, smatra i to, što je oduvijek voljela prirodu. 

Nakon oca, koji je zapravo bio pokretač rane berbe i koji se uspio odmaknut od tradicijskih metoda, usprkos mišljenju njegova oca da je to krivi pristup, iz godine u godine, dokazivao je upravo suprotno.
Kako krv nije voda, Nicoletta je nastavila njegovim stopama, te tvrdi, kako uvijek, ali baš uvijek, stigne preraditi masline unutar 12 sati, a u 90% slučajeva unutar 6 sati od berbe

"Kada objašnjavam što je rana berba i zašto je bitno da se masline prerade unutar što kraćeg roka, uvijek usporedim masline s drugim voćem i pitam: biste li pojeli ili napravili sok od jagoda koje su ubrane jučer ili prekjučer i držane u sanducima na suncu? Pa to je već ionako marmelada...i ne baš najbolja. Neki su postupci u preradi toliko jednostavni i toliko logični da se sami nameću. Uglavnom sve je to jasno i dokučivo prosječnom čovjeku, nema tu neke filozofije, samo se prati ritam prirode. Tko ne vjeruje, pozivam ga u berbu!". :-)

Savršen omjer između autothonih istarskih sorti i talijanskog leccina, kaže nije mijenjala 25 godina. "Ambasadorica" hrvatskog maslinarstva objasnila je da se radi o višesortnom ulju čija se ravnoteža reflektira u snažnim aromama, okusu i mirisu, harmoniji između gorčine i pikantnosti te bogatstvu mirisa svježine ploda.


 U razgovoru otkriva i neke svoje strahove ali i podršku, koje vjerujem svatko od nas ima...

"Uvijek me strah pogrešaka, valjda nas to čini ljudima. Nema tog znanja, knjige ili savjeta koji mogu objasniti prirodne fenomene ili ih spriječiti da se dogode. Tuča, slaba cvatnja, smrzavanje i 30 cm snijega...sve smo to prošli i uspjeli zadržati kvalitetu na istom standardu. To su trenuci kada priroda ispituje koliko smo snažni i ustrajni."

Masline prerađuje isključivo mehanički i na hladno, iz tog razloga je to 100 % prirodan proizvod. Prerada maslinovog ulja je jednostavan mehanički proces gnječenja maslina, miješanja maslinovog tijesta i istiskivanja tekućine gdje se na kraju centrifugalnom silom odvaja biljna voda od ulja. I to je to. To je procedura koja se primjenjuje stoljećima na malo moderniji način. Cijeli proces je pod stalnim nadzorom temperature i higijenskih uvjeta, kako bi svojim kupcima osigurala ovaj jedinstven proizvod.

No, tvrdi kako bez podrške obitelji nebi mogla sama uspjeti. Kako je ulje osjetljivo na toplinu, zrak i svjetlost, što uzrokuje starenje (kvarenje) ulja i gubitak organoleptičkih svojstva, vrlo je važno da se ulje pakira u staklene i tamne boce koje ne propuštaju svjetlost i koje su hermetički zatvorene, s obveznim skladištenjem u suhe i hladne prostore, a za tu brigu, zadužen je suprug Emanuele.

Suprug Emanuele je u "backstageu", on puni boce, razvozi, odrađuje logistiku, pomaže svojim savjetima i iskustvom u prodaji. Iako je rođen u najpoznatijoj talijanskoj maslinarskoj regiji (Bari, Puglia), trebalo mu je hrabrosti preseliti se u Istru, da bi u detalje upoznao taj svijet...toliko sličan i toliko različit...

No kako Nicoletta i sama kaže, povezanost sa zemljom i korjenima ne pita za granice, ta je ljubav univerzalna i jednako vrijedna na svim geografskim širinama, i apsolutno se slažem s njom!
 

No, što kad ostanemo bez kupljenog ulja, što s tim brigama? 

Bez brige, Nicoletta ima za sve rješenje. To divno višesortno ulje (buža, crnica, istarska bjelica i leccino) dostupno je i online kod njihovih partnera - Istrien Premium, kao i u njihovoj trgovini na Fažani. 

Što reći, nego, veselimo se ovogodišnjoj berbi i vođenom kušanju ;-).