Vinorodni krajevi naših susjeda - Villány i Szekszárd

Obilazak vinske ceste - najjužnijeg vinorodnog kraja u Mađarskoj.






Villány (hr. Vilanj), grad poznat po crnom vinu, zbog čega nosi titulu "Grada grožđa i vina", može se itekako pohvaliti gostoljubivošću mještana. Središte brojnih vinarija, uz blagi nagib ceste (što stvara malo veće nagibe kod posjetitelja uslijed prekomjerne degustacije), pruža nam jedinstvenu sliku s nizom podruma i živopisnim doživljajima. Prema nekadašnjim običajima žene nisu bile poželjne u podrumima, a na našu radost, to više nije tako. Oni koji su imali priliku dočekati svitanje dana izlazeći iz njihovih podruma kažu da je to doživljaj koji se pamti!

Duž cijele vinske ceste Villány, osim podruma i smještaja, nalaze se mnogobrojne znamenitosti i atraktivnosti, kao i Muzej vina, gdje se prezentira nekadašnja tradicija vinarstva. Simbol je vilanjskih vina mrazovac, koji cvijeta krajem zime i početkom proljeća na padinama planine Szársomlyó te time objavljuje grožđu da je stiglo proljeće.

Lokalni vinari s nagradama poput "Vinar godine" ili "Vinarija godine" govore o predanom radu i vinarstvu kao načinu života i razmišljanju ljudi. Prva vinska regija Mađarske gdje je potpuno stvoren sustav zaštite porijekla i prva vinska cesta Villány-Siklós svoje najvažnije zadatke poput promocije, edukacije i obrazovanja potrošača te razvoja vinskog turizma provodi više nego uspješno!



 

Svake godine Villány najavljuje i bogati enogastro program iz kojeg se izdvajaju - Rosé festival, zatim Festival đavoljeg kotla, Festival pilećeg paprikaša, Festival berbe u Harkányu, Europski festival pjesama o vinu uz kušanje premium vina te Festival crnog vina, što nas dovodi do pozdrava Sv. Martinu! :-)



Nakon Villánya odlazim u Szekszárd. Najmanje sjedište neke županije u toj zemlji može se pohvaliti svjetskim sortama vina s očaravajućim pikantnim punim tijelima, zahvaljujući vodećoj sorti – Kadarke, za koju kažu da je tu i najbolja. Čak postoji i ulica s njezinim imenom. Ova vinska regija možda nije međunarodno poznata koliko zaslužuje, ali se može pohvaliti tisućljetnom tradicijom i odličnim smještajem! Uređeni vinogradi, opremljeni vinski podrumi i ljubaznost, dobitna su kombinacija za vinski turizam. Na festivalu grožđa i vina (gdje poslužuju najbolje vino) proizvođači se predstavljaju kako svojim sugrađanima tako i međunarodnim znatiželjnicima. Sve u svemu, popunjenost smještajnih kapaciteta dovoljno govori o tome da se sezonalnost ovdje niti ne spominje.





Primjedbe