Predstavljeni pobjednici mreže Salon of Sparkling Wines 2022

Među tri najbolja pjenušava vina - dva hrvatska predstavnika: Kota i Degrassi!

U petak, 10.12.2021., u nedavno otvorenom Sushi &Wine baru Nomu u središtu Zagreba, održano je proglašenje najbolje ocijenjenih vina mreže Salon od sparkling Wines 2022, na kojemu su najboljima među bijelim pjenušcima uručena priznanja. Na ocjenjivanje u Ljubljani pristiglo je 76 uzoraka koje su  prijavili vinari ili vinski trgovci iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Pjenušava vina ocijenila je sedmeročlana komisija (trojica enologa, dva sommeliera, jedan WSET diplomant i jedan vinski novinar),  predsjednik komisije bio je slovenski enolog Dušan Brejc. 

Najvišu ocjenu (90,6) dobilo je pjenušavo vino iz slovenskog podruma Istenič Prestige extra brut, 2013 koji je ukupni pobjednik ocjenjivanja i pobjednik u kategoriji bijelih pjenušavih vina. Druga dva najbolje ocijenjena vina u ukupnom poretku i u istoj kategoriji su hrvatski pjenušci vinarije Kota i Degrassi. Na dodjeli priznanja su osobno sudjelovali vinari Miha Istenič, Tihomir Kota i Moreno Degrassi.

Na fotografiji s lijeva na desno: M. Degrassi, M. Istenič, T. Kota

U nastavku su ocjene tri najbolja predstavnika u dvije najzastupljenije kategorije. Najviše ocijenjena vina mreže Salon of Sparkling Wines za godinu 2022:

Bijela pjenušava vina

1.    Istenič, Prestige extra brut, extra brut, 2013, Bizeljsko, Slovenija (90,6)

2.    Vina Kota, 235 Pjenušac, extra brut, 2016, Bregovita Hrvatska, Hrvatska(88,4)

3.    Degrassi, Ferné, brut nature, 2018, Istra, Hrvatska (88,4)

Rosé pjenušava vina

1. Vino Kozinc, Zara, brut, NV, Dolenjska, Slovenija  (87,6)

2. Hiša Joannes Protner, Penina Joannes rose brut, NV, Štajerska Slovenija, Slovenija (86,6)

3. Albiana, Penina brut rose Albiana, NV, Dolenjska, Štajerska Slovenija (86,4) 

Pobjednička vina na predstavljanu u baru Nomu pratili su izvrsni sirovi zalogaji chefa Roshana: sushi rolice s brancinom i tartar od brancina na kroketu od riže posluženi su uz bijela pjenušava vina;  dimnjene losos rolice i  sashimi od lososa  - kušani su s  ružičastim vinima  Kozinc (najbolji slovenski) i Vuglec (najbolji hrvatski), a  tuna tartar s avokadom i bijelim tartufom poslužen je sa crvenim pjenušcem Sanabor. Japanska se kuhinja odlično sljubila s predstavljenim pjenušavim vinima, a za one koji ne jedu sirovo, velik je izbor hrvatskih i svjetskih sireva te pršuta (hrvatskih, talijanskih, španjolskih).

Miha Istenič ovom je prilikom predstavio i novi način proizvodnje u vlastitom podrumu. Istenič je prvi proizvođač u Sloveniji koji svoje pjenušce proizvodi jetting metodom. Ovo će itekako biti uzbudljiva tema za ljubitelje pjenušca, jer kada se učinkovito provodi, poboljšava konzistenciju, a vinaru pruža mogućnost da manje koristi sumpor dioksid (SO2), ključni antioksidans (inače alergen ako se koristi više od 10 mg/l).

Iako ovo i nije novost u Champagne pokrajini u Francuskoj, od kuda je Istenič nabavio tehnologiju, ovo je kaže, važan iskorak za njih u proizvodnji pjenušaca pri borbi protiv ulaska kisika u vino pri degoržiranju. Kolika će biti trajnost pjenušaca, tek ćemo vidjeti. 

Proces teče tako, da se mala količina vina dodaje u bocu neposredno prije nego što se zatvori čepom. Ovo ubrizgavanje vina osigurava da se tekućina pjeni, izbacujući kisik iz glave boce. Ideja i zadaća im je kaže, da sumpor-dioksida imaju tek 1mg/l u pojedinačnoj boci.

Pobjednička vina bit će predstavljena na 5. Salonu pjenušavih vina Zagreb koji je najavljen za petak, 28. siječnja 2022., u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, i na 8. Salonu penečih vin Ljubljana, planiranom dva tjedna nakon zagrebačkoga salona. Saloni će se održati sukladno epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi, stoga organizatori pridržavaju pravo na promjenu datuma održavanja ili otkazivanje salona.

Zlatne riječi 

Foto: Julio Frangen

Primjedbe