Hercegovačka vinarija Keža predstavila „Ž“ vina u Zagrebu

Vina hercegovačke vinarije Keža osvajaju tržišta Njemačke, Kine, Kanade i Hrvatske, a uskoro kreće i gradnja moderne vinarije usred vinograda.

Nedavno je u Zagrebu, u HKD Napredak, promovirana vinarija Keža. To je hercegovačka vinarija sa područja ljubuških Studenaca nedaleko znamenitog vodopada Kravica. Vinograde na današnjoj ukupnoj površini od 28 ha Marko Keža je počeo saditi 2005. godine. Dvije godine kasnije došli su prvi plodovi i vinska priča je krenula. Danas imaju stari podrum u Mostarskim vratima, a od početka iduće godine kreće gradnja nove moderne vinarije usred vinograda dimenzija 49/39/ i 9 metara dubine. Ta jama je iskopana prije nekoliko godina te su Keže čekali sve dozvole i papire. Vinarija, idealno uklopljena u okoliš, bit će samo nekoliko metara iznad površine sa kušaonicom, barrique dvoranom, arhivom, dakle sa svim potrebnim prostorijama i strojevima za preradu grožđa koje mora imati današnji moderno koncipirani podrum. Ukupna površina bit će 4500 metara kvadratnih.

Godišnja, prosječna proizvodnja je oko 120.000 litara a posebno ih karakterizira veliki izvoz (oko 50%) koji je u godini pred Covid 2019. uspio plasirati u Njemačku 26 paleta, Kinu 24 palete, Hrvatsku i Kanadu. Izvoz im je i dalje prioritetan posebno za Njemačku gdje su i poslovno povezani sa dvjema vlastitim tvrtkama. Na 28 hektara zasađeno je oko 18 ha žilavke, 2.4 ha blatine, 2.5 ha plavca malog, oko 2 ha cabernet sauvignona i syraha te 1.5 ha merlota. Vinogradi su na nadmorskoj visini od oko 100 metara, blago položeni prema jugozapadu oko 6 kilometara zračne linije od mora. Enolozi su im Ivan Nižić i Mateja Pavlović.


Promocija je započela sa žilavkom Ž premium 2020 za koju je sommellier Tomo Jakopović konstatirao da je prodorna, izražajna, žive žuto-zelenkaste boje koje mirisom asocira žuto voće i livadno cvijeće sa malo začinskih nota. U batonage-u na kvascima provela je oko 12 mjeseci. Pristojno vino, bez većih zamjerki cijene oko 50 kuna.

Žilavka selekcija Ž 2019 mnogima je bilo najbolje vino do merlota sedmoga po redu predstavljanja. Sommellier ističe aromatiku (dunja, dinja i drvo koje nije prevladalo). Kremozno vino sa maslačnim notama, zaokruženo, slasno, bez rubova, nježno, alkoholi (13%) ne smetaju. Cijena 75 kuna, a distributer Šimović u raspravi o sorti obavijestio nas je da je u Hercegovini danas 70% sortimenta žilavka! Iz ovih krajeva je u vrijeme Jugoslavije ukupni državni izvoz vina bio 70% žilavka i blatina.

Rose Ž premium 2020 je ocijenjen zanatski besprijekorno vino (od syraha), vrlo razumno dopadljivo, pitko. Aromatika šumskog voća (šumske jagode), maline. Cijena od 40 do 45 kuna.

Blatina Ž premium 2018, po Jakopoviću je na tragu najboljih blatina. Mirisi čisti ima aromatsku kompleksnost (papar), crveno voće. "Rekao bih hercegovački pinot crni, naravno u navodnicima". Ima dovoljno snage (13%) a nije naporno. Pamtljiva dužina okusa. Sadrži puno sitnih, finih a uglađenih tanina. Prijedlog za Božićni ručak, primjerice, janjetina od manje krtih dijelova i ovo vino. Cijena je oko 50 kuna.

Syrah Ž premium 2015, u aromatskom smislu fantastične je pokrivenosti crvenog i crnog voća, zrelih tanina. Nema potencijala za razvoj ali će se ova visoka razina zadržati i u budućnosti. "Ovo vino je dobro ukomponirano u mirisu i okusu, ima eleganciju" - opisao je Jakopović. Cijena mu je oko 75 kuna.

Cabernet sauvignon Ž premium 2018. godina, 14.5% alkohola. Izražene je voćnosti a dominira šumsko voće (ribizl, papar). Vino je moglo još odležati, odluka je vinara kada je spremno, svakako će u budućnosti još rasti. Moglo je biti i kompleksnije sa više razina. Cijena 50 kuna.

Merlot Ž premium 2019. godina, 14.5 % alkohola. Jakopović: "U ustima sljedivo, ima dužinu, pikantnost, vibrantno. Izuzetno mineralno vino. Najbolje crno koje smo do sada kušali. Tanini brojni ali jako zreli. Ne bih ga rastavljao jer odlično funkcionira ovako u cjelini. Ima dubinu, boja odgovara zrelosti tanina. Odlična vrijednost za te novce. Sortno vrlo prepoznatljivo". Cijena 70 kuna.

Plavac mali Ž premium 2017. godina. Jakopović: "Spreman , zreo, neće više rasti ali će dugo zadržati sadašnju razinu. U ovom plavcu je jako izražen hercegovački teroar. Imamo otpor između jezika i nepca ali to ovdje ne smeta. Dobro dozirani barrique. Nalazim jako puno začinskih nota kao kod trnjaka primjerice. Miris smilja, makije, hercegovačkog krša." Ivan Dropuljić: "Plavci se znaju puno razlikovati s obzirom na terroir. Volio bih vidjeti gdje je ovaj rastao." Opći je zaključak na kraju da su Kežina vina vrlo dobra bez većih zamjerki i svakako odličan omjer cijene i kvalitete. Složili smo se i u tome da kad bismo isticali tri od osam probanih izbor bi bio na Žilavki selekcija 2019, Merlot premium 2019 i Plavac mali 2017!

PR: Vjekoslav Madunić

Primjedbe