6. izdanje Tjedna talijanske kuhinje u svijetu održava se od 22. do 28. studenog u Zagrebu, gdje su organizirana brojna zanimljiva javna događanja

Bogati program ovogodišnjeg izdanja promovira održivu proizvodnju i zdravu prehranu

Tema ovogodišnjeg izdanja je “Tradicija i budućnost talijanske kuhinje: osviještenost i vrednovanje održivog prehrambenog sustava”. Tijekom tjedna od 22. do 28. studenog Veleposlanstvo Talijanske Republike i Talijanski institut za kulturu organizirat će niz događanja kojima se promiče talijanska kuhinja te održivi i odgovoran pristup proizvodnji i konzumaciji hrane, a program će službeno otvoriti Veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj, NJ. E. Pierfrancesco Sacco u Talijanskom institutu za kulturu u ponedjeljak, 22. studenog u 18 sati.

Izložba o ekološkim proizvodima

Izložba fotografija postavljena na trgu ipred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavlja 2 projekta - “Bella dentro”/”Lijepo iznutra” koji organizira otkup od lokalnih proizvođača voća i povrća čiji izgled ne zadovoljava standarde velike distribucije te ih prerađuje u ekološke proizvode (čips, marmelada i sl.), te  projekt Zaklade „Mediteranska prehrana“ koji promovira vrijednosti mediteranske prehrane koja je 2013. upisana na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. 

Mogu li vas ponuditi kavom?

U Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu u Preobraženskoj 4, u utorak, 23. studenog održat će se predstava „Mogu li vas ponuditi kavom?“ gdje se stavlja naglasak na ritual pijenja kave kao zaštitnog znaka talijanske kuhinje. Predstava Davida Norisca priča o kavi, koja je krenula iz Etiopije krajem Srednjeg vijeka i stigla do nas, gdje se pojavljuje svugdje pa tako i u književnosti, glazbi i umjetnosti.

Tjestenina, izvor kreativne inspiracije

U srijedu, 24. studenog u prostorima Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu s početkom u 17 sati otvorit će se izložba kustosice Elene Santi „Kreativne potke. Spone između dizajna i glavnih sastojaka talijanske kuhinje“, gdje se kroz tri regije, tri projekta i najpoznatiji sastojak talijanske kuhinje na svijetu, tjestetninu, govori o izvoru kreativne inspiracije. Izložbu će otvoriti i njeni autori,  Giulia Ciuoli (Toskana), Arago Design (Abruzzo) i Roberto Virdis (Sardinija).

Godišnja inicijativa pod nazivom “Tjedan talijanske kuhinje u svijetu”, koju Talijansko ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje organizira putem svoje diplomatske mreže, fokusirana je na promicanje talijanske kuhinje i talijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda visoke kvalitete, ali i općenito na osvještavanje javnosti o zdravoj mediteranskoj prehrani te na održivoj i odgovornoj proizvodnji i konzumaciji hrane.

U Hrvatskoj se ova manifestacija održava šestu godinu zaredom, promovirajući ne samo talijansku gastronomiju, već cjelokupnu kulturu vezanu uz hranu i gastro običaje.

Abeceda komunikacije

Primjedbe