Proglašeni su najbolji filmovi 10. Zagreb Tourfilm Festivala


Održana je virtualna dodjela nagrada 10. Zagreb Tourfilm Festivala - međunarodnog festivala turističkih filmova

U konkurenciji su bili filmovi turističkih zajednica, kreativnih agencija ali i nezavisnih producenata iz 32 zemlje. Prijavljeno je ukupno 123 filma od kojih je njih 70 ušlo u konkurenciju za jednu od nagrada u kategorijama: Turističke destinacije – grad, regija, država, hoteli & Spa, vinski i gastro turizam, sportski turizam, dokumentarni film i TV reportaže i najbolji hrvatski turistički filmovi. 

Dodijeljeno je ukupno 26 nagrada 

Dobitnih glavne nagrade Grand Prix Zagreb Tourfilm Festivala je australski turistički film "Seek Different", u produkciji KWP -a! i Zoom Film TV.

Međunarodni žiri, koji je okupio stručnjake iz različitih sektora: od direktora srodnih festivala, profesora s fakulteta za turizam, uglednih novinara, skladatelja i bivšeg predsjednika RH stručnjaka iz područja glazbe, stručnjaka iz turističkog sektora te predstavnika HTZ i Ministarstva turizma RH te HGK, uglednih producenata i redatelja, ocijenio je produkcije prema kriterijima podijeljenih između svjetonazorskih i tehničkih kvaliteta.

Predsjednik žirija je Boško Bobby Grubić, dobitnik  nekoliko Emmy nagrada, kao i drugih mnogobrojnih nagrada za produkciju, marketing i film. 

Od 2011. Zagreb Tourfilm Festival službeni je član Međunarodnog odbora Turističkih filmskih festivala (CIFFT), sa sjedištem u Beču, koji okuplja najbolje svjetske festivale turističkog filma s četiri kontinenta  i dodjeljuje najprestižnije nagrade koje u konačnici rezultiraju nagradom za najbolji film na svijetu. 

"Drago mi je da smo izdržali deset godina, jer organizirati festival nije jednostavno, pogotovo kada smo od prvog festivala visoko podigli ljestvicu i postali jedan od ponajboljih turističkih festivala u svijetu. Posebno nam je zadovoljstvo ove godine bilo vidjeti velik broj hrvatskih turističkih filmova visoke kvalitete, a žao nam je što ih nema još više. Posljednje dvije godine festival je organiziran isključivo u organizaciji Balduči filma, bez ijednog sponzora, na žalost virtualno s obzirom na trenutnu situaciju s COVID-19. Drago nam je također da smo dobili divne poruke naših natjecatelja i nadam se da se dogodine vidimo uživo. Hvala svima koji su nam bili podrška ovih deset godina i onima koji su prijavili svoje filmove na ovaj festival, čestitke svim dosadašnjim pobjednicima, a posebno ovogodišnjem dobitniku Grand Prixa filmu "Seek Different“ – turističkom filmu iz Australije. Moram ujedno napomenuti da nam je ovo drugi put u naših deset godina, da nam najbolji film festivala dolazi iz Australije. Šaljite nam vaše turističke filmove, jer festival ne traje tri dana, festival se događa cijele godine, a prijave za 2022. uskoro kreću!“ - istaknula je direktorica festivala Spomenka Saraga.

Festival je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Nagrađene filmove i dodjelu nagrada možete pogledati ovdje.

Balduči film

Primjedbe