Skriveni gastronomski biseri Baranje i najveća hrvatska fišijada!

Na poziv TZ Baranje i TZ općine Bilje – Kopački rit, novinarska delegacija, posjetila je nekoliko gastronomskih bisera Baranje te odmjerila umijeće kuhanja na tradicionalnoj Fišijadi – Prvenstvu Baranje i Prvenstvu Hrvatske u kuhanju fiša!

Čips od šarana. Foto: Željka Balja.

Spoj tradicionalnog i suvremenog

Čingi lingi čardu smještenu na ulazu u Baranju na samoj obali Stare Drave, mnogi pamte kao kultni restoran dobre zabave. No, danas je na istom mjestu izgrađen novi restoran, poštivajući tradicionalne vrijednosti i izvorne baranjske elemente u kombinaciji s onim što današnji gost traži. "Današnji gost se želi opustiti u pitomoj prirodi uz čašu vrhunskog vina, pritom uživajući u tradicionalnim zalogajima kojima nudimo - čipsu od šarana, carpacciu od srnetine, perkeltu od soma i smuđa, a' la carte jelima te roštilju spravljenom prema vlastitoj metodi i recepturi" istaknula je Ines Šobota, suvlasnica restorana. Restoran prekrasnog ambijenta, savršeno se je stopio s prirodom, a da ni na jela nismo ostali ravnodušni, dovoljno govori činjenica da su se tražile repete.

Foto: Julio Frangen

Od polja do stola

U restoranu Citadela u Vardarcu, uz prezentaciju šefa kuhinje Igora Vlatkovića, upustili smo se u posebnu gourmet avanturu te kušali perkelt od podolca, kojega jedino oni uzgajaju u Baranji! Inače, slavonsko-srijemski podolac je izvorna hrvatska pasmina uključena u Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Željka Balja

Na ovaj način potičemo očuvanje tradicije, ali i pratimo trendove nudeći gostu nešto novo, dok se u pripremi jela upotrebljavaju isključivo domaći i autohtoni proizvodi“, naglasila je Renata Forjan, direktorica TZ općine Bilje.

Ovo je treća generacija obitelji Lazar, koja osvaja mnogobrojne goste svojom gastronomskom ponudom „od polja do stola”. Taste Atlas ocijenio ih je za najbolje na svijetu u pripremi fiš paprikaša, a između ostalog, osvojili su i u kategoriji gastronomije Zlatni suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske. Mala zanimljivost! Na Badnjak pripreme i do 600 kotlića fiš paprikaša, što znači da na taj dan potroše otprilike oko 800 kg ribe, što je godišnje oko 50 000 porcija tog tradicionalnog jela. Stoga, na pitanje - gdje pojesti dobru riječnu ribu i perkelt od podolca, znate odgovor.

Foto: Željka Balja

Okusi ladanjskog stila života

Hotel Lug s četiri zvjezdice nudi udobnost, komfor i luksuz u ladanjskom ozračju. U sklopu hotela nalazi se restoran u kojem se krije i vrsni kuhar Saša Vojnović. Rodom Slavonac, iako je većinu svog radnog vijeka proveo na Jadranu, odlučio se vratiti u svoj zavičaj i primijeniti naučeno, koristeći isključivo lokalne namirnice iz domaćeg uzgoja. U vinskom podrumu, kapaciteta 40 sjedećih mjesta, kušali smo salatu s dimljenim tolstolobikom te taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća. Jela su u čaši pratila Kalazićeva Graševina i Josićev Cuvée. Osim uživanja iza čarobnih vrata hotelskog vinskog podruma, u kojem mogu ugostiti veće društvo i očarati vas nekom od 75 ektiketa vina, možete se odmoriti i u jednoj od 12 lijepo uređenih soba ili apartmanu. Nakon ručka u jednoj od dvorišnih sjenica, djeca se mogu zabavljati na igralištu u divnom zelenom okruženju ili u zajedničkoj šetnji jednom od najvećih ornitoloških rezervata - Parku prirode Kopački Rit.

Foto: Nenad Milić

Najbolji majstori fiša

U organizaciji Turističke zajednice Baranje i Grada Beli Manastir, dan smo završili s Prvenstvom Baranje i Prvenstvom Hrvatske u kuhanju fiša.  Manifestacija je to koja osim pripreme fiša, predstavlja tradiciju, kulturu, destinaciju, druženje, glazbu, dobru kapljicu i dobar zalogaj. U Prvenstvu Baranje natjecalo se 105, a u Prvenstvu Hrvatske 25 natjecatelja. Za najbolji je fiš je trebalo skupiti 25 bodova - po deset za okus i miris i pet za izgled. Titulu najboljeg majstora fiša u Hrvatskoj je odnio Boris Lordan iz Josipovca, drugo mjesto osvojio je Erik Munka iz Luga, a treće Nikola Barišić iz Valpova, dok su najbolji majstori-amateri bili iz Hladnog piva, drugi je caffe bar Lymmar, a treći Žolt Faraho.

I sami smo se okušali u slavnoj pripremi fiša. Iako se nismo plasirali u sam vrh, zabavno je bilo sudjelovati, a kotliće smo vratili prazne doma. Sucima skidamo kapu, jer nisu imali nimalo lagani zadatak. Okupljene su zabavljali bend KIT Karson i Lidija Bačić Lille.


Naslovna fotografija: Nenad Milić

Primjedbe